Policajný prezident Gašpar: Sám z funkcie neodídem

Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar zostáva vo svojej funkcii. Ak ho však súčasný alebo budúci minister vnútra o to požiada, tak odíde. Iniciatíva však musí prísť od šéfa rezortu vnútra. „Každý minister vnútra môže odvolať policajného prezidenta bez uvedenia dôvodu a ja som povedal, že to budem rešpektovať,“ povedal Gašpar. Funkcie sa však nemieni vzdať a utiecť z boja.

17.04.2018 09:03 , aktualizované: 13:55
Tibor Gašpar Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil, že sám nepodá žiadosť o uvoľnenie z funkcie, ale urobí tak, ak ho o to požiada minister.
debata (559)

Gašpar zdôraznil, že je to pre neho principiálne neprijateľná otázka. „Toto by bol krok, ktorý by sa dal vnímať ako zbabelosť. Ponúkam riešenie pre politikov, ak chcú počúvať hlas ulice. Nemyslím si však, že toto je názor celej spoločnosti. Mám rešpekt ku všetkým, ktorí svoj názor vyjadrujú,“ povedal Gašpar. Zodpovednosť za to, či bude alebo nebude policajným prezidentom je na ministrovi vnútra. „Ak ma požiada, aby som odišiel, tak to spravím,“ dodal Gašpar.

„Bol by som proti sebe a svojej 6-ročnej práci. Dobojujem tento boj do konca,“ povedal.

„Už nie je možné mlčať, musím sa vyjadriť k tomu, ako vnímam dianie v spoločnosti a okolo mojej osoby,“ povedal na úvod Gašpar s tým, že nie je stotožnený s tým, v akých súvislostiach sa spomína jeho meno.

Vyhlásenie o demisii ministra vnútra označil za prekvapujúce. „Na mojej osobe nemôže padať a stáť spoločnosť, vláda. Vo svojej dobre rozbehnutej práci mohol Tomáš Drucker pokračovať,“ konštatoval policajný prezident. Za krátky čas ministrovania sa mu podľa jeho slov podarilo dotvoriť zákon, ktorý rieši výber nového policajného prezidenta a spomenul aj pripravované zmeny v policajnej inšpekcii. Druckerovi sa poďakoval za konštatovanie, že ako policajný prezident pracoval dobre.

Gašpar sa poďakoval aj premiérovi Petrovi Pellegrinimu, ktorý cez víkend konštatoval jeho profesionalitu a odbornosť.

„Ak niekto polarizuje spoločnosť, nie som to ja, nerobím výroky, nie som politik. Som policajt profesionál. Tí, ktorí volajú po mojom odchode, odmietajú diskusiu, vyjadrujú sa neodborne len v nejakej hystérii,“ povedal Gašpar. Podľa jeho slov ide o predstaviteľov mimovládok či prezidenta Andreja Kisku.

„Vytvárajú pseudodôvody k mojej osobe, aby som odstúpil pod tlakom a pustili sa do kritiky policajného zboru ako celku. Nemyslím si, že tu rozhodujú argumenty, hrá sa na emócie. Vytvára sa obraz nefunkčného policajného zboru,“ uviedol Gašpar.

Pripomenul, že do Policajného zboru vstúpil už v roku 1993. Za šéfa vtedajšieho Úradu boja proti korupcii ho v roku 2005 ustanovil minister vnútra za KDH, túto funkciu zastával aj za ministra z vtedajšej SDKÚ-DS a policajným prezidentom sa stal za ministra Roberta Kaliňáka (Smer).

Gašpar zhodnotil aj prácu policajtov počas výkonu jeho funkcie. Spomenul zriadenie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), reorganizáciu útvarov kriminálnej polície, zriadenie pracoviska boja proti počítačovej kriminalite, zníženie kriminality, zvýšenie objasnenosti či vyrovnanie sa s migračnou krízou.

„Ak príde k môjmu odvolaniu, budem to rešpektovať. Prekáža mi, za akých okolností,“ dodal policajný prezident.

Ďalej uviedol, že po šiestich rokoch, čo riadi policajný zbor, pociťuje to ako krivdu voči členom polície aj svojej rodine.

Podľa Tibora Gašpara budú vyšetrovateľ a prokuratúra čoskoro informovať o progrese vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Drucker skončil

Drucker (nominant Smeru) odstúpil v pondelok zo svojej funkcie. Odvolanie policajného prezidenta Gašpara nie je podľa neho správne ani spravodlivé.

„Žiadalo sa odo mňa, aby som dokázal znížiť túto polarizáciu, aby som odvolal Tibora Gašpara. Ale ja si chcem zachovať svoju integritu. Ak si myslím, že tvrdé odvolanie Tibora Gašpara nie je správne, tak pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra. Preto som sa rozhodol, že podám do rúk pána prezidenta rezignáciu na svoju funkciu,“ oznámil Drucker.

Končiaci minister na základe trojtýždňového preverovania vo funkcii dospel k záveru, že nie je správne ani spravodlivé odvolať Tibora Gašpara. Myslí si však, že v súčasnosti existujú dôvody na jeho odchod. Predovšetkým v podobe spoločenskej polarizácie, ktorá priamo súvisí s jeho osobou a s jeho zotrvaním, pre ktoré pán prezident Policajného zboru mohol ponúknuť svoju funkciu, vysvetlil. O odchod však Gašpara podľa jeho slov nepožiadal ani mu ho nenavrhol, iba s ním o tom „debatoval“.

Politológ: Veľmi nepríjemná situácia pre Smer

Rezignácia ministra Druckera podľa politológa Juraja Marušiaka neupokojí napätú situáciu na Slovensku.

„Nerozumiem dôvodu, prečo sa bránil odvolaniu prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, je to veľmi prekvapivé. Je faktom, že voči nemu bola spustená mediálna paľba za všetky jeho podnikateľské aktivity a rozumiem z tohto hľadiska, že zotrvávanie vo funkcii by bolo pre neho veľmi problematické,“ uviedol Marušiak.

Podľa neho sa nestabilitu, ktorá na Slovensku trvá od marca, podarilo Druckerovým vymenovaním za ministra vnútra, zažehnať zatiaľ iba na veľmi krátky čas.

„Uvidíme, čo to urobí so slovenskou politickou scénou. Smer teraz bude musieť nájsť náhradníka. Z hľadiska toho, že odíde jeden minister, neznamená, že sa teraz ide zosypať celá vláda. Samozrejme, je to veľmi nepríjemná situácia pre najsilnejšiu stranu vládnej koalície,“ konštatoval Marušiak.

559 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Tibor Gašpar #policajný prezident #Tomáš Drucker #Druckerova demisia