Odsúdený Pachinger je opäť na slobode, po Brtvovi pátra polícia

V piatok ho polícia zadržala a odviedla do väzenia. Patrik Pachinger, odsúdený v kauze skrachovaných nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia, je opäť na slobode.

14.04.2018 08:59 , aktualizované: 14:42
Pachinger, Brtva Foto:
Patrik Pachinger a Dávid Brtva.
debata (15)

Pachinger pre TV JOJ potvrdil, že ho ešte v piatok večer prepustili z väzenia, do ktorého ho odviedli len pár hodín predtým.

Katarína Nováková z kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže informovala TV Markíza, že do väzenia nastúpiť nemohol, pretože dostal 30-dňovú lehotu na zotavenie. Dôvodom je jeho operácia oka.

„Vzhľadom na vykonateľné rozhodnutie najvyššieho súdu, ktorým bola odsúdenému, v zmysle trestného poriadku poskytnutá mesačná lehota na nástup, aby si obstaral svoje záležitosti, uplynie až 28. apríla, nebolo možno prijať odsúdeného do výkonu trestu odňatia slobody,“ dodala.

Odsúdení s Brtvom sa však väzeniu môžu vyhnúť úplne. Väčšinu trestu si totiž už v minulosti odsedeli vo vyšetrovacej väzbe.

Zadržanie napriek rozsudku najvyššieho súdu

Polícia ho zadržala aj napriek rozsudku najvyššieho súdu. Senát mu okrem trestu odklepol koncom marca aj mesačný odklad pred nástupom do väzenia. Na obvodnom oddelení ho zadržiavali niekoľko hodín.

„Pred štvrtou mi volal pán Pachinger, že prišli k nemu domov príslušníci policajného zboru obvodného oddelenia Bratislava – Staré mesto s tým, že je po ňom vyhlásené pátranie. Nevedel si to vysvetliť, že ako je to možné,“ tvrdil advokát Patrika Pachingera Martin Krakovský.

Polícia mala na toto konanie nečakané vysvetlenie. „Vo vami uvedenom prípade bol muž na základe príkazu sudcu zatknutý a následne dodaný do výkonu trestu odňatia slobody,“ povedala hovorkyňa KR PZ Bratislava Veronika Slamková.

Lehota na nástup výkonu trestu Pachingerovi vyprší 28. príla. Na druhý deň ráno by mal nastúpiť do bratislavskej väznice. Polícia ho eskortovala už v piatok.

Po Brtvovi polícia stále pátra

Spolu s Pachingerom figuruje v kauze tunelovania nebankoviek aj Dávid Brtva a Jozef Majský. Po Brtvovi polícia pátra. Na výkon trestu mal nastúpiť po rozsudku, väzeniu sa vyhýba viac ako dva týždne. „Najvyšší súd v prípade Dávida Brtvu nariadil okamžitý výkon trestu,“ uviedla hovorkyňa najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Brtva je stále na slobode, preto súd vydal ďalší príkaz. „Príslušnému útvaru v pôsobnosti Okresného riaditeľstva policajného zboru v Bratislave III. bol v priebehu minulého týždňa doručený príkaz na dodanie do výkonu trestu na odňatie slobody zo strany najvyššieho súdu,“ uviedol Michal Szeiff, policajný hovorca.

Polícia ho na mieste trvalého bydliska nenašla. Brtva požiadal o odklad nástupu do výkonu trestu hneď po rozsudku. Nebol na jeho vyhlásení, žiadosť podal už na Špecializovaný trestný súd. Ten ešte v tejto veci nemá ani spis. Otázne je teda, kedy v tomto prípade rozhodne. „Špecializovaný trestný súd nemôže vo veci konať bez spisového materiálu, ktorý sa nachádza na Najvyššom súde SR,“ vysvetlila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

„Na písomné vyhotovenie rozsudku má príslušný senát 30 pracovných dní,“ informovala hovorkyňa najvyšieho súdu Alexandra Važanová. Rozhodnutie o jeho odklade väzenia tak skoro nebude. Okrem toho je podľa expertky teraz už táto snaha zbytočná.

„Mal o to požiadať sudcu hneď pri vyhlásení rozsudku. Má okamžite nastúpiť do výkonu trestu,“ tvrdí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. „Zo strany polície boli a v súčasnej dobe aj sú vykonávané v zmysle zákona všetky potrebné úkony,“ ubezpečil Szeiff.

Dávida Brtvu súd odsúdil na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem. Obaja majú dve tretiny trestu odpykané. O podmienečné prepustenie požiadali okamžite po rozsudku.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #polícia #zadržanie #Patrik Pachinger