Saková má najväčšie šance stať sa ministerkou

Najhorúcejšou kandidátkou na uvoľnený post ministra vnútra je Denisa Saková, ktorá v súčasnosti zastáva post štátnej tajomníčky tohto rezortu. Podľa informácií denníka Pravda Sakovú už odsúhlasilo užšie vedenie Smeru. Jej nomináciou sa ešte má zaoberať aj predsedníctvo strany.

18.04.2018 18:49
Denisa Saková Foto: ,
Denisa Saková.
debata (79)

Podpredseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž povedal, že nevie potvrdiť, či Saková bude kandidátkou na ministerku, keďže nie je členom užšieho vedenia strany. „Hovorí sa o nej, že je šikovná a je schopná riadiť rezort vnútra,“ poznamenal Číž.

V hre boli aj ďalší kandidáti, a to súčasný generálny manažér Smeru Viktor Stromček, ktorý bol donedávna štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy. Stromček sa po odchode z ministerstva vzdal mandátu poslanca parlamentu a aktuálne sa venuje len vnútrostraníckym záležitostiam. Okrem neho Smer zvažoval aj Františka Imreczeho, ktorý je prezidentom Finančnej správy SR.

Ministerstvo vnútra je jeden z najvýznamnejších rezortov, pod ktorý spadajú polícia, záchranári, hasiči a rozsiahla agenda verejnej správy. Sakovej výhodou je, že na ministerstve už pôsobí dlhé roky a dôverne ho pozná. Nemusí sa tak rozhliadať a oboznamovať sa s ním. Naopak, politicky jej môže priťažiť, že bola označovaná za pravú ruku bývalého ministra Roberta Kaliňáka.

Na ministerstvo vnútra prišla Saková ešte v roku 2007, keď ho viedol práve Kaliňák. Stala sa generálnou riaditeľkou sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti. Za druhej vlády Roberta Fica bola vedúcou služobného úradu ministerstva vnútra. V roku 2016 bola na kandidátke Smeru, po voľbách ju vláda vymenovala za štátnu tajomníčku.

Nomináciu Sakovej bude musieť prerokovať aj koaličná rada. Predseda SNS Andrej Danko o Sakovej povedal, že jej meno ešte nepadlo. „Nemáme v rámci koaličnej zmluvy možnosť blokovať nomináciu. Dnes je to vždy zodpovednosť koaličného partnera,“ povedal Danko s tým, že Smer by mal vypočuť hlas koaličných partnerov a aj ulice. Predseda vládneho poslaneckého klubu Mostu-Híd Tibor Bastrnák verí, že Smer predstaví koaličným partnerom kandidáta na ministra. „Nechcem sa s tým zaoberať v polohe špekulácie. Oficiálne sme nepočuli meno, neoficiálne sme počuli tisíc mien. Keď budeme mať potrebu vystúpiť aj verejne, tak to urobíme,“ uviedol Bastrnák.

Kreslo ministra vnútra sa uvoľnilo po demisii Tomáša Druckera (nom. Smeru). Pozíciu šéfa rezortu vnútra opustil po tom, čo odmietol odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Drucker hovoril, že „tvrdé odvolanie“ Gašpara nie je správne a pokiaľ má on ako minister vytvárať istú polarizáciu, tak nemá ďalej právo zotrvávať vo funkcii ministra. V súčasnosti je vedením ministerstva vnútra poverený premiér Peter Pellegrini. Ten sa napokon s Gašparom dohodol, že z funkcie policajného prezidenta odíde sám najneskôr do konca mája.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #kandidátka #Denisa Saková