Fiľakovo nechce zostať bez pohotovosti

Dlhšia a komplikovanejšia cesta na pohotovosť. Pravdepodobne toto prinesie Fiľakovu a okolitým obciam zmena systému fungovania lekárskej služby prvej pomoci.

18.04.2018 14:00
debata (1)

Fungovať bude už iba v tzv. pevných bodoch ambulantnej pohotovostnej služby v okresných mestách. Fiľakovo o túto službu od júla príde a ľudia zo širokého regiónu budú musieť na pohotovosť dochádzať do Lučenca.

Zmenu priniesla vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá určuje body pre pevnú ambulantnú pohotovostnú službu. Vyhláška sa od júla premietne do praxe. O lekársku službu prvej pomoci príde asi dvadsať miest.

Na pohotovosť do Fiľakova to máme dvanásť kilometrov, tridsať do Lučenca. Čo bude s ľuďmi, ktorí auto nemajú, alebo so staršími a chorľavými?
starosta Šiatorskej Bukovinky Juraj Badinka

„Máme vysokú nezamestnanosť, veľkú koncentráciu marginalizovaných komunít a množstvo starých ľudí, ktorí budú mať problémy chodiť na pohotovosť do Lučenca. Okresné mesto má 74-tisíc obyvateľov, z nich v našom mikroregióne žije vyše 20-tisíc. Reálne je riziko, že pohotovosť v Lučenci bude preťažovaná,“ predpokladá primátor Fiľakova Attila Agócs.

Mesto sa obrátilo na ministerstvo zdravotníctva a žiada o udelenie výnimky. Argumentuje tým, že v regióne je vysoká miera onkologických, chronických, respiračných a kardiovaskulárnych ochorení, čo súvisí s niekdajšou priemyselnou činnosťou. „V utorok 17. apríla nám z ministerstva prišla odpoveď, že sme sa mali zapojiť do medzirezortného pripomienkovania vyhlášky, keď sa tvorila. Pre nás to však nie je štandardná situácia. Nie sme poskytovateľom tejto služby, agenda nie je pre nás každodenná. Ak ministerstvo vedelo, že zrušenie pohotovosti sa týka viacerých miest, malo ich podľa mňa osloviť,“ vysvetľuje Agócs.

Sídlo pohotovostnej služby vo Fiľakove by malo... Foto: KLAUDIA KOVÁCSOVÁ
fiľakovo, pohotovosť Sídlo pohotovostnej služby vo Fiľakove by malo fungovať len do júla.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová dodáva, že rezort na základe pripomienok v medzirezortnom konaní zohľadňoval špecifiká jednotlivých regiónov. Fiľakovo si podľa jej vyjadrenia neuplatnilo žiadnu pripomienku.

Starostu Šiatorskej Bukovinky Juraja Badinku rozhodnutie ministerstva nepotešilo. „Na pohotovosť do Fiľakova to máme dvanásť kilometrov, tridsať do Lučenca. Čo bude s ľuďmi, ktorí auto nemajú, alebo so staršími a chorľavými?“ pýta sa.

Eliášová vysvetľuje, že prevádzkovateľ pevnej ambulantnej pohotovosti môže zriadiť aj tzv. doplnkový bod. „Alebo zriadiť návštevnú službu v rámci pevnej ambulantnej pohotovostnej služby a lekár bude navštevovať pacientov v domácom prostredí. Tak môže byť doplnková ambulantná pohotovostná služba napríklad vo Fiľakove,“ poznamenala hovorkyňa.

Agócs zriadenie doplnkovej ambulantnej pohotovostnej služby v ich meste nevidí reálne. „Keďže finančné podmienky na prevádzku týchto doplnkových ambulancií budú horšie ako pri pevných bodoch, je ťažko predstaviteľné, že bude o ich zriadenie záujem,“ myslí si. Primátor je presvedčený, že od júla, keď nové pravidlá začnú platiť v praxi, sa ukáže, aké problémy zmena prinesie, a že s podobnými problémami sa na ministerstvo budú obracať aj ďalšie mestá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #pohotovosť #Fiľakovo #ambulantná pohotovosť #pohotovostné ambulancie