Odchod Gašpara je podľa Kisku minimum. Prospeje polícii, mieni Most-Híd

Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii k 31. máju. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini. Prinášame reakcie na toto rozhodnutie.

17.04.2018 16:17 , aktualizované: 16:35
Tibor Gašpar Foto: ,
Policajný prezident Tibor Gašpar počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil, že sám nepodá žiadosť o uvoľnenie z funkcie.
debata (69)

Odchod Gašpara je minimum, vláda musí začať pracovať. Vyhlásil to prezident SR Andrej Kiska po tom, ako premiér Pellegrini oznámil, že sa s Gašparom dohodli na jeho odchode z funkcie k 31. máju.

„Privítal som, že premiér sa rozhodol začať robiť poriadky v rezorte vnútra osobne. Avizovaný odchod policajného prezidenta Gašpara ku koncu mája považujem za nevyhnutnú podmienku, aby sa vláda Petra Pellegriniho mohla pokúsiť upokojiť situáciu v spoločnosti,“ napísal na sociálnej sieti prezident. Gašpar podľa Kisku premeškal všetky „ako-tak dôstojné príležitosti odísť“.

Hlava štátu zdôrazňuje dôležitosť výberu osoby nového ministra vnútra. „Od ráznosti krokov v rezorte vnútra, od schopnosti presadiť do vedenia polície dôveryhodných ľudí závisí dôveryhodnosť celej vlády,“ vysvetlil. Nový minister musí podľa Kisku posilniť garancie nezávislosti a nestrannosti vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, aj množstva nevyriešených káuz.

Most-Híd: Krok potrebný k náprave obrazu

Koaličný Most-Híd považuje rozhodnutie premiéra Petra Pellegriniho (Smer) za konštruktívne. Ním zvolený krok označila vládna strana za potrebný.

„Ide o krok, ktorý bol potrebný aj v záujme nápravy pokriveného obrazu Policajného zboru,“ povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) dúfa, že sa polícii do odchodu Gašpara podarí vyriešiť prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ako povedal Hrnko, mala by to byť Gašparova ambícia. „Aspoň by mal naznačiť, kde treba hľadať aktéra vraždy,“ povedal.

Podľa Hrnka Gašpar zanecháva políciu v lepšej kondíciim ako ju prevzal. „Verím, že očistí svoje meno od kritiky ľudí, ktorí jeho prácu neoprávnene kritizovali,“ dodal Hrnko.

KDH: Gašpar by mal odísť skôr

Argumentácia, že rýchle odstúpenie policajného prezidenta by znamenalo destabilizáciu policajného zboru je podľa Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) nepoctivá. „Niečo tu nesedí. Robert Fico rezignoval zo dňa na deň a svet ani Slovensko sa nezrútilo,“ uvádza sa v stanovisku kresťanských demokratov, ktoré poskytol Stano Župa z komunikačného oddelenia hnutia.

„Pôsobenie Tibora Gašpara v pozícii policajného prezidenta ešte mesiac a pol, vzhľadom na aktuálne okolnosti, je neprípustné. Preto požadujeme, aby odstúpil najneskôr k 1. máju,“ uvádza sa ďalej v stanovisku KDH.

Remišová víta Pellegriniho rozhodnutie

Predsedníčka parlamentného poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová víta rozhodnutie premiéra ukončiť pôsobenie Gašpara na poste policajného prezidenta. „Verím, že na miesto dočasného prezidenta policajného zboru vyberie minister vnútra človeka, ktorý bude profesionál a hlavne nebude prepojený na finančné skupiny, alebo oligarchov v pozadí vládnej koalície,“ povedala Remišová.

Polícia podľa nej potrebuje znovu získať dôveru ľudí a účinne riešiť kriminalitu, ktorá ľudí trápi, vrátane korupcie na najvyšších miestach. „Doteraz to tak nebolo,“ konštatovala.

Premiér zároveň oznámil, že bude pokračovať v príprave novely zákona o Policajnom zbore. „My sa plánujeme do prípravy konštruktívne zapojiť, no súčasné znenie novely, ktorá je v pripomienkovom konaní, je len dymovou clonou. Po novom voľba policajného prezidenta bude len politickým divadlom, v zásade polícia a minister vnútra bude mať v navrhovanej výberovej komisii šesť členov zo siedmich. Profesionálny a objektívny výber nezaručí ani vypočutie pred branno-bezpečnostným výborom parlamentu, keďže aj v tomto výbore má vládna koalícia väčšinu. Navyše policajný prezident bude prakticky neodvolateľný, po novom sa jeho funkčné obdobie mení na sedem rokov,“ zdôraznila.

Ide o nový model v policajnom systéme a hrozí podľa nej zabetónovanie sa vo funkcii, ako sme to videli napríklad u špeciálneho prokurátora Kováčika. Podľa Remišovej táto zmena navrhovaná vládnou koalíciou môže v budúcnosti po zmene vlády zabrániť účinnému vyšetrovaniu a stíhaniu politicky citlivých káuz.

Matovičovi sa nepozdáva termín

Koniec Gašpara je veľké víťazstvo ľudí vytrvalo požadujúcich jeho odchod. Uviedol to predseda opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorému sa však nepozdáva naťahovanie času do konca mája.

„Zbytočné naťahovanie času do konca mája považujeme za zbytočné zahrávanie sa s dôveryhodnosťou polície. Tibor Gašpar je škodnou policajného zboru a preto by v ňom nemal zostať už ani minútu,“ doplnil Matovič.

Pellegrini v utorok oznámil, že sa dohodol s policajným prezidentom Tiborom Gašparom na tom, že skončí vo funkcii koncom mája.

Pellegrini je po odchode Tomáša Druckera poverený dočasným vedením ministerstva vnútra. Premiér verí, že do niekoľkých dní príde s menom nového ministra vnútra.

Krajniak: Ide o dobrý prvý krok

Koniec Tibora Gašpara je podľa poslanca Národnej rady SR za hnutie Sme rodina Milana Krajniaka dobrý prvý krok, ktorý predseda vlády Peter Pellegrini urobil. Povedal to po tom, čo Pellegrini informoval, že Gašpar najneskôr k 31. máju skončí.

Ďalší vývoj situácie v spoločnosti podľa neho bude závisieť od toho, či skutočne dôjde k obmene vo vedení policajného zboru. „Vzhľadom na to, že nie je ustanovený prvý policajný viceprezident, dokážem chápať, že si chce Pellegrini nechať čas, aby si situáciu vo vedení policajného zboru premyslel,“ povedal Krajniak. Podľa neho by sa policajným prezidentom mal stať človek, ktorý nebude závislý na nikom zo zákulisia.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #policajný prezident #odvolanie Gašpara