Riskantná hra o zľavy na lieky

Nová taktika, ktorá mala zaručiť ľahší prístup pacientov k moderným a drahým liekom, má trhliny. Zdravotnícky rezort pôvodne sľuboval, že zruší komplikované výnimky, ktoré pre každého pacienta schvaľovali zdravotné poisťovne. Namiesto toho liečivá zaradí do kategorizácie, aby chorým stačil iba recept. Príklad jedného lieku na Parkinsonovu chorobu ukázal, že takýto postup sa nemusí skončiť dobre. Výsledkom je totiž väčšia finančná záťaž pre výrobcu, a ten vysokú zľavu dať odmieta. Parkinsonici tvrdia, že v praxi to prinesie jedine to, že bude musieť zomrieť jeden pacient, aby sa mohol liečiť ďalší. Nové pravidlá majú platiť od júla.

16.04.2018 06:00
ministerstvo zdravotníctva, mz sr, Foto: ,
Ministerstvo zdravotníctva pôvodne sľubovalo, že zruší komplikované výnimky na drahé lieky, ktoré pre každého pacienta schvaľovali zdravotné poisťovne.
debata (7)

Od roku 2009 liek Duodopa zdravotné poisťovne uhrádzajú na výnimky, čo znamená, že každý pacient musí svoju poisťovňu žiadať, aby mu schválila liečbu. Doplatok pre nich bol 400 eur za mesiac. Kategorizačná komisia pri ministerstve zdravotníctva v marci rozhodla, že už nebude na výnimky, ale pôjde do štandardného režimu ako väčšina ostatných liekov. Pacienti od júla nebudú vypisovať žiadosti, ale pohodlne si liek vyberú s receptom od lekára a navyše s nulovým doplatkom. Komisia stanovila, koľko bude platiť zdravotná poisťovňa, a tu je kameň úrazu. Jej úhrada sa totiž v porovnaní s dnešným stavom znížila.

Pôvodne všetky tri zdravotné poisťovne za liečbu všetkých pacientov, je ich 63, zaplatili ročne 2,7 mil. eur, od júla to má byť len 2,2 mil. eur. Vo vzduchu visí pol milióna eur, ktoré bude musieť niekto doplatiť. Ministerstvo zdravotníctva aj zdravotné poisťovne tvrdia, že to bude výrobca. Zástupcovia pacientov upozorňujú, že ak farmafirma nepôjde nižšie s cenou, 2,2 mil. eur nebude stačiť na liečbu všetkých parkinsonikov a už vôbec nie pre nových.

„Veľmi sme si vážili prísľub zo strany rezortu z konca marca 2018, keď ministerstvo verejne deklarovalo, že sa pacientom s Parkinsonovou chorobou zmení prístup k liečbe a úhrada nevyhnutnej liečby prejde z doterajšieho režimu tzv. výnimiek do systému podmienenej kategorizácie. Nemôžeme však súhlasiť s navrhovanými limitmi, ktoré v podstate zmrazia systém úhrad: jeden pacient musí zo systému von, aby mohol byť liečený ďalší, nový pacient,“ upozornila predsedníčka občianskeho združenia Spoločnosť Parkinson Slovensko Katarína Felixová.

Združenie žiada ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby neakceptovala odporúčanie kategorizačnej komisie. Rezort zatiaľ ustúpiť nechce, verí, že výrobca zľaví z ceny. „Ide o prvý liek, ktorý bol posudzovaný podľa novej legislatívy. Rozhodnutie ministerstva vstúpi do platnosti prvého júla 2018 a je dôležité zdôrazniť, že uvedený liek bude dostupný bez doplatku poistenca,“ reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Farmaceutická firma má podľa Eliášovej stále priestor na uzatvorenie zmluvy so zdravotnou poisťovňou o výške zľavy.

„Samozrejme, že situáciu monitorujeme, sme ochotní reagovať na vývoj a potreby pacienta a kategorizačný zoznam sa v pravidelných intervaloch prehodnocuje,“ doplnila hovorkyňa s tým, že prioritou naďalej zostáva, aby sa zdroje z verejného zdravotného poistenia používali férovo a efektívne pre všetkých.

Spoločnosť AbbVie Praha, ktorá zabezpečuje dodávky lieku pre český a slovenský trh, uviedla, že už vlani poskytovala nadštandardné výhody a ďalej ísť už nemôže. „Pre pacientov s dvojitým dávkovaním sme dokonca ponúkali liek Duodopa za polovičnú cenu,“ pripomenula riaditeľka spoločnosti pre komunikáciu Eva Šebestová. Zadarmo pridávali pumpu s príslušenstvom na podávanie lieku, príslušenstvo na otestovanie lieku v hodnote 750 eur. Od začiatku tohto roka firma rokuje so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou o znížení alebo zrušení doplatku pre pacientov.

Nemôžeme však súhlasiť s navrhovanými limitmi, ktoré v podstate zmrazia systém úhrad.
Katarína Felixová, Spoločnosť Parkinson Slovensko

Nová cenotvorba od nich podľa Šebestovej požaduje oveľa viac. „Samotné ministerstvo zdravotníctva požaduje zľavy na úrovni 31 % v prvom roku, 32 % v druhom roku a 33 % v treťom roku. Nereflektuje na to, že ako výrobca dlhodobo poskytujeme zľavy na tento liek, a preto dnes nehovoríme o poskytovaní zľavy z bodu nula, ako je to verejne prezentované,“ vysvetlila. Spoločnosť pripravuje námietku proti uzneseniu kategorizačnej komisie. Čo výrobca urobí, ak s námietkou neuspeje, to Šebestová zatiaľ nechce komentovať.

V kategorizačnej komisii sedia zástupcovia zdravotných poisťovní, tí majú až polovicu hlasov, ďalej dvaja lekári a zamestnanci ministerstva zdravotníctva. Za pacientov, ktorí sa už roky dožadujú členstva, tam nie je nik.

Koľko presne hradia zdravotné poisťovne za Duodopu dnes, nie je známe. „Aktuálna výška úhrady zdravotnej poisťovne za liek je dohodnutá s držiteľom registrácie, je predmetom obchodného tajomstva, nie je v našej kompetencii komukoľvek tieto informácie poskytovať,“ spresnila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková. Pokiaľ bude platiť marcové rozhodnutie o kategorizácii, pre pacientov to bude podľa Vasilenkovej znamenať nulový doplatok.

Zdravotná poisťovňa Union uviedla, že od júla liek Duodopa uhradí podľa kategorizačného zoznamu liekov. S výrobcom o zľave však rokovať nebude, lebo podľa nej je firma povinná vyrovnať rozdiel tak, aby pacient mal liek zadarmo. Nová legislatíva upravuje prístup nových inovatívnych liekov k pacientom, ktoré fungujú v systéme výnimiek. Cieľom je dostať do kategorizačného zoznamu viac moderných liekov, pôjde o takzvanú podmienenú úhradu na tri roky. Zdravotné poisťovne majú limit, koľko môžu zaplatiť. Ten sa pohybuje v rozpätí od 70 až 90 % z ceny lieku podľa toho, ako dlho je na slovenskom trhu. Na rozdiel v cene majú dať farmafirmy zľavy podobne, ako je to v iných európskych krajinách. Pri jednom onkologickom lieku sa už stalo, že výrobca nešiel s cenou dole a zdravotná poisťovňa žiadala, aby pacientka doplatila stovky eur mesačne.

Nastaveným pravidlám neveria viaceré pacientske organizácie. Majú obavy, že farmafirmy tak úľavy nebudú dávať a po troch rokoch radšej lieky z nášho trhu stiahnu.

Liek Duodopa sa používa v pokročilých štádiách Parkinsonovej choroby, keď tabletky už nemajú terapeutický efekt. Je nenahraditeľný, iný taký neexistuje. Počas liečby sa pacientom až o 60 % znižuje neschopnosť vykonávať pohyby a takzvané mimovoľné pohyby. Pokiaľ by liek nedostali, mohlo by u nich dôjsť k opakovaným ťažkostiam, ako sú zápaly pľúc, srdcovocievne komplikácie, pády, zamŕzania počas chôdze či zhoršovanie trávenia a prehĺtania, čo všetko môže viesť až k ohrozeniu života.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lieky #Parkinsonova choroba #pacienti #dostupnosť