Kliešte sú už aktívne, hrozbou sú skôr malé

Pod vplyvom teplejšieho počasia začali kliešte vyliezať skôr. Naplno začnú útočiť koncom apríla a v máji. Obete si môžu hľadať až do októbra.

16.04.2018 12:00
debata (3)

Pre človeka sú nebezpečné hlavne vtedy, ak sú infikované, môžu spôsobiť kliešťovú encefalitídu,– vírusové ochorenie napadajúce mozog, a bakteriálnu infekciu lymskú boreliózu. Minulý rok sa encefalitídou nakazilo viac než 70 ľudí, väčšinou išlo o vážne stavy. Úmrtie nebolo zaznamenané. S boreliózou sa liečilo asi tisíc ľudí.

Prvé kliešte, ktoré napádajú zvieratá a hlavne psy, už začali podľa biológa a parazitológa Branislava Peťka zo Slovenskej akadémie vied v Košiciach vyliezať vo februári, keď sa roztopil sneh.

Ak niekoho poštípe kliešť a začnú sa u neho prejavovať bolesť hlavy či teplota, rozhodne by mal navštíviť lekára.
Pavol Jarčuška z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice v Košiciach

„Potom prišlo ochladenie, tak sa to všetko utlmilo. Teraz po netypickom oteplení na toto ročné obdobie, je to ako keď vyletia včely z roja. Všetko, čo malo vyliezať postupne, vylezie doslova v týchto dňoch naraz,“ povedal Peťko. Všetky miesta, v ktorých sa kliešte vyskytujú, budú podľa neho zamorené. Najnebezpečnejšia je podľa neho takzvaná nymfa. „Je to vývojové štádium – nedospelý kliešť, jeho nebezpečenstvo spočíva v tom, že je malý a človek ho nenájde hneď. Často je to až o dva či tri dni, čo býva neskoro,“ poznamenal.

Nakazené kliešte sa vyskytujú predovšetkým pozdĺž brehov riek Váh, Torysa, Hornád a podobne. Peťko tvrdí, že majú radi vlhkejšie prostredie. Počas horúčav pozaliezajú a majú „siestu“. Podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Márie Avdičovej mnoho rokov zaznamenávajú najvyššiu chorobnosť v juhozápadnej časti Slovenska, v Nitrianskom kraji, hlavne jeho južnejšie okresy.

Najdôležitejšie je pri vyberaní kliešťa... Foto: Úrad verejného zdravotníctva
kliešť, kliešte Najdôležitejšie je pri vyberaní kliešťa nepoškodiť a nerozmliaždiť ho. Treba vybrať celé telo aj s hlavičkou.

„Treba však povedať, že na Slovensku je chorobnosť na kliešťovú encefalitídu o niečo nižšia ako napr. v susednom Česku,“ pripomenula Avdičová. Ide ročne o 75 až 160 prípadov, ktoré majú stredne ťažký priebeh a vyžadujú si hospitalizáciu, ktorá trvá v priemere dva týždne. Z toho dôvodu sa na Slovensku nikdy neuvažovalo o celoplošnej vakcinácii proti tejto chorobe.

Epidemiologička upozorňuje, že z dlhodobého hľadiska má chorobnosť stúpajúci trend, pretože sa oblasti s nakazenými kliešťami významne rozširujú. Čoraz viac sa nachádzajú aj vo vyšších zemepisných polohách nad 800 metrov nad morom. Potvrdzuje to aj biológ a parazitológ Peťko. „Minulý týždeň sme sa boli pozrieť pri Sadoch nad Torysou, je ho tam požehnane, ale pred desiatimi rokmi sa tu určite nenachádzal ani jeden,“ doplnil.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva bolo vlani kliešťovou encefalitídou nakazených 75 ľudí. „Priebeh väčšiny ochorení bol vážny, úmrtie hlásené nebolo,“ uviedla jeho hovorkyňa Zuzana Drobová. Lymská borelióza sa vyskytne ročne asi u tisícky ľudí.

Ako sa správne zbaviť kliešťa

  • Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť ho. Treba vybrať celé telo aj s hlavičkou.
  • Kliešťa je najlepšie uchopiť do pinzety a vybrať kývavým pohybom.
  • Miesto vpichu vyčistite dezinfekčným prostriedkom z lekárne – lieh, jódová tinktúra, alpa. * Ak nie je k dispozícii, použite prípravok s obsahom alkoholu.
  • Ak kliešťa objavíte ešte v lese a nemáte potrebné pomôcky na odstránenie, počkajte a odstráňte ho až po tom, čo budete mať v rukách pinzetu.
  • Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva

Pavol Jarčuška z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice v Košiciach uviedol, že kliešťová encefalitída vôbec nie je zriedkavé ochorenie, pretože ho nespôsobuje len uštipnutie kliešťa, ale aj konzumácia niektorých potravín, napríklad tepelne neupraveného ovčieho mlieka. V minulých rokoch boli na Slovensku viaceré epidémie. Ide podľa neho o vírusové ochorenie, ktoré postihuje mozog a začína sa príznakmi podobnými chrípke.

„Ak niekoho poštípe kliešť a začnú sa u neho prejavovať bolesť hlavy či teplota, rozhodne by mal navštíviť lekára,“ odporučil. Diagnóza sa zisťuje z krvi a odberom moku z miechy. Asi po troch týždňoch nastupuje druhá fáza ochorenia. „Postihnutý začne mať neurologické problémy, okrem slabosti má silné bolesti hlavy, problémy so sluchom, s rečou, môže mu vypadávať pamäť, v horších prípadoch aj strata vedomia,“ poznamenal Jarčuška. Väčšina pacientov sa vylieči, určitému percentu z nich zostávajú trvalé následky v podobe bolesti hlavy či poruchy pozornosti.

zväčšiť Nakazené kliešte sa vyskytujú najmä pozdĺž... Foto: SHUTTERSTOCK
kliešte, kliešť Nakazené kliešte sa vyskytujú najmä pozdĺž brehov riek Váh, Torysa, Hornád a podobne.

Lieky na kliešťovú encefalitídu neexistujú, lekári liečia len symptómy. Preto je podľa Jarčušku najlepšou ochranou očkovanie. „Využiť by ho určite mali ľudia, ktorí pracujú v lese alebo sa tam často pohybujú – lesní robotníci, geodeti, ale aj turisti či športovci,“ vymenoval Jarčuška s tým, že teraz je ešte vhodný čas. Vakcína sa podáva asi s mesačným časovým odstupom na trikrát. Očkovanie vydrží najmenej tri roky. „Takéto očkovanie chráni človeka pred týmto pomerne vážnym ochorením tri až päť rokov, po tejto dobe je potrebné podať ďalšiu jednu dávku očkovacej látky,“ doplnila Avdičová.

Lymská borelióza je bakteriálne ochorenie, ktoré postihuje kožu, nervy, kĺby aj svaly vrátane srdca. Prejavuje sa nálezom na koži, bolesťami kĺbov, horúčkou, triaškou, teplotou. Lieči sa antibiotikami. Neliečená môže spôsobiť dlhotrvajúce, niekedy aj doživotné ťažkosti, problémy so srdcom, kĺbmi i nervovým systémom.

Na Slovensku žije približne dvadsať druhov kliešťov. Niektoré sa zdržiavajú v brlohoch zvierat alebo hniezdach vtákov, preto sa s nimi bežne nestretneme. Väčšia šanca je uvidieť kliešťa obyčajného, pijaka lužného, pijaka stepného či kliešťa lužného. Riziko pre človeka predstavuje najmä prvý z nich. Kliešť obyčajný sa v prírode vyskytuje po celý rok, aktivizuje sa až pri teplotách okolo päť až desať stupňov Celzia.

Úrad hlavného hygienika upozorňuje ľudí, aby pred odchodom do prírody použili ochranný prostriedok- repelent. „Vhodné je obliecť si aj dlhé nohavice či vrchný diel s dlhými rukávmi, aby sme mali čo najmenej odhalenej kože. Ak sa dá, vyhýbať sa vysokým trávam a kríkom, pretože práve tam sa kliešte zdržujú najviac,“ pripomenula Drobová. Po príchode domov si podľa nej treba dôkladne prezrieť celé telo.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #kliešte #kliešťová encefalitída