V zdravotníctve bolo Druckerovi 'horúco'

Nielen na ministerstvo vnútra nastupoval Tomáš Drucker (39) za búrlivých okolností. Turbulentný bol už rezort zdravotníctva, keď ho v roku 2016 po marcových parlamentných voľbách preberal. Práve vrcholili protesty sestier, ktoré bojovali za lepšie platy a pracovné podmienky. V tom čase bolo vo výpovedi viac než tisíc sestier z najdôležitejších oddelení štátnych nemocníc. Drucker do ministerského kresla prichádzal zo štátnej akciovky Slovenská pošta, kde od roku 2012 zastával post generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva.

16.04.2018 14:53
pôrodnica, Ružinov, Tomáš Drucker, minister... Foto: ,
Tomáš Drucker ako minister zdravotníctva otvoril v decembri 2017 zrekonštruovanú pôrodnicu v Nemocnici Ružinov.
debata (1)

Keď v roku 2012 vyhral konkurz za generálneho riaditeľa Slovenskej pošty, podnik bol v 9-miliónovej strate a jeho výnosy klesali. Drucker s vedením pošty nemal skúsenosti. Jeho cieľom bolo, aby si firma vedela na seba zarobiť, a tak začal šetriť.

Na pošte sa počas jeho vedenia začali predávať prášky na pranie, sviečky či hračky. Druckerovi sa podarilo, nevedno, či doplnkovým sortimentom, skresať stratu na necelé 3 milióny eur. V ďalšom roku skončila pošta v čiernych číslach a dosiahla trojmiliónový zisk.

Druckerovým prvým dôležitým rozhodnutím vo funkcii ministra zdravotníctva bolo, že zrušil zmluvu za 18 miliónov eur na dodávku informačného systému na vydávanie čipových kartičiek, ktoré mali nahradiť súčasnú kartu poistenca a súviseli so zavedením elektronického zdravotníctva. Vtedajší riaditeľ Igor Serváček odišiel po dohode z funkcie.

Tlak sestier sa na čas podarilo utlmiť, ale prešlo len pár týždňov a na Druckera sa valili problémy s nedostatkom liekov, ktoré sa predávali do zahraničia. Jedným z prvých zákonov, ktoré pripravil, bol zákaz vývozu liekov. Legislatíva však nezačala platiť ihneď, ale až od roku 2017.

Ďalší škandál prišiel ešte v roku jeho nástupu do funkcie, v lete, keď prebiehal audit Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Zistilo sa, že štátnej poisťovni, ktorá má najväčší poistný kmeň – vyše 3,2 milióna ľudí – hrozí krach. Prepadla sa do rekordnej straty viac než sto miliónov eur. Poisťovňa musela prijať ozdravný plán, inak hrozila nútená správa. Ako minister pripravil zmeny, týkajúce sa ambulantných pohotovostí, ktoré už nefungujú celú noc, ale len do 22. hodiny. Stanovil tiež pevnú sieť urgentných príjmov v nemocniciach. Tomáš Drucker vyštudoval na Slovenskej technickej univerzite aplikovanú informatiku a automatizáciu v priemysle, je tiež absolventom Právnickej fakulty na Trnavskej univerzite.

Niekoľko rokov pôsobil na konzultantských a manažérskych postoch vo viacerých spoločnostiach. V rokoch 1997–2002 pracoval v akciovej spoločnosti Gratex International, ďalšie dva roky bol konzultantom v Compuware Austria GmbH, v rokoch 2004–2012 pracoval v spoločnosti I­QUAP.

Bol tiež dva roky predsedom dozornej rady v štátnej akciovej spoločnosti JAVYS. Ministerstvo zdravotníctva riadil od marca 2016 ako nominant strany Smer v tretej vláde Roberta Fica. Po demisii vlády 15. marca sa v zrekonštruovanom kabinete na čele s Petrom Pellegrinim stal 22. marca ministrom vnútra. V pondelok 16. apríla oznámil, že podáva demisiu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Drucker #Druckerova demisia