Veľmi nepríjemná situácia pre Smer, komentuje politológ Druckerovu rezignáciu

Rezignácia ministra vnútra Tomáša Druckera podľa politológa Juraja Marušiaka neupokojí napätú situáciu na Slovensku.

16.04.2018 15:17 , aktualizované: 16:17
Tomáš Drucker Foto: ,
Minister vnútra Tomáš Drucker po tom, ako oznámil svoj zámer rezignovať.
debata (151)

„Nerozumiem dôvodu, prečo sa bránil odvolaniu prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, je to veľmi prekvapivé. Je faktom, že voči nemu bola spustená mediálna paľba za všetky jeho podnikateľské aktivity a rozumiem z tohto hľadiska, že zotrvávanie vo funkcii by bolo pre neho veľmi problematické,“ uviedol Marušiak.

Podľa neho sa nestabilitu, ktorá na Slovensku trvá od marca, podarilo Druckerovým vymenovaním za ministra vnútra, zažehnať zatiaľ iba na veľmi krátky čas.

„Uvidíme, čo to urobí so slovenskou politickou scénou. Smer teraz bude musieť nájsť náhradníka. Z hľadiska toho, že odíde jeden minister, neznamená, že sa teraz ide zosypať celá vláda. Samozrejme, je to veľmi nepríjemná situácia pre najsilnejšiu stranu vládnej koalície,“ konštatoval Marušiak.

Symbolické gesto?

Po tom, ako minister Drucker minulý týždeň skončil v nemocnici a pri všetkých obvineniach na jeho osobu, politológ očakával požiadavku na jeho odstúpenie. „Možno sa Drucker tomu rozhodol jednoducho predísť. Druhá vec je, že bol dosť kritizovaný za niektoré nepopulárne opatrenia v zdravotníctve, že nie je z hľadiska Smeru už tým príkladom nejakého šikovného manažéra,“ dodal Marušiak.

Podľa neho bude veľa závisieť od toho, či ministrov nástupca bude schopný prijať také kroky, ktoré posilnia dôveru verejnosti voči štátu. „Toto Drucker, neviem z akého dôvodu, nedokázal urobiť. Odvolanie Gašpara mohlo byť niečo ako veľmi symbolickým krokom, ktorý by mohol upokojiť situáciu. Neviem, prečo sa tomu bránil, či je prezident Gašpar natoľko politicky silný, má také silné zázemie, že si vlastne Drucker na neho trúfnuť nemohol, alebo aký je dôvod takéhoto kroku,“ zdôraznil Marušiak s tým, že situáciu na Slovensku upokojí len symbolické gesto, ktoré naznačí, že je tu vôľa niečo zmeniť. Dodal, že rozhodujúce bude to, kto bude novým šéfom rezortu vnútra a ako sa k tomu postaví.

Prekvapivá Druckerova rezignácia

Minister Tomáš Drucker oznámil svoju rezignáciu v pondelok popoludní na tlačovej konferencii. Odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé.

„Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra. Preto som sa rozhodol, že podám do rúk pána prezidenta rezignáciu na svoju funkciu,“ oznámil Drucker.

Baránek: Aké kauzy by mohli vyplávať, ak by odišiel Gašpar?

Ukazuje sa, že policajný prezident Tibor Gašpar je jedna z najdôležitejších osôb v štáte. Jeho zotrvaním v kresle prezidenta Policajného zboru vznikajú oprávnené pochybnosti a špekulácie o tom, aké kauzy a škandály by mohli vyjsť na povrch, ak by odišiel. V reakcii na oznámenie ministra vnútra Tomáša Druckera, ktorý sa rozhodol neodvolať Gašpara, ale sám podá demisiu, to uviedol politický analytik Ján Baránek.

„Po dvojnásobnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej padol minister vnútra (Robert Kaliňák, pozn. red.), padol premiér Robert Fico a jeho vláda, teraz padol ďalší minister vnútra, a policajný prezident ostáva, hoci požiadavka na jeho odstúpenie bola jedna z prvých,“ povedal Baránek.

Zotrvanie Gašpara podľa analytika vyvoláva špekulácie a pochybnosti o tom, čo by sa stalo, ak by policajný prezident odišiel. „Vyvoláva to oprávnené pochybnosti a špekulácie, či strach z toho, čo by sa stalo, ak by odišiel, neprevláda nad všetkými ostatnými okolnosťami,“ pokračoval ďalej Baránek. Na otázku, koľko bude podľa neho Smeru trvať hľadanie nového ministra vnútra a kto by ním mohol byť, Baránek reagoval, že nevie, či nájdu niekoho, kto bude naďalej schopný vytrvalo bojovať za policajného prezidenta.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #rezignácia #Tibor Gašpar #Tomáš Drucker #Druckerova demisia