Súd uznal Mazureka vinným, poslanec má zaplatiť peňažný trest

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) uznal poslanca Milana Mazureka vinným z hanobenia rasy, národa a presvedčenia.

16.04.2018 09:35 , aktualizované: 16:30
Súd ŠTS Mazurek Výroky Hanlivé Foto: ,
Na snímke účastníci protestu proti súdnemu procesu s poslancom NR SR Milanom Mazurekom na Námestí Slobody v Banskej Bystrici. Fotografia pochádza z februára 2018.

Uložil mu peňažný trest vo výške 5-tisíc eur, ak by nezaplatil, musí stráviť vo väzení šesť mesiacov.

Mazurek aj prokurátor sa odvolali, prípad tak smeruje na Najvyšší súd SR.

Krátko pred začatím pojednávania prišiel do súdnej budovy prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v sprievode kukláčov.

V samotnej súdnej sieni bolo asi tridsať prívržencov Mazureka.

Pred súdom vypovedal svedok rómskeho pôvodu, ktorý uviedol, že Milan Mazurek sa pred ním nevyjadroval na adresu rómskeho etnika.

Mazurekove výroky, ktoré odzneli v žilinskom rádiu Frontinus a pre ktoré stojí pred súdom, sa ho nedotkli. Naopak, Mazurek mal k nemu vždy pozitívny a srdečný vzťah.

Dvesto prívržencov

Výpoveď svedka Antona Hájeka využil Milan Mazurek. „Moje vyjadrenia v rádiu nie sú dôkazom o akomkoľvek rasistickom zmýšľaní z mojej strany,“ povedal Mazurek na súde. Z ulice do súdnej siene doliehala vrava a pískanie. Na dnes bolo totiž v uliciach Banskej Bystrice ohlásené antifaštistické zhromaždenie, ale podľa našich informácií sa zvolávali aj Mazurekovi prívrženci.

Pojednávanie s Milanom Mazurekom pokračovalo čítaním listinných dôkazov. Pred súdnou budovou boli rozmiestnené zábrany, za nimi stálo asi 200 prívržencov Milana Mazureka. Proces s poslanom považujú za spolitizovaný.

Obžaloba z decembra

Prokurátor podal na ŠTS obžalobu na Mazureka vlani začiatkom decembra pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu.

V októbri 2016 Mazurek v rádiu Frontinus v diskusnej relácii ako poslanec NR SR a člen výboru pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť povedal okrem iného, že „cigáni vyciciavajú náš sociálny systém.“

Židovský pôvod znalca?

Podľa žaloby v debate zazneli výroky, ktoré v rámci celého kontextu spĺňajú znaky znevažujúceho prejavu z hľadiska príslušnosti ku konkrétnemu etniku, majú rasistický charakter a vyplýva z nich zámer vyvolať nenávisť voči príslušníkom etnickej skupiny.

Okrem toho na minulom pojednávaní spochybnil znalecký posudok znalca len z dôvodu, že má židovský pôvod.

Opäť spochybnil znalca

Mazurek aj dnes spochybnil súdneho znalca Maxa Steuera. Steuer vypovedal na minulom pojednávaní, ale Mazurek sa k nemu opäť vrátil. Podľa Mazureka, na základe publikovaných článkov, je Steuer zameraný voči extrémistickej Ľudovej strane Naše Slovensko a teda aj voči Mazurekovi.

„Tento znalecký posudok vnímam ako nástroj politického zápasu s cieľom poškodiť ma. Preto ma v posudku vykreslil v tom najhoršom svetle,“ povedal Mazurek pred súdom.

Vzdelávanie o holokauste

V záverečnej reči prokurátor žiadal pre poslanca Milana Mazureka, obvineného z hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podmienečný trest a povinné vzdelávanie o rómskom holokauste, ktoré by si však musel zaplatiť sám.

Obhajoba tiež poukázala na údajnú zaujatosť súdneho znalca, ktorého posudok bol publikovaný ešte pred súdnym pojednávaním. V súdnej sieni počuť výkriky Mazurekových prívržencov z ulice.

chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #ĽSNS #Milan Mazurek