Ministerstvo zdravotníctva vyčlení človeka na komunikáciu s pacientskymi organizáciami

Na ministerstve zdravotníctva by mala vzniknúť nová pozícia so zameraním na komunikáciu s pacientskymi organizáciami. Vyplynulo to z utorňajšieho stretnutia zástupcov Asociácie na ochranu práv pacientov SR (AOPP) s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou.

17.04.2018 19:43 , aktualizované: 19:54
debata (1)

Toto opatrenie by malo zlepšiť komunikáciu medzi pacientskymi organizáciami a štátom. Obe strany sa stretli pri príležitosti Európskeho dňa práv pacientov, ktorý pripadá na 18. apríla.

„Slovenské zdravotníctvo čaká ešte dlhá cesta, ale AOPP oceňuje, že ministerstvo aj priebežne rieši problémy, ktoré pacientov trápia,“ uviedla prezidentka asociácie Mária Lévyová. Ocenila najmä informácie o začatí vyhodnocovania obstarávania 7 000 nových postelí pre pacientov do nemocníc, ako aj o pláne zrušiť päťpercentnú spoluúčasť poskytovateľa, ktorá bola pri niektorých liekoch na výnimku.

Jedným z najväčších problémov z pohľadu pacienta podľa Lévyovej na Slovensku naďalej zostáva vymožiteľnosť jeho práv. „V praxi sa stretávame s mnohými podnetmi nespokojných pacientov alebo ich rodín, mesačne sa na nás obráti približne 50 pacientov,“ tvrdí. K často porušovaným patrí právo pacienta na zrozumiteľné poučenie o svojom zdravotnou stave, právo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti s ohľadom na jeho zdravotný stav v dohodnutom alebo primeranom čase alebo aj právo na výber alebo zmenu poskytovateľa.

Ministerstvo zdravotníctva má v pláne zrušiť päťpercentnú spoluúčasť poskytovateľa, ktorá bola pri niektorých liekoch na výnimku.

Vďaka legislatíve z dielne ministerstva zdravotníctva (MZ) budú mať pacienti k dispozícii nové moderné inovatívne lieky. „Po novom, ak držiteľ registrácie uvedeného lieku o to požiada, sa môže aj moderný liek, ktorý bol doteraz len na výnimku, dostať do tzv. kategorizačného zoznamu a byť pacientom k dispozícii na základe verejného zdravotného poistenia. Výrazne sa totiž zvýšila hranica na vstup do tzv. kategorizačného zoznamu,“ uviedla hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. Farmakoekonomické posúdenie sa z 24-násobku priemernej mzdy zdvihlo až na 41-násobok, čo zjednodušene znamená, že na Slovensko sa konečne môžu dostať nové inovatívne lieky pre pacientov, ktoré sú hradené zdravotnými poisťovňami.

Do slovenských nemocníc príde čoskoro 7000 nových lôžok pre pacientov. Podľa slov Eliášovej, sa tak zlepšia podmienky na liečbu pacientov, ako aj pracovné prostredie pre zdravotníkov. V nemocniciach postupne pribúdajú aj nové CT prístroje. „Vďaka dvojkolovej aukcii MZ sa ich podarilo nakúpiť s výraznými úsporami a v niektorých prípadoch sa ceny oproti pôvodne ponúkaným podarilo znížiť až o 50 percent. Celkovo sa tak usporilo 13,5 milióna eur,“ povedala Eliášová.

Ministerstvo sa snaží o zlepšenie podmienok v nemocniciach aj finančnými príspevkami. Do zdravotníckych zariadení investuje napríklad prostredníctvom kapitálových výdavkov, v tomto roku je vyhradených približne 70 miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pacienti #aopp #Andrea Kalavská