Krajský súd v máji rozhodne v kauze policajnej šikany rómskych chlapcov

Košický krajský súd sa na piatkovom verejnom zasadnutí zaoberal kauzou šikanovania rómskych chlapcov, ku ktorému malo dôjsť v marci 2009 na policajnej stanici v Košiciach.

13.04.2018 12:36
debata (3)

Okresný súd v prípade vlani oslobodil desať vtedajších policajtov obžalovaných zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, proti čomu sa prokurátor odvolal. Rozhodnutie odvolacieho súdu vo veci by malo padnúť 4. mája.

Predsedníčka senátu krajského súdu v piatok podrobne referovala o konaní v kauze. Pre rozsiahlosť trestného spisu odročila verejné zasadnutie na máj.

Obžalovaných v kauze je deväť mužov a jedna žena, okrem zneužívania právomocí verejného činiteľa štyrom z nich Generálna prokuratúra SR kládla za vinu aj trestný čin vydierania.

Policajti dňa 21. marca 2009 predviedli šesť rómskych chlapcov zo sídliska Luník IX vo veku desať až 16 rokov na Obvodné oddelenie Policajného zboru (PZ) Košice – Juh pre podozrenie z lúpežného prepadnutia dôchodkyne. Podľa neskôr medializovaného videozáznamu, ktorí si policajti mali robiť mobilnými telefónmi, muži zákona chlapcov ponižovali, vysmievali sa im, nútili ich dávať si navzájom facky či vyzliecť sa donaha. Policajti mali deti podľa obžaloby aj biť, vulgárne im nadávať či huckať na ne služobné psy.

Okresný súd vydal 17. mája 2017 v kauze oslobodzujúci rozsudok s tým, že nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý sú obžalovaní stíhaní. Zopakoval tak svoj rozsudok z februára 2015, ktorý v roku 2016 krajský súd po odvolaní prokurátora zrušil. Okresný súd opakovane nepripustil ako dôkaz zvukovo-obrazový záznam, keďže bol získaný v rozpore so zákonom. Po odvolaní sa prokurátora sa táto vlečúca kauza opäť dostala na krajský súd.

Na piatkové súdne zasadnutie nikto z obžalovaných ani z poškodenej strany neprišiel.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #policajti #šikana #rómske deti #polícia SR #policajná šikana