Olympiáda ľudských práv: Pravda ocenila študentov a ich eseje

Extrémizmus vnímajú v každodennom živote. Rozmýšľajú o tom, kde je hranica medzi slobodou prejavu a šírením nenávisti, ale aj o tom, ako je vôbec možné, že do parlamentu sa dostala extrémistická strana a vo vlakoch svojvoľne hliadkujú zelení mužíci. A hľadajú odpoveď na ťažkú otázku, čo s rastúcim extrémizmom v spoločnosti.

13.04.2018 16:24
olympiáda ľudských práv 2018 Foto: ,
Olympiáda ľudských práv: na snímke (zľava) zástupca šéfredaktorky Pravdy Jakub Prokeš, verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, spoluorganizátor OĽP Kálmán Petöcz, ocenení študenti Ema Šlesárová a Branislav Števonka, šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková a redaktorka Pravdy Daniela Balážová.

Aj takí sú stredoškoláci, ktorí postúpili do celoštátneho kola Olympiády ľudských práv. Jej 20. ročník sa skončil veľkým finále v Omšení pri Trenčianskych Tepliciach a ocenením tých najlepších.

Olympiádu aj tento rok podporil denník Pravda. Redakcia sa rozhodla udeliť tri ceny za najlepšie úvahy na tému: Ktoré ľudské práva sú najviac ohrozené extrémizmom? Poraďte verejnej ochrankyni práv, ako môže prispieť k ich účinnej ochrane. „Výzvy, pred ktorými v súčasnosti stojíme, sú čoraz naliehavejšie. Som presvedčená, že naša spoločnosť ich zvládne. Aj vďaka takým podujatiam, ako je Olympiáda ľudských práv. Eseje študentov boli mimoriadne kvalitné, máme z nich veľkú radosť,“ uviedla šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková.

Olympiáda ľudských práv 2018: zľava Daniela... Foto: Robert Hüttner, Pravda
olympiáda ľudských práv 2018 Olympiáda ľudských práv 2018: zľava Daniela Balážova, redaktorka Pravdy, ocenení študenti Ema Šlesárová a Branislav Števonka, predsedníčka OĽP Dagmar Horná, šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková, verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová a zástupca šéfredaktorky Jakub Prokeš.

Hlavnú cenu a odmenu 300 eur od denníka Pravda napokon získala Adriana Pešková z Gymnázia na Varšavskej ceste v Žiline, ktorá si však cenu nemohla prevziať osobne. „Úžasné… ďakujem, nečakala som to,“ netajila radosť Adriana v telefonickom rozhovore. Vo svojej úvahe upozornila aj na to, že v boji s extrémizmom je dôležité vzdelávanie a kvalitní učitelia.

Druhú cenu – knihy a darčekové predmety – si od šéfredaktorky Pravdy prevzala Ema Šlesárová, študentka Strednej zdravotníckej školy v Trnave. „Veľmi sa z ceny teším,“ povedala Ema. Vo svojej úvahe citlivo opísala riziko, že na extrémizmus si spoločnosť postupne zvyká. "Extrémisti sa snažia znevýhodniť už beztak znevýhodnenú skupinu, očierniť ju pred spoločnosťou, presvedčiť ostatných, že si tá skupina nezaslúži to, čo oni,“ napísala v eseji o tom, čo považuje za extrémizmus.

Olympiáda ľudských práv: na snímke (zľava)...
Olympiáda ľudských práv 2018: zľava Daniela...
+8Olympiáda ľudských práv 2018: v strede ocenená...

Milo prekvapený bol aj tretí ocenený – Branislav Števonka z Gymnázia sv. Vincenta de Paul v Leviciach. Ten bol vo svojej úvahe mimoriadne priamočiary. „O extrémizmus sa (ne)vedomky pričiňujeme všetci. Dopomáhame mu vždy, keď sedíme v električke a počujeme rasistické narážky. Rovnako, keď na rodinnej oslave začujeme islamofóbne poznámky. Kráčame po ulici a sme svedkami homofóbnych útokov. Takýchto situácií je veľa, no podstatné je to, ako sa väčšina z nás zachová. Mlčíme. (…) Je však dôležité, aby sme si uvedomili, že v tom konkrétnom momente sme dali zelenú extrémizmu, i keď jeho najnevinnejšej, zdanlivo neškodnej podobe. Ľudská pasivita je jedným z mnohých faktorov, prečo je rozšírený extrémizmus, a dokým si to sami neuvedomíme, nemôžeme očakávať jeho ústup,“ analyzoval vo svojej práci.

Denník Pravda všetky tri ocenené práce uverejní na svojich stránkach a na jún pripravuje so študentmi stretnutie v redakcii.

Do Olympiády ľudských práv sa každoročne zapojí vyše 4 500 študentov. Tento ročník bol však podľa organizátorov mimoriadny – 64 študentov, ktorí postúpili do celoštátneho kola, až prekvapujúco veľmi dobre zvládlo ťažké úlohy riešenia modelových prípadov z oblasti ľudských práv.

Organizátori tento rok ocenili nielen víťazov. Špeciálne ceny udelili aj najlepším študentom stredných odborných škôl. „Chceme zvýrazniť to, že do celoštátneho kola sa dostali aj žiaci a žiačky zo stredných odborných škôl. Uvedomujeme si, že to pre nich nie je celkom fair play. Idú do súťaže, na ktorej prípravu nemajú na svojich školách také podmienky ako gymnazisti. Preto ich chceme aj takto povzbudiť,“ vysvetlila predsedníčka Celoštátnej komisie Olympiády ľudských práv Dagmar Horná.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Olympiáda ľudských práv