Petőcz: Dôležité je, že študenti vedia vystihnúť podstatu

Tohtoročná Olympiáda ľudských práv má mimoriadnu atmosféru.

13.04.2018 06:00
Kalman Petocz Foto: ,
Kálmán Petőcz, spoluorganizátor Olympiády ľudských práv.
debata

„Študenti sú vynikajúci. Tento rok sme veľmi príjemne prekvapení,“ hovorí Kálmán Petőcz, spoluorganizátor, odborný garant a porotca na celoštátnom kole Olympiády ľudských práv. Spomedzi 64 súťažiacich v celoštátnom kole postúpilo do dnešného finále 12 stredoškolákov. Mediálnym partnerom olympiády, ktorej 20. ročník sa dnes končí v Omšení pri Trenčianskych Tepliciach veľkým finále, je aj tento rok denník Pravda. Pravda udelí tri ceny za úvahy, ktoré písali stredoškoláci na tému: Aké ľudské práva sú najviac ohrozené extrémizmom? Poraďte verejnej ochrankyni práv, ako môže prispieť k ich účinnej ochrane. Autor(ka) úvahy, ktorá redakciu najviac zaujala, získa 300 eur, za druhé a tretie miesto sú pripravené knižné a vecné dary.

Olympiáda ľudských práv má 20 rokov. Akí boli študenti pred 20 rokmi a teraz?

Neviem to porovnať so študentmi pred 20 rokmi, ja som pri tejto olympiáde desať rokov. Ale môžem povedať, že každým rokom je to lepšie. Tento rok je to dokonca mimoriadne dobré. Najskôr som si myslel, že len študenti v našej skupine sú vynikajúci. Ale to isté hovoria aj porotcovia z troch ďalších skupín. Študenti mali ťažké úlohy, ale veľmi dobre ich zvládli. Aj úvahy, ktoré tento rok písali, boli vynikajúce tak z hľadiska jazyka, ako aj obsahu. Veľa esejí bolo tiež v angličtine. Tento rok sme naozaj veľmi príjemne prekvapení. Veľmi dobrá bola aj rozprava s novinárkou Ľubou Lesnou a hudobným manažérom Michalom Kaščákom, ktorí sa angažujú vo verejnom živote. Navyše vďaka bývalej ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej je celoštátne kolo vo veľmi príjemnom prostredí.

Aké modelové prípady a úlohy ste nachystali pre študentov?

Každá zo 16 tém zahŕňala inú problematiku ľudských práv – napríklad slobodu prejavu, diskrimináciu postihnutých ľudí, rodovú rovnosť a práva žien, sociálne siete v dnešnom svete či tému umelej inteligencie. Všetko sú to vážne témy, ktoré hýbu dnešným svetom. A myslím si, že študentom sa podarilo veľmi dobre sa s nimi popasovať. Dokonca aj s témami, ktoré súvisia so vzťahom ľudských práv a právnym štátom – napríklad s otázkou ústavného súdu.

Ktoré témy boli pre nich najťažšie?

To je ťažké povedať. Myslím si, že to závisí aj od toho, že niekomu niečo sadne a niečo nie. Nemal som však pocit, že by ich nejaká téma vyslovene vyviedla z miery. V zásade majú na veci celkom dobrý prierezový univerzalistický pohľad. A to aj napriek tomu, že školský systém a témy, ktoré riešia v školách, sú úzko zamerané. Na školách sa v rámci problematiky ľudských práv venuje najviac priestoru problému extrémizmu. Ale extrémizmus je len dôsledkom niečoho. Samozrejme, jedna či dve prípadové štúdie a otázky sa týkali aj extrémizmu. Ale aj keď na školách nie je celkom pokrytá téma ľudských práv a demokracie, deti sa v nej orientujú. Buď je to ich samoštúdiom, alebo majú učiteľa či učiteľku, ktorí sa im venujú.

Nemali by s tými témami problém aj niektorí učitelia?

Určite by mali. Ale títo žiaci to zvládli dobre. Niekedy im chýba exaktný odborný jazyk, ale to ani nie je v tomto veku potrebné. Dôležité je, že vedia vystihnúť podstatu.

Tento rok dáte špeciálne ceny študentom zo stredných odborných škôl. Prečo osobitne oceníte práve ich?

Študenti odborných škôl sa zvyčajne nedostanú medzi prvých troch najlepších finalistov. Tento rok sme sa však rozhodli, že najlepší študenti odborných škôl v poradí získajú špeciálne ceny. Sme veľmi radi, že na olympiádu ľudských práv chodia, aj keď možno nie v rovnakom pomere ako gymnazisti. Hodinová dotácia na hodnotové vzdelávanie je na odborných školách nižšia. Aj sociálne prostredie a rodinné zázemie detí na týchto školách sú väčšinou trochu iné. A práve na niektorých typoch stredných škôl je najvyššia podpora extrémistov. O to dôležitejšie je, že sa týmto témam venujú. Preto sme považovali za veľmi potrebné oceniť ich a myslím si, že to ocenia aj školy, učitelia a samotní súťažiaci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #petocz #Olympiáda ľudských práv