Žitný: Pre policajtov je to nepríjemná situácia

Bezpečnostný analytik Milan Žitný v rozhovore pre Pravdu povedal, že odchod Tibora Gašpara z funkcie policajného prezidenta môže aktuálne v polícii priniesť neistotu a ambície niektorých policajných funkcionárov „predrať sa“ po politickej linke hore.

17.04.2018 17:42
Milan Žitný, bezpečnostná analytik Foto: ,
Milan Žitný, bezpečnostný analytik.
debata (24)

Upokojí odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara situáciu v spoločnosti?

Zrejme áno. Uvidíme, čo sa bude ďalej diať, môžu pokračovať ďalšie „bombičky“. Ale keďže sa vytrvalo žiadala hlava policajného prezidenta, dôvod prečo ďalej pokračovať v demonštráciách, sa prakticky skončí.

Aký zmysel mala Druckerova demisia, ak v deň jeho odchodu ohlásil koniec vo funkcii aj Gašpar?

V tomto kontexte Druckerova demisia nedáva zmysel, pokým budeme trvať na tom, že jeho odchod súvisel s policajným prezidentom. Môžeme si teraz myslieť, že demisia s policajným prezidentom nesúvisela, ale ju len účelovo zneužil ako krytie.

Čo sa bude diať v polícii po odchode Gašpara?

Je to veľmi nepríjemná situácia pre policajný zbor. Každý potrebuje mať nejakú istotu. Policajti vedia, že politici a verejnosť brutálnym spôsobom zasahujú do ich sveta. To nie je dobré. Môže to priniesť neistotu v ich radoch, voluntarizmus, ambície nejakých funkcionárov, aby sa oni predrali hore po politických linkách.

Aký vplyv môže mať odchod Gašpara na objasňovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ?

Žiadny. Ulica používa emócie a tie zatemňujú rozum. Nehľadajme nejaké rácio v tom, že sa volá po odvolaní policajného prezidenta v súvislosti s vraždou novinára a jeho partnerky.

Gašpar bol najdlhšie slúžiaci policajný prezident, a to šesť rokov. Akú stopu po sebe zanecháva?

Vrátil by som sa na úplný začiatok, keď Tibor Gašpar prevzal Úrad boja proti korupcii po plukovníkovi Šátekovi. Za úradovania Gašpara boli zastavené vyšetrovania všetkých veľkých káuz tam, kde bola škoda nad 200 miliónov korún. To znamená privatizačné veci, podvody veľkého rozsahu, tunelovania. Tieto kauzy išli do stratena, čo nie je dobrá vizitka. Zo Šátekových čias dodnes žije už len jediný prípad, BMG Horizont, kde je obžalovaný Jozef Majský. Z Gašparovej éry žiadny takýto veľký prípad neexistuje, okrem kauzy nástenkového tendra exministrov Janušeka a Štefanova, ktorí museli z vlády odísť. Môžeme hovoriť len o riaditeľoch, učiteľoch, lekároch, ktorí si zobrali tu stovku, tam päťsto eur. Úrad boja proti korupcii mal robiť práve veľké prípady. Chápem nahnevanosť verejnosti, ktorá to vníma pocitovo, že za dlhé roky sa nevyšetril veľký prípad a pritom vieme, ako to tu funguje. Nikdy nič nebolo odhalené. Nehovorím, že tam mal zásadný vplyv policajný prezident, ale nejaký vplyv tam, samozrejme, bol. On nie je jediný zodpovedný, môžeme hovoriť aj o špeciálnom prokurátorovi, o dozorujúcich prokurátoroch týchto prípadov. Môžeme však hovoriť aj o politickej klíme.

Zatiaľ nie je jasné, kto bude dočasne poverený vedením policajného zboru. Mal by to byť niekto z viceprezidentov polície, alebo to môže byť aj iný policajný funkcionár?

V každom prípade by sa malo siahať po ľuďoch v prezidiálnych policajných funkciách. Od krajského riaditeľa hore, a po ľuďoch, ktorí sú v podobných útvaroch v policajnom prezídiu. V žiadnom prípade by to nemal byť niekto zvonku, to by sa už malo skončiť, že sa niekto vráti a bude úradovať.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Žitný #bezpečnostný analytik #odvolanie Gašpara