Danko je opäť nespokojný

Predseda SNS Andrej Danko má obavy o fungovanie kabinetu pod vedením premiéra Petra Pellegriniho (Smer). Dankovi sa nepáči, že sa o odchode ministra vnútra a policajného prezidenta dozvedel z tlačových konferencií. Obáva sa tiež vzniku trecích plôch pri rôznych témach, pri ktorých nepozná jednoznačný Pellegriniho postoj. Otvorenie koaličnej zmluvy po tlaku národniarov, aké sa odohralo vlani v lete, zatiaľ podľa Danka v hre nie je. Politológ Tomáš Koziak pripomína, že šéf národniarov nemá na takéto reči dôvod.

18.04.2018 11:30 , aktualizované: 19:21
Andrej Danko Foto: ,
Predseda strany SNS Andrej Danko.
debata (248)

Danko pozval premiéra na stretnutie, to by sa malo konať vo štvrtok. Témami ich rokovania bude zahraničná politika, obranná politika EÚ, migranti či Istanbulský dohovor. Danko mieni, že zatiaľ čo pri bývalom premiérovi Robertovi Ficovi (Smer) pochybnosti nevznikali, postoje a hodnoty jeho nástupcu mu známe nie sú.

„Keď bol predsedom vlády Robert Fico, nevznikalo toľko trecích plôch pri rôznych záležitostiach, ako sa to javí v poslednom období vo vláde s pánom Pellegrinim,“ naznačil predseda SNS. Koaličnému partnerovi vyčíta, že nebol o dôležitých personálnych otázkach informovaný vopred. „Ak sa mám dozvedať o odchodoch ministrov, vysokých štátnych úradníkov, prezidenta polície z tlačových besied, tak sa necítim komfortne a neviem si predstaviť ďalšie fungovanie v takej vláde,“ podčiarkol a dodal, že koaličnú zmluvu napriek tomu neotvára.

Hoci SNS nemá vo svojej gescii ministerstvo vnútra, majú podľa Danka právo pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra a kto prezidentom Policajného zboru. Zároveň priznal, že pri kreovaní vlády po voľbách žiadal, aby bol rezort vnútra v kompetencii jeho strany.

Ako dôležitú tému dnešného stretnutia vníma predseda SNS aj otázku Ruska. Zdôraznil, že rozhodnutie nevyhostiť ruských diplomatov bolo správne. Nepozdávalo sa mu však vyjadrenie Pellegriniho k útoku USA, Veľkej Británie a Francúzska v Sýrii. Premiér vtedy povedal, že použitie chemických zbraní proti civilnému obyvateľstvu je neprípustné a zásah spojencov v Sýrii vníma ako výstrahu a snahu zamedziť ďalším útokom. Danko útok v Sýrii odmieta.

Kameňom úrazu má byť aj Istanbulský dohovor proti násiliu na ženách. Národniari proti nemu dlhodobo vystupujú, bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) preto proces jeho ratifikácie Slovenskou republikou pozastavila. Dokument odmietol aj expremiér Fico. Podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku však majú informácie, že nový minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) chce dohovor opäť vrátiť do hry. Ten to odmieta. „Istanbulský dohovor je nateraz pasé. Tie najzávažnejšie veci, ako ochranu rodiny a žien, sme do nášho právneho poriadku dávno zaradili. Nateraz táto téma nie je aktuálna,“ povedal Gál v rozhovore pre Pravdu.

Pre pochybnosti národniarov v stredu nezasadala vláda, Danko požiadal Pellegriniho, aby zasadanie presunul na piatok. Premiér mu vyhovel, súhlasil aj so stretnutím.

„Možno došlo k nejakým názorovým rozdielom alebo nejakým šumom, tak ja pevne verím, že si ich za stolom v pokojnej atmosfére vyriešime. Nemyslím si, že má pán Danko so mnou problém, pravdepodobne ma potrebuje trochu viac spoznať. Na stretnutie sa teším,“ reagoval v stredu Pellegrini pred zasadaním parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Za to, že Danko nebol informovaný o odchode policajného prezidenta, sa ospravedlnil a odôvodnil to pracovnou zaneprázdnenosťou. Jeho úrad potom doplnil, že zásadnou prioritou predsedu vlády je napĺňanie programového vyhlásenia vlády.

Pellegriniho podporil aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý uviedol, že vníma rozmanitosť programov a priorít koaličných strán, súčasnú koalíciu však považuje za jedinú zmysluplnú alternatívu.

Podľa poslanca Smeru Dušana Jarjabka je táto situácia v koalícii pochopiteľná, pretože nový premiér je vo funkcii krátko. „Pellegrini vstúpil do hry až šialene rýchlym spôsobom, hneď letel do Bruselu. Nie je asi čas na to, aby sa koaličná rada mohla vzhľadom na túto hektiku normálne dohovoriť. Som však presvedčený, že toto sa uhladí a začne sa normálna pravidelná komunikácia, len treba vyriešiť tie najzásadnejšie veci vedenia štátu,“ myslí si Jarjabek. Poslanec Miroslav Číž sa zase nazdáva, že bola trochu zanedbaná koaličná etika. "Veci sa pravdepodobne nekonzultovali, čo je chyba, ale predpokladám, že na štvrtkovom avizovanom stretnutí sa tieto veci vyriešia. Sú nové podmienky a treba preto nastaviť nové mechanizmy fungovania. Nepochybne sa medzi koaličnými partnermi vytvára aj nejaký mechanizmus osobnej dôvery a teraz je asi potrebné chvíľu počkať,“ konštatoval Číž.

Koaličný Most-Híd sa s názorom SNS nestotožňuje. „Nevnímame žiadne posuny vládnej koalície v zásadných politických otázkach. Ak by sme nadobudli takýto pocit, budeme to riešiť tak ako vždy doteraz: vnútri koalície. Pre nás platí programové vyhlásenie vlády, ktoré je v zahraničnej politike jednoznačné. V prvom rade sa musíme sústrediť na dôležité a vážne úlohy, ktoré stoja pred Slovenskom. A tomu určite nepomáha riešenie problémov a prípadných nezhôd pred médiami a verejnosťou,“ skonštatovalo tlačové oddelenie strany Most-Híd.

Poslanec Mostu-Híd Peter Kresák sa nazdáva, že situácia nie je vážna. „Doba bola taká rýchla, že nebol čas, aby sa osobne o všetkom informovali. Ani predseda Bugár určite o všetkom nevedel a neurazil sa,“ reagoval Kresák.

Podľa politológa Tomáša Koziaka nemá SNS na takéto vystúpenia dôvod, keďže nový premiér je z rovnakej strany ako ten pôvodný a politická línia zostala zachovaná. „Skôr to vyzerá ako typická Dankova jazda, keď sa mu zdá, že je mediálne v úzadí. V politike sa deje niečo, na čo SNS nemá priamo dosah, tak sa potrebuje nejako prezentovať. Danko pripomína, že tu je aj on, aj jeho politická strana. No racionálny obsah tam nevidím,“ dodal politológ. Nevylučuje, že šéf národniarov môže mať záujem o to, kto sa stane policajným prezidentom.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

248 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Peter Pellegrini