Harabin chce vystriedať Kisku: "Situácia si to vyžaduje", uviedol

Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin (60) potvrdil, že ak vyzbiera dostatok podpisov, tak bude na budúci rok kandidovať na prezidenta.

18.04.2018 15:18 , aktualizované: 15:30
pišta harabin Foto: ,
Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin počas konferencie Iniciatívy 2016 s názvom Právny štát alebo právo na pravdu v Bratislave 27. septembra 2017.
debata (901)

„Situácia v Slovenskej republike si vyžaduje, aby bol v jej čele človek, ktorý pozná právo a právo nikdy nekrivil. Ktorý sa nespráva ako lokaj Bruselu, či Washingtonu,“ vysvetlil svoje rozhodnutie pre Denník N. O snahe exministra spravodlivosti za HZDS a exšéfa Najvyššieho súdu sa ako o kandidátovi pre súboj o Prezidentský palác špekulovalo už niekoľko mesiacov.

Harabin patrí medzi hlavných kritikov súčasnej hlavy štátu Andreja Kisku.

Podpisy zbierajú už mesiac

Jeden z členov iniciatívy ‚Harabin na hrad‘ Marián Tkáč uviedol, že „Slovenská republika práve v súčasnosti potrebuje prezidenta s právnickým vzdelaním, ktorý navyše ctí tradície, napríklad rodinu, prácu či česť. Všetky tieto kritériá podľa iniciatívy sudca Harabin spĺňa“. Iniciatíva začala zbierať podpisy na podporu prezidentskej kandidatúry sudcu 15. marca.

„V týchto ťažkých časoch je nutné mať za prezidenta človeka, ktorý sa vyzná v právnej oblasti a dokáže aj obyčajným občanom pomôcť. Štefan Harabin je navyše priamočiary, odvážny, energický a morálny občan štátu. Nie je naviazaný na záujmové skupiny, či politické špičky a tak by mohol byť dobrou hlavou štátu,“ uviedol Tkáč. Ako dodal pred asi mesiacom, iniciatíva nevie presný počet vyzbieraných podpisov, dajú sa podľa jeho slov rátať na stovky.

Štefan Harabin je sudcom Najvyššieho súdu SR, okrem iného pôsobil aj ako predseda Súdnej rady SR a ako minister spravodlivosti.

Vysúdil 150-tisíc

Harabin od prokuratúry minulý týždeň vysúdil 150-tisíc eur v kauze Baki Sadiki. Vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka totiž nepriamo potvrdil pravosť prepisu rozhovoru s drogovým dílerom Sadikim z roku 1994.

„Okresný súd Bratislava I na pojednávaní dňa 10. 04. 2018 rozhodol tak, že žalobcovi priznal nemajetkovú ujmu vo výške 150 000 eur. Rozsudok nie je právoplatný,“ potvrdil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Odškodné Harabin od Generálnej prokuratúry už raz vysúdil v roku 2013. Prokuratúra však odmietla sumu vyplatiť a podala mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd SR. Dovolanie podal aj Harabin. Najvyšší súd verdikt Krajského súdu vtedy zrušil.

901 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Andrej Kiska #prezident SR #prezidentské voľby 2019