Gašpar ako šéf polície skončí. Saková horúcou kandidátkou na šéfku vnútra

Premiér Peter Pellegrini informoval, že sa s policajným prezidentom Tiborom Gašparom dohodli, že z funkcie odíde k 31. máju tohto roka.

17.04.2018 13:25 , aktualizované: 16:00
pellegrini, gaspar Foto: ,
Na snímke sprava predseda vlády SR a dočasný minister vnútra Peter Pellegrini a prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.
debata (313)

Pellegrini, ktorý dočasne vedie aj rezort vnútra, zdôraznil, že svoje názory nemení. Tibora Gašpara považuje za profesionála na správnom mieste, čo podľa Pellegriniho dokázal svojou šesťročnou prácou. Avšak cez meno Tibora Gašpara sa podľa neho útočí na celý policajný zbor. „Prestalo ísť o osobu policajného prezidenta, ide o útok na značku,“ povedal premiér.

Ako dodal, spoločne s Gašparom sa dohodli, že aj vzhľadom na aktuálnu situáciu a v snahe zbaviť políciu tlaku a spochybňovania jej činnosti, policajný prezident odstúpi.

Stane sa tak k 31. máju tohto roka, aby bolo zabezpečené plynulé odovzdanie funkcie. Podľa Pellegriniho je jeden post viceprezident neobsadený a druhý viceprezident je práceneschopný.

Gašpar potvrdil, že napĺňa sľub, ktorý dal, že ak sa dohodne s ministrom vnútra na odchode, odíde. Svojím odchodom chce dosiahnuť, aby policajný zbor mohol fungovať bez atakov, politizácie „a bez toho, čo malo značný dopad na to, v akej klíme sa v polícii pracuje“.

Pellegrini tiež uviedol že strana Smer, ktorej rezort vnútra prináleží, ukončí čo najskôr rokovania a hľadanie kandidáta. Meno nového ministra by mohli navrhnúť do niekoľkých dní.

Kto bude novým ministrom vnútra?

Horúcou kandidátkou na post ministerky vnútra je súčasná štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková. Denníku Pravda to povedal vysokopostavený zdroj zo strany Smer.

Ako kandidáti sa spomínajú aj bývalý šéf SIS Ján Valko, či rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská.

Spolu s Druckerom tieto mená padali aj v marci, keď Pellegrini zostavoval svoju vládu a prezident Kiska mal byť naklonený práve k týmto kandidátom. Nie je však vylúčené, že Smer môže siahnuť aj po bývalých štátnych tajomníkoch rezortu vnútra. Napríklad Jozefovi Bučekovi, ktorý je dnes poslancom parlamentu.

Sprava: Štátna tajomníčka MV SR Denisa Saková,... Foto: SITA, Marko Erd
saková, pellegrini, fico Sprava: Štátna tajomníčka MV SR Denisa Saková, vtedajší predseda vlády Robert Fico a niekdajší vicepremiér pre investície a súčasný premiér Peter Pellegrini na zábere z 5. októbra 2016.

Demisia Druckera Smer prekvapila

Podľa našich zistení sa mal Drucker v pondelok stretnúť s užším vedením strany. Na schôdzke sa hovorilo o tom, že nemá význam odvolávať prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, keďže sa má zmeniť zákon o novom spôsobe výberu šéfa polície a je zbytočné na túto pozíciu niekoho vymenovať len na pár mesiacov. Na stretnutí však nebola reč o tom, že Drucker oznámi svoju demisiu. Smer preto zostal zaskočený.

V každom prípade stranu v uplynulých dňoch Drucker informoval, že v hre sú viaceré alternatívy vrátane ministrovho odchodu z funkcie. V pondelok o tom však na schôdzke úzkeho vedenia strany s Druckerom nemalo padnúť žiadne slovo.

Aktuálne opäť sedí užšie vedenie Smeru a rokuje o ďalšom postupe. V hre sú viaceré možnosti. Má sa hovoriť aj o tom, že by premiér Peter Pellegrini odporučil Gašparovi, aby z čela polície odišiel sám.

Gašpar dnes predpoludním na tlačovej besede okrem iného povedal, že on by sa rozhodol čo najskôr prijať zákon o novom spôsobe výberu policajného prezidenta a „ja sa s najväčšou pravdepodobnosťou ďalšej súťaže nezúčastním“. „Odovzdal by som všetko, čo spravujem novému policajnému prezidentovi zrejme do jesene,“ uviedol Gašpar. Dodal však že minister vnútra „v tom kratšom prípade ma dnes poobede odvolá a hotovo“.

Vedením rezortu vnútra je dočasne poverený premiér Peter Pellegrini. Rozhodol o tom prezident Andrej Kiska na základe dohody Pellegrinim.

© Autorské práva vyhradené

313 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Druckerova demisia #odvolanie Gašpara