Medvedie bábätká rastú, nie sú na hranie

Medvedie štvorčatá nemali ani dva mesiace, keď sa im stratila mama. Ľudia ich zachránili v hodine dvanástej. Majú sa dobre, rastú a priberajú.

16.04.2018 15:00
medvede, medveď, medvieďatá Foto:
Mláďatká by sa bez pomoci druhého dňa nedožili, preto ich ochranári zobrali do dediny. Dostali glukózový roztok, kozie mlieko a ožili.
debata (6)

Potrebujú ustavičnú starostlivosť. Starajú sa o ne v Záchrannej stanici v Zázrivej a v Zoologickej záhrade v Bojniciach. Najmä v Zázrivej upozorňujú, že medvieďatá nie sú na hranie a nemožno si ich fotografovať na počkanie.

Dojímavý príbeh mackov sa začal v katastri obce Sučany v Martinskom okrese. Začiatkom marca jeden z obyvateľov začul, ako sa z lesa ozýva zúfalý zvierací plač. Vydal sa za nariekaním a ďalekohľadom našiel drobné medvieďa. Vtedy sa začala záchranná akcia, akú si budú pracovníci zo Štátnej ochrany prírody pamätať ešte roky.

Boli vo vážnom stave, na infúziách. Momentálne sa majú dobre. Sú to dojčatá a musíme k nim vstávať aj v noci.
Metod Macek zo záchrannej stanice

Keď muž zo Sučian našiel opustené medvieďa, predpokladal, že kdesi bude aj jeho mama. Čosi mu však nedalo pokoja a do lesa sa vrátil aj na druhý deň. Medvieďa však už len tichučko ležalo pod stromom. Zatelefonoval preto správcovi Národného parku Malá Fatra, ktorý spolu s nálezcom prečesával okolie. „Na asi desaťcentimetrovej súvislej snehovej pokrývke sa nenašla jediná stopa dospelého medveďa. Stará ani čerstvá. V širšom okolí však bolo viac stopových dráh ľudí aj stopa po lyžiach,“ povedal riaditeľ Správy Národného parku Malá Fatra Michal Kalaš.

Asi pätnásť metrov od vyhladovaného a vyčerpaného medvieďatka objavili muži brloh. Boli v ňom ďalšie tri medvieďatá. „Boli apatické. Zrejme od hladu a chladu,“ dodal Kalaš. Mláďatká by sa bez pomoci druhého dňa nedožili, preto ich ochranári zobrali do dediny. Dostali glukózový roztok, kozie mlieko a ožili. „Určite im prospelo, že sa zohriali v ruksaku, v ktorom sme ich niesli. Ostávalo vyriešiť dilemu, čo ďalej. Nechceli sme mláďatá definitívne pripraviť o možnosť návratu k matke, preto sme sa rozhodli umiestniť ich do brloha a sledovať ho pomocou fotopasce,“ vysvetlil Kalaš.

Opustené medvieďatá našli pri brlohu. Foto: Štátna ochrana prírody
maco, medveď, mláďatá, medveď hnedý, brloh Opustené medvieďatá našli pri brlohu.

Nakŕmené a zohriate medvieďatká vložili do zadnej časti brloha. Záchranári dúfali, že sa vráti ich mama. Fotopasca však v tú noc nasnímala iba jazveca. Na druhý deň pracovníci Národného parku Malá Fatra našli mláďatká opäť vyčerpané zimou a hladom. „Ležali v rôznych častiach podzemného úkrytu. Takmer sa nehýbali,“ skonštatoval Kalaš. Okolo brloha nebolo stôp po dospelom medveďovi. Priznali si, že ak nechajú medvieďatá na prírodu, zomrú.

Ešte v ten istý deň štyri medvieďatká previezli do Záchrannej stanice v Zázrivej. Chlpatých bábätiek však bolo veľa a potrebovali neprestajnú starostlivosť, preto ich rozdelili. Dve putovali do Varína, kde sa o ne 48 hodín staral pracovník Národného parku Malá Fatra. Rýchlo sa vzchopili a zosilneli, takže ich previezli do Zoologickej záhrady v Bojniciach. Dve slabšie mláďatká zatiaľ zostávajú v Zázrivej.

O vyhladované mláďatá sa postarali pracovníci... Foto: Gabriela Kalašová
maco, medveď, mláďatá, medveď hnedý O vyhladované mláďatá sa postarali pracovníci Národného parku Malá Fatra.

Takáto záchranná akcia bola aj pre pracovníkov Národného parku Malá Fatra výnimočná. Štvorčatá sú rarita. „U nás je to druhý prípad medvedích štvorčiat, s ktorým sme sa stretli, ale vieme, že vo svete sa narodili aj šestorčatá,“ dodal Kalaš. Pracovníci Národného parku v tejto chvíli nevedia, čo sa stalo s mamou. „Pravdepodobne ide o systematické vyrušovanie v tej lokalite, asi to je pravá príčina,“ myslí si Kalaš a naráža na ľudské stopy v okolí brlohu. Nevylúčil však, že medvedicu mohli zabiť pytliaci. „To sú však dohady,“ uzavrel.

O dve medvieďatá sa v Zázrivej starajú doslova 24 hodín denne. „Boli vo vážnom stave, na infúziách. Momentálne sa majú dobre. Sú to dojčatá a musíme k nim vstávať aj v noci,“ spresnil Metod Macek zo záchrannej stanice. Dodal, že keď mláďatká, ktoré pomenovali Albert a Kvetka, zosilnejú, poputujú za súrodencami do Bojníc. A majú ešte jednu prosbu pre návštevníkov: s malými mackami sa nemožno fotografovať na počkanie. Nie sú totiž plyšové, ale živé. A potrebujú pokoj, aby mohli rásť.

Mláďatá medveďa, ktoré zachránili. Foto: Štátna ochrana prírody
maco, medveď, mláďatá, medveď hnedý Mláďatá medveďa, ktoré zachránili.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #medvede #zoo Bojnice #medveď hnedý #Sučany