Tisícky na zhromaždení Za slušné Slovensko žiadali: Gašpar a Kováčik, odíďte!

Na bratislavské Námestie SNP prišlo na zhromaždenie Za slušné Slovensko podľa odhadov okolo 35-tisíc ľudí. Organizátori stále trvali najmä na odchode Tibora Gašpara a Dušana Kováčika.

15.04.2018 12:23 , aktualizované: 18:09
Za slušné Slovensko, Bratislava, zhromaždenie Foto:
Námestie SNP v Bratislave sa zaplnilo účastníkmi zhromaždenia Za slušné Slovensko.
debata (1275)

„Žiadame vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a obnovenie dôvery ľudí v štátnu moc,“ vyhlásil jeden z organizátorov zhromaždenia Juraj Šeliga. Dodal, že za pochybenia pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka aj za útek odsúdeného mafiána je zodpovedný Gašpar a za nevyšetrenie káuz, o ktorých Kuciak písal, je zas zodpovedný Kováčik.

Nad hlavami davu viali transparenty s nápismi ako Všetci sme za slušné Slovensko, Dosť bolo Fickovania alebo Lady come back s portrétom expremiérky Ivety Radičovej. K zhromaždeniu sa pridal aj pochod študentov s názvom Nie je nám to jedno. Zhromaždenie sa začalo piesňou českej speváčky Marty Kubišovej Modlitba pro Martu v podaní Zuzany Mikulcovej.

Priebeh zhromaždenia sme sledovali online

17.54 Protest Za slušné Slovensko sa skončil.

17.37 Pán Fico, keď chcete, áno toto je ten prevrat, na ktorý vypúšťate konšpiračné sliny. My totiž prevraciame štát z hlavy na nohy. Žiadali sme od vás slušnosť a rešpekt. Už nám nestačí, že by mohlo byť aj horšie. Ani to najlepšie v Smere však nemá na to, aby vrátilo ľuďom vieru v spravodlivosť. Namiesto sekania mafiánskej chobotnice sa totiž na svetlo sveta dostávajú informácie o čudných predajoch pozemkov. Ste jedna banda! Pán Drucker, Gašpar, Kováčik, Matečná, už konečne odíďte! Svoj boj o zotrvanie ste totálne prehrali. Na smetisko dejín vás pošlú voľby, ktoré dúfam budú skôr ako o dva roky. Opustite políciu a prokuratúru, vyzval z pódia herec Richard Stanke.

17.35 Dosť bolo Smeru, skanduje dav.

Námestie SNP v Bratislave sa zaplnilo...
Účastníci občianskeho zhromažždenia Za slušné...
+4Účastník na protestnom zhromaždení Za slušné...

17.30 Na pódium prišli herci SND a divadla Astorka. „Nemáme právo zaliezť a tváriť sa, že nevidíme všetko to svinstvo, čo vyplávalo na povrch. Nemáme právo mlčať,“ hovorí Táňa Pauhofová. „Chceme byť spravodliví, solidárni, aj slušní. To isté žiadame aj od ľudí vo vedení štátu. S charakterným človekom prežijeme aj dva životy. S necharakterným ani päť minút. Urážajú nás vaše hrozby, konšpirácie a klamstvá. Snažíte sa nás obrať o dôstojnosť, otupiť a unaviť. Lebo viete, že otupení ľudia sú ľahkou korisťou pre autokratických vládcov. Lenže my sa otupiť nenecháme. Žiadame to najlepšie od samých seba a to isté aj od vás. Začnite meniť kurz vládnutia. Štát vám nepatrí. Ak tomu nerozumiete, odíďte hneď!“

17.24 Oravec vysvetľuje, prečo odmietli štvrtkové stretnutie s ministerkou Matečnou. „Je to problém roľníkov celého Slovenska, nielen štyroch farmárov, ktorých pozvali.“ Hovorí o požiadavke, aby dotácie poberal len ten, kto pôdu vlastní, alebo má na ňu nájomnú zmluvu. A aby sa všetky podvody vyšetrili.

17.21 František Oravec menoval ďalších farmárov z východu, ktorým sa deje neprávosť, ktorých šikanujú a fyzicky napádajú. „Dodnes sa mnohí boja. Kde sme to dotiahli, keď sa bojíme povedať pravdu.“

17.13 Roľník František Oravec z Gyňova od Košíc: Nie som rád, že tu dnes musím stáť. Som smutný, že dvaja mladí ľudia zomreli a hanbím sa, že našu generáciu až táto strašná udalosť donútila precitnúť a výjsť do ulíc. Hanbím sa, že sme dopustili, aby mladí ľudia prišli o život pre to, lebo bojovali za slušný právny štát. Prepáčte. Neurobte takú chybu ako naša generácia a vytrvajte v snahe donútiť mocných správať sa slušne.

Ozývame sa preto, lebo aj nás gniavia mafiánske praktiky organizovaných skupín. Stali sme sa lovnou zverou. Poľujú na nás roky. Od chvíle, keď sme sa opovážili chrániť svoj majetok. Zastrašovanie, snaha o finančné zruinovanie, dokonca aj bitky. A čo robil štát? Politici, úradníci, policajti, ktorým sa roky sťažujeme? Nič. A to je ten lepší prípad. Neraz asistovali skupinám, ktoré sa nás snažia zničiť. Podnikali na mojej pôde, chceli, aby som im ju predal. Vyhrážali sa mi, dokonca ma jeden z ich zamestnancov, bývalý elitný policajt, takmer zmrzačil. Stalo sa to, keď som na vlastnej pôde nakrúcal video, ako mi ničia úrodu. Trvalé následky mám doteraz. S firmami, s ktorými bojujem, som vyhral súdne spory. Napriek tomu stále poberajú dotácie na moju pôdu, na ktorú majú exekútorom zakazaný vstup. Dotácie dostali, hoci som na to upozorňoval všetky dôležité inštitúcie. Dva roky na to upozorňujem ministerku Matečnú. Až do týchto dní sa neudialo nič.

17.03 Marián Leško hovorí o tom, ako slušní novinári a médiá odhaľujú korupciu aj na najvyšších miestach, pričom podľa NAKA sa skutok nestal. Hovorí o Vadalovi, Jankovskej, Krajmerovi a jeho manželke, Roškovej, Matečnej a podvodoch s agrodotáciami. Podľa Leška polícia vyhlásila, že všetky zverejnenia novinárov dôkladne preveria. „Keby si Gašpar a Kováčik naozaj robili svoju prácu, nepotrebovali by novinárov, aby sa dozvedeli o podozreniach prominentov. Tomáš Drucker sa ako minister vyznačuje zatiaľ najviac tým, aká je jeho manželka šikovná v podnikaní s realitami. Tak, ako bola šikovná podnikateľka s akciami Mečiarova manželka a ako je šikovná Ficova manželka v zháňaní peňazí na nájom v Bonaparte,“ povedal Leško.

Dosť bolo Smeru, kričí dav.

17.00 S veľkým znepokojením sledujeme proces normalizácie zo strany vedenia RTVS, vraví Juraj Šeliga. Verejnoprávne médiá nesmú byť priestorom, ktorý bráni novinárom slobodne a pravdivo vykonávať ich povolanie. Takto uviedli organizátori novinára Mariána Leška.

16.49 Na pódiu vystupuje skupina Para – hrá svoj hit Abstinent. Lasky vyslovil obdiv všetkým prítomným aj organizátorom. A Para pridala skladbu Menšina.

16.46 Nielen odstúpenie, ale aj spôsob dosadzovania funkcionárov v polícii a prokuratúre je dôležitý. Aby tam išli ľudia, ktorí sú schopní odolávať akémukoľvek tlaku, dodal Žilinčík.

16.42 Zhromaž­denie je aj v Humennom. Prišli naň organizátori z celého východného Slovenska. Všade niečo je, aj na východe, znelo z pódia.

16.38 Právnik Pavol Žilinčík: Zhruba pred rokom sme počuli z úst vtedajšieho ministra vnútra – korupcia na najvyšších poschodiach nie je. Nestala sa – citoval Roberta Kaliňáka. Aké absurdné a cynické je toto tvrdenie dnes, dodáva Žilinčík. Tibor Gašpar Kaliňákovi pritakával. A pritom ich nečinnosť museli suplovať investigatívni novinári. Kaliňák a Gašpar mali odstúpiť deň po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Novinár písal aj o ich kamarátoch a známych. Odstúpiť mali nie preto, že by boli podozriví, ale preto, aby bolo vyšetrovanie naozaj nezávislé.

16.35 Prešlo už 18 dní od vymenovania novej vlády a pán Gašpar je stále vo funkcii. Dôvodov na jeho odvolanie je stále viac. A stále len počúvame – skutok sa nestal. Navyše ušiel odsúdený mafián. Každý deň, čo Tibor Gašpar ostáva na svojom poste, klesá dôvera v políciu. Slovensko má byť krajinou, kde sa nezametajú kauzy pod koberec, ale podávajú žaloby na súd. Vyzývame Dušana Kováčika, aby odstúpil, povedali z tribúny organizátori Karolína Farská a Juraj Šeliga.

16.34 Dav skanduje: Voľby, voľby…

16.25 Zástupcovia rodín prišli na pódium aj s minimálne desiatkou malých detí. Som nielen matka, ale aj občianka, ktorá si nemôže zakrývať oči pred nespravodlivosťou, ktorá sa v tomto štáte deje. Stav krajiny vidno aj podľa toho, ako sa správa k najzraniteľnejším občanom. Bola som svedkom toho, ako sa mnohí rodičia vzdali zamestnania, aby mohli poskytnúť starostlivosť postihnutým deťom, keď v nej zlyháva štát, povedala jedna z matiek.

Ďalšia kritizovala stav v zdravotníctve a v školstve. „Občas mám pocit, že školy nevychovávajú deti ku kritickému mysleniu, ale sú prvým krokom ku konformite.“

To, že vyhráte voľby neznamená, že môžete všetko. Páni Pellegrini, Richter, Gašpar, Drucker, Kováčik, Fico, Lubyová – nebojte sa, my nikam neodchádzame, zaznela výzva rodičov.

16.19 Lekár Vladimír Krčméry hovoril o tom, že našim argumentom nie su obušky, projektily, horiace autá, ale pravda a solidarita, čím sa zaraďujeme medzi civilizované krajiny, ktoré dokážu nenásilne meniť veci. „Možno to je pre niekoho málo, ale radšej mať pečiatku naivní ako pečiatku mafiánov. Preto je tento úžasný spôsob obdarený úspechmi, ako sa inde v Európe nedarí.“

Keď bojujeme za lepší zajtrajšok, nájdeme ho, uzavrel vystúpenie.

16.14 Apelujeme na vás, pán Drucker a pán Pellegrini. Tibor Gašpar je symbolom zlyhaní a nedôvery v políciu. Naše požiadavky preto stále volajú po vyšetrení vraždy Jána a Martiny, a preto požadujeme odvolanie Tibora Gašpara, nezávislú inšpekciu a zmenu spôsobu vymenovávania prezidenta policajného zboru. Tiež odvolanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ich odstúpenie je prvý a nevyhnutný krok, ktorý vy, politici musíte urobiť, aby občania uverili, že prichádza zmena.

16.11 Karolína Farská a Juraj Šeliga prosia, aby ľudia počúvali pokyny organizátorov.

Sedem týždňov uplynulo od vraždy Jána a Martiny. Priviedla nás sem tragická vražda, ale aj nedôvera v štátne inštitúcie. Musíme byť odvážni a prevziať občiansku zodpovednosť. Máme jasnú víziu. Chceme Slovensko s pevne zakorenenými demokratickými princípmi. Kde politici nekradnú a polícia, prokuratúra a súdy nezametajú kauzy pod koberec, tvrdia organizátori.

16.07 Z pódia za sprievodu huslí teraz už naživo pieseň Modlitba pro Martu oficiálne otvára program nedeľňajšieho protestu. Spievala Zuzana Mikulcová.

16.00 Zhromaž­denie sa začína skandovaním slov: Nie je nám to jedno.

15.44 Na Námestí SNP opäť horia sviečky na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Masarykovo Nebáť sa a nekradnúť na jednom z... Foto: Pravda, Viera Hebertová
Za slušné Slovensko, Bratislava Masarykovo Nebáť sa a nekradnúť na jednom z transparentov na Námestí SNP počas nedeľňajšieho zhromaždenia Za slušné Slovensko.

15.30 Bratislav­ským Námestím SNP znie pieseň Marty Kubišovej Modlitba pro Martu: Ať mír dál zůstává s touto krajinou. Zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou, ať už pominou…

Námestie SNP sa zapĺňa, ľudia opäť prišli na... Foto: Viera Hebertová, Pravda
Za slušné Slovensko, Bratislava Námestie SNP sa zapĺňa, ľudia opäť prišli na zhromaždenie Za slušné Slovensko.

15.00 Dôvera v našu políciu každým rokom rastie, Slovensko patrí vďaka práci policajtov medzi najbezpečnejšie krajiny na svete, a policajný prezident Tibor Gašpar je maximálny profesionál, povedal v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). Vyhlásil to len niekoľko hodín pred začiatkom zhromaždenia, na ktorom je práve jedna z požiadaviek odvolanie Tibora Gašpara z funkcie policajného prezidenta.

Organizátori pripomínajú, že od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo už takmer šesť týždňov.

„Napriek prísľubom politikov o systémových zmenách a vyvodení personálnej zodpovednosti nenastali, najmä v rezorte vnútra, žiadne reálne zmeny,“ uvádzajú. Zhromaždenie Za slušné Slovensko bude v nedeľu o 16:00 na Nám. SNP v Bratislave.

Polícia upozorňuje aj na obmedzenia v doprave aj počas dnešného zhromaždenia Za slušné Slovensko. Ako informovali agentúru SITA, od približne 15:00 do ukončenia podujatia bude obmedzená doprava na Námestí SNP, Šafárikovom námestí, Štúrovej ulici i v priľahlých uliciach Starého Mesta. Ide napríklad o ulice Tobrucká, Dobrovičova, Talerova, Grösslingová, Jesenského a Dunajská.

Týka sa to aj Kamenného námestia, Špitálskej ulice, Klobučníckej, Uršulínskej, Medenej ulice a Hurbanovho námestia. Informácie v nedeľu poskytla bratislavská policajná hovorkyňa Veronika Slamková. DPB uvádza, že v nedeľu pre zhromaždenie od 16:00 vylúčia premávku električiek 1, 3, 4, 6, 7, 8 a 9 v úseku Šafárikovo námestie – Štúrova – Jesenského – Námestie SNP a Špitálska. Podrobný prehľad premávky týchto električiek nájdu záujemcovia na oficiálnej webovej stránke DPB.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Tibor Gašpar #Humenné #Pellegriniho vláda #Za slušné Slovensko