Brtva je na Slovensku, tvrdí jeho právnik

Jeden do basy ešte nemusí, druhý sa jej vyhýba. Keď Patrika Pachingera odsúdeného na sedem rokov minulý piatok polícia vo väzenia eskortovala, odmietli ho tam pre odklad nástupu vziať. Naopak Dávida Brtvu, ktorý na svoj deväťročný trest takýto odklad nedostal, polícia nezadržala, aj keď údajne vie, kde je a komunikuje s nimi. Po oboch však napriek tomu vyhlásili pátranie.

16.04.2018 13:05 , aktualizované: 18:58
debata (5)

Ešte 28. marca Najvyšší súd uznal Dávida Brtvu a Patrika Pachingera za vinných v kauze z tunelovania nebankoviek. Pachinger hneď na pojednávaní požiadal a aj dostal mesačný odklad nástupu do väzenia. Brtva, ktorý si rozsudok vypočuť neprišiel, tak urobil o deň neskôr. Po Dávidovi Brtvovi pátra Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava III od 5. apríla.

Deň po vyhlásení rozsudku podal žiadosť o odklad nástupu do väzenia a zároveň v rovnaký deň požiadal aj o podmienečné prepustenie, pretože si už odsedel viac ako dve tretiny trestu. Brtvov obhajca Miloš Maďar pre Pravdu povedal, že o odložení nástupu do väzenia požiadali Špecializovaný trestný súd. Ten už vec podľa hovorkyňe Kataríny Kudjakovej pridelil zákonnému sudcovi a požiadal Najvyšší súd o zapožičanie spisu. Bez neho konať nemôže. „Ak našu žiadosť súd neprijme, bude prichádzať do úvahy len dobrovoľný nástup. Zákon neupravuje, v akom poradí sa má postupovať, ale logika velí, že najskôr by sa malo rozhodnúť o odložení. Ak by do výkonu trestu nastúpil, nemalo by už o odklade zmysel rozhodovať,“ vysvetľuje Maďar.

Maďar si pátranie po svojom klientovi nevie vysvetliť a hovorí, že Brtva s políciou komunikuje a informuje ich, aké procesné kroky podnikol a polícii je kedykoľvek k dispozícii. „Je na Slovensku a nástupu sa nevyhýba a neušiel. Viem aj z korešpondecie, ktorú mi preposlal, že to polícii vysvetľoval a mailom im zasielal kópie žiadostí, ktoré na súd poslal,“ reagoval Maďar. Naopak, Pachingera do pátrania zaradilo Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava I. minulý piatok aj napriek tomu, že nariadenie výkonu trestu s jeho nástupom počíta až o dva týždne. Ešte v ten deň ho polícia zadržala a predviedla do Justičného paláca, kde ho však odmietli prijať. „Mesačná lehota na nástup uplynie až 28. apríla 2018, preto nebolo možné prijať odsúdeného do výkonu trestu odňatia slobody,“ vysvetlil riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zväzu väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Akékoľvek pochybenie odmieta aj Najvyšší súd. Jeho hovorkyňa Alexandra Važanová opäť len potvrdila, že Pachinger má naozaj nastúpiť až 28. apríla.

Pachingerov advokát Martin Krakovský túto piatkovú akciu polície považuje za nekompetentnú. „Na polícii bol niekto iniciatívny, možno kvôli tomu tlaku okolo polície, a nečítal s porozumením. Niekto okrem pána Brtvu nahodil do pátračky aj pána Pachingera, hoci tam bolo jasne stanovené, že má odklad nástupu o 30 dní, čo aj v ústave na výkon trestu pochopili a preto ho po siedmych hodinách zadržiavania a nezákonného obmedzovania slobody s ospravedlnením prepustili. Na polícii niekto z môjho pohľadu konal nekompetentne a robil to, čo mu nikto nekázal,“ vysvetlil Krakovský.

„Pán Pachinger polícii normálne otvoril, ukázal im rozhodnutie Najvyššieho súdu a oni ho aj tak v piatok zhruba o ôsmej večer odviedli na výkon trestu, kde ho príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže prepustili, lebo nevideli zákonný dôvod, prečo by ho mali prijať. Osobne som volal s ľuďmi z obvodného policajného oddelenia, ktorým som to vysvetľoval, ale jednoducho boli nejakí nedočkaví. Polícia tak svojvoľne mení rozhodnutie Najvyššieho súdu,“ dodal Krakovský. Nevylúčil, že po rozhodnutí o podmienečnom prepustení podniknú aj právne kroky.

Polícia sa bráni, pátranie vyhlásili na základe príkazu Najvyššieho súdu na dodanie do výkonu trestu z 29. marca 2018. „Dátum dodania bol v nariadení stanovený v lehote najneskôr do 28. apríla 2018,“ odpovedal hovorca bratislavskej krajskej polície Michal Szeiff.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #BMG Invest #Jozef Majský #dávid brtva #Patrik Pachinger