Chystajte sa, víkend bude letný!

Leto k nám zavítalo bez klopania. Ešte pred týždňom sme si mysleli, že na prvý letný deň si počkáme.

14.04.2018 06:00
počasie, teplo, leto Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

No prvý tohtoročný letný deň sa prihlásil už v pondelok 9. apríla po náhlom oteplení, ktoré môže byť dôsledkom globálneho otepľovania.

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavol Faško konštatuje, že cez víkend nič nenasvedčovalo tomu, že by prvý letný deň mohol prísť už v pondelok. „V nedeľu sa však začalo prudko otepľovať a poobede dosiahli teploty na niektorých miestach 23 stupňov,“ poznamenal.

V pondelok otepľovanie pokračovalo a na juhozápadnom Slovensku, no napríklad aj na Považí dosiahli teploty vzduchu po prvýkrát v tomto roku letné hodnoty 25 stupňov.

Ešte teplejší bol štvrtok 12. apríla, na viacerých miestach sme zaznamenali rekordy. Napríklad vo Veľkých Trokanoch na východe Slovenska namerali 27,6 stupňa a v Somotore len o desatinu menej. Podľa Faška sú tieto teploty o to mimoriadnejšie, že máme za sebou druhý najchladnejší marec v histórii meteorologických meraní, takže taký vzostup teplôt sa neočakával.

Teplo aj v Tatrách

Podľa neho sa takéto výkyvy počasia dajú pripísať veľkej variabilite v teplotných podmienkach, čo môže súvisieť s klimatickými zmenami na našej planéte. „Táto variabilita patrí k príznakom klimatických zmien podmienených činnosťou človeka. Preto dochádza k výraznejšiemu striedaniu teplejších a chladnejších období a stierajú sa prechodné obdobia,“ vysvetlil Faško.

Prudké oteplenie pocítili aj vo Vysokých Tatrách. V utorok 10. apríla po prvýkrát v tomto roku na Štrbskom Plese zaznamenali nesúvislú snehovú prikrývku. Faško tvrdí, že je to v porovnaní s minulými rokmi skoro, pretože súvislá snehová prikrývka sa v tejto lokalite zvykla zachovať do konca apríla, niekedy až do začiatku mája.

Dobré správy pre farmárov

Po horúcom štvrtku najmä západ Slovenska a časť stredného Slovenska pokropil dážď a v noci na piatok sa vyskytovali aj búrky. Poľnohospodárov, ktorí už majú zasiatu budúcu úrodu, to potešilo. Najintenzívnejšie napršalo v Plaveckom Petri, kde spadlo až 25 milimetrov vody. „Čaká nás veľmi príjemný víkend. V sobotu sa teploty vyšplhajú na 24 stupňov, v nedeľu bude teplejšie. Takéto počasie bude aj v prvej polovici budúceho týždňa,“ naznačuje ďalej Faško.

Od stredy sa však opäť mierne ochladí. Klimatológ hovorí, že teploty pôjdu mierne nadol, počasie bude ovplyvnené tlakovou výšou, takže bude slnečno. Klesnú však nočné teploty. Tento charakter počasia znamená, že klesnú teploty v noci a aj na juhu Slovenska sa ráno môžu vyskytovať prízemné mrazy.

Ako bude

Sobota 14. apríla – Prevažne malá, prechodne zväčšená oblačnosť. Denné teploty 19 až 24 stupňov, nočné 11 až 6.

Nedeľa 15. apríla – Polojasno, miestami oblačno. Veľmi teplo. Nočné teploty 12 až 7, denné 21 až 26 stupňov.

Pondelok 16. apríla – Veľká, miestami zmenšená oblačnosť. Teplo. Nočné teploty 15 až 10, denné 20 až 25 stupňov.

Utorok 17. apríla – Polooblačno až oblačno. Veľmi teplo. Nočné teploty 14 až 8, denné 20 až 26 stupňov.

Streda 18. apríla – Premenlivá, postupne zmenšená oblačnosť. Veterno. Nočné teploty 14 až 9, denné 16 až 21 stupňov.

Štvrtok 19. apríla – Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 11 až 6, denné 16 až 21 stupňov.

zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto