Laššáková neustúpi tlaku bratislavských umelcov

Kultúrne grémium, kultúrny atašé, to sú nové plány ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, ktorá na odchod nevidí dôvod. Svojich odporcov chce presvedčiť prácou. Bratislavskí umelci sú nespokojní a plánujú ďalšie kroky. Ľudia z kultúrnej obce mimo hlavného mesta vyjadrujú ministerke podporu.

17.04.2018 11:27 , aktualizované: 17:00
SR Bratislava kultúra MK výzva signatári... Foto: ,
Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (vpravo) sa včera stretla so signatármi výzvy Žiadame okamžitý kultúrny reparát! V popredí sprava sú herci Eva Pavlíková a Richard Stanke.
debata (69)

Pred troma týždňami bratislavskí umelci prostredníctvom petície Žiadame okamžitý kultúrny reparát! vyzvali ministerku, aby odstúpila. Laššáková im navrhla stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v utorok. „Nevidím na odchod zatiaľ žiadny dôvod. Dostala som dôveru vlády a vymenoval ma prezident,“ povedala po rokovaní so signatármi Laššáková (Smer).

O dôveru viac ako 2000 ľudí, ktorí petíciu podpísali, chce zabojovať svojou prácou. „Stále majú u mňa dvere otvorené. Ponúkla som im veľmi konkrétne pozície v kultúrnom grémiu a sami povedali, že o tom budú uvažovať,“ spresnila ministerka. Situáciu preto nepovažuje za úplne uzavretú.

Kultúrne grémium by podľa rezortnej šéfky malo byť spoločenstvom siedmich až desiatich ľudí. „Bude to pre ministerstvo poradný orgán a stretávali by sme sa možno raz za mesiac, kde by sme riešili konkrétne problémy,“ navrhla Laššáková. Ministerka vníma, že ju táto skupina umelcov považuje za nekompetentnú, čo sa jej nepozdáva. "Som vo funkcii asi 26 dní vrátane víkendov.

Najskôr chcem pracovať, a potom sa uvidí, či som alebo nie som kompetentná. Kultúrna verejnosť, to nie je len tých dvetisíc ľudí, tá predsa žije aj za Nitrou, Trnavou, Košicami aj Prešovom," pripomenula. Signatárom sa tiež opätovne ospravedlnila za svoj výrok, že tretí sektor je „príliš bohatý“ a že jeho zdroje pochádzajú zo „zaoceánskych peňazí“, pričom narážala na možný vplyv Georgea Sorosa.

„Jednou z našich základných požiadaviek je rezignácia ministerky kultúry, to splnené nebolo,“ reagoval po stretnutí jeden z iniciátorov výzvy, režisér a producent Juraj Janiš. Laššákovej snahu o spoluprácu oceňuje. „Ale náš problém je vo vedení ministerstva, kde očakávame osobu, ktorá je kompetentná, má autoritu u kultúrnej obce a má morálnu integritu, a to podľa nás pani Laššáková nespĺňa,“ argumentoval Janiš. Preto naďalej trvajú na svojej podmienke a žiadajú premiéra Petra Pellegriniho (Smer) o novú nomináciu. Tento týždeň zvážia ďalšie kroky. Aké to budú, zatiaľ nevedia.

Laššáková v utorok absolvovala druhé stretnutie s umelcami z regiónov, ktorí stoja za inou petíciou – Slovensko nie je len Bratislava! Ministerstvo v nej žiadajú, aby sa viac zaujímalo o kultúru v regiónoch a aby ju neodsúvalo na vedľajšiu koľaj. „Signatári výzvy z regiónov akceptovali mnohé pripomienky a prijali pozvanie pracovať pre kultúrne grémium, bolo to v poriadku,“ zhodnotila šéfka kultúry.

Regionálnym umelcom ponúkla vytvorenie pozície kultúrneho atašé. Ten by pôsobil v každom krajskom meste a zbieral by z danej oblasti tipy na zlepšenie kultúrnej situácie. „Je to najmä o tom, aby sme dostávali podnety zdola, aby sme vedeli, čo pracovníci v kultúre na celom Slovensku potrebujú, a aby sme to vedeli dať do praxe,“ doplnila Laššáková.

„Pani ministerka získala našu dôveru a presvedčila nás, že má záujem efektívne rozvíjať kultúru v regiónoch,“ povedali iniciátori výzvy, rozhlasová redaktorka rádia Rebeca Eva Lacová a spisovateľ Maroš Balog. Balog poznamenal, že banskobystrickí umelci majú s Laššákovou dobré skúsenosti. „Iniciatívu bratislavských kolegov vnímame preto trochu zvláštne,“ dodala Lacová. Za ministerku sa začiatkom týždňa postavil aj odborový zväz profesionálnych hudobníkov.

Hudobníci podporujú jej snahu zlepšiť sociálne postavenie kultúrnych pracovníkov, hľadanie nových zdrojov financovania prostredníctvom sponzoringu a posilnenie regionálnej kultúry. Zväz zastupuje zamestnancov inštitúcií ako Slovenské národné divadlo, Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Štátna filharmónia Košice, Štátne divadlo Košice, Štátna opera Banská Bystrica či Štátny komorný orchester Žilina.

Laššáková prišla na ministerstvo kultúry z postu krajskej predsedníčky Smeru v Banskej Bystrici. Bola tiež župnou poslankyňou, poslaneckého mandátu sa tento týždeň vzdala. Vyštudovaná novinárka vyše 20 rokov pôsobila ako redaktorka a moderátorka Slovenského rozhlasu, kultúrnej sfére sa venovala od roku 2012 v Banskej Bystrici. Významne sa podieľala na záchrane banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí, keď ho odmietol financovať bývalý župan a extrémista Marián Kotleba. Do ministerskej funkcie nastúpila 22. marca po demisii vtedajšieho rezortného šéfa Mareka Maďariča (Smer).

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #petícia #Ľubica Laššáková #bratislavskí umelci #Žiadame okamžitý kultúrny reparát!