Odchádza najdlhšie úradujúci policajný prezident (Profil Tibora Gašpara)

Tlak verejnosti na odstúpenie považuje Tibor Gašpar (55) za osobnú krivdu a vyvracia argumenty, že je dosadený Smerom. Gašpar bol vo funkcii policajného prezidenta šesť rokov, čo je zatiaľ najdlhšie v porovnaní s predchádzajúcimi. Opozícia a kritici mu vyčítajú napojenie na podnikateľov Bödörovcov z Nitry, ako aj to, že doteraz nebola vyšetrená žiadna veľká kauza.

17.04.2018 19:09
debata (31)

Gašpar je vyštudovaný učiteľ a v tejto pozícii aj začínal svoj profesijný život. Dva roky učil na základnej škole v Nitre, potom ďalšie tri roky pôsobil ako odborný asistent na Pedagogickej fakulte v Nitre. Až v roku 1993 vstúpil do policajného zboru a nastúpil aj na policajnú akadémiu. Od začiatku mal veľmi blízko ku kriminalistom, tri roky pôsobil na nitrianskom okresnom úrade, neskôr aj na krajskom. Potom postúpil na prezídium.

„V roku 2005 som sa stal riaditeľom Úradu boja proti korupcii. Do tejto funkcie ma ustanovoval minister vnútra v tom čase za Kresťansko-demokratické hnutie (Vladimír Palko – pozn. red). Na tejto funkcii som bol aj počas ministra za SDKÚ (Martin Pado – pozn. red.) a neskôr ma minister za Smer Robert Kaliňák v tejto funkcii nechal,“ poznamenal Gašpar, ktorý tak vyvracia tvrdenia, že je dosadený Smerom.

Keď sa v roku 2010 stal ministrom vnútra Daniel Lipšic (KDH), Gašpar z polície odišiel. „Dovolím si povedať, že sa vtedy veľmi tvrdo uplatňoval už dnes neexistujúci paragraf 35, odsek 2 v Zákone o štátnej službe, ktorým sa odvolávali funkcionári bez uvedenia dôvodu. Preto to zdôrazňujem, lebo domnievam sa, že sme dnes v podobnej situácii,“ poznamenal pred novinármi s tým, že do polície sa vrátil v roku 2012 už ako prezident.

Tlak verejnosti na odstúpenie Gašpara z funkcie sa začal stupňovať vo februári, po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Jeho odchod žiadali protestujúci na zhromaždeniach Za slušné Slovensko, ako aj opozícia. Tvrdili, že Gašpar nie je zárukou nezávislého vyšetrovania. Opoziční politici tiež poukazoval na rodinné prepojenie policajného prezidenta s Miroslavom Bödörom, ktorého bezpečnostná služba Bonul dostávala štátne zákazky. Tento nitriansky podnikateľ sa stretával s niektorými politikmi zo Smeru. Gašpar je jeho švagor.

Okrem toho odborníci na bezpečnostné zložky Gašparovi vyčítajú, že počas jeho vedenia polícia chytala iba „malé ryby“. Počas jeho éry sa dotiahla do konca jedna väčšia kauza nástenkového tendra, v ktorej boli minulý rok obžalovaní a odsúdení exministri za SNS Marián Janušek a Igor Štefanov. Súd pokračuje, obaja sa odvolali. „Za úradovania Gašpara boli zastavené vyšetrovania všetkých veľkých káuz tam, kde bola škoda nad 200 miliónov korún. To znamená privatizačné veci, podvody veľkého rozsahu, tunelovania. Tieto kauzy išli do stratena, čo nie je dobrá vizitka,“ povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Gašpar ešte povedal, že ľudia voči jeho osobe vytvárajú pseudodôvody na to, aby odstúpil. Pripomenul, že čo sa týka trestného konania, pánom je dozorujúci prokurátor a on zo svojej pozície nemal šancu zasiahnuť do vyšetrovania. Aj preto otázky smerom k tomu, prečo sa nedarí potrestať vinníkov, treba podľa neho adresovať inde, nie jemu. „Tí, ktorí volajú po mojom odstúpení, odmietajú akúkoľvek diskusiu na túto tému, prípadne sa vyjadrujú podľa mňa bez absolútnej znalosti veci, neodborne, len v nejakej hystérii,“ poznamenal.

Svoju pozíciu obhajoval tým, že za šesť rokov sa polícia zmenila zásadným spôsobom. Zriadila sa Národná kriminálna agentúra (NAKA), zameraná na boj proti organizovanému zločinu, proti finančnej a drogovej kriminalite či proti teroristom. Znížila sa kriminalita a zlepšila objasnenosť prípadov.

Gašpar zatiaľ nepovedal, či v polícii úplne skončí. Pripustil však aj možný civil.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #policajný prezident #odvolanie Gašpara