Kuciakovi rodičia napadli verdikt polície

Národná kriminálna agentúra aj po opätovnom preverení odmietla trestné oznámenie, ktoré podal ešte v septembri minulého roka Ján Kuciak na Mariána Kočnera. Žurnalista, ktorého spolu s jeho priateľkou Martinou Kušnírovou zavraždil neznámy páchateľ koncom februára, odôvodňoval trestné oznámenie podozrením, že sa mu podnikateľ vyhrážal.

19.04.2018 06:00
prokuratúra Foto: ,
O sťažnosti rodičov by mal dozorový prokurátor z Okresnej prokuratúry Bratislava II rozhodnúť do konca apríla.
debata (170)

Ten to odmieta a za pravdu mu dali aj vyšetrovatelia. Proti tomuto rozhodnutiu podali Kuciakovi rodičia sťažnosť. Dozorový prokurátor z Okresnej prokuratúry Bratislava II by o nej mal rozhodnúť do konca apríla.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) trestné oznámenie odmietla 23. marca tohto roku. Policajné prezídium Pravde potvrdilo, že „z vykonaných úkonov trestného konania neboli zistené skutočnosti odôvodňujúce začatie trestného stíhania“.

Hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Michal Šúrek spresnil, že uznesenie dosiaľ nenadobudlo právoplatnosť. Napadli ho totiž novinárovi rodičia. „Vo veci konajúci vyšetrovateľ telefonicky oznámil dozorovému prokurátorovi, že dňa 10. 4. 2018 mu bola doručená sťažnosť poškodených (rodičov oznamovateľa Jána K.), ktorí k sťažnosti uviedli, že ju bližšie odôvodnia v lehote 10 dní. Spisový materiál spoločne so sťažnosťou a jej samostatným odôvodnením bude následne predložený dozorovému prokurátorovi na rozhodnutie o podanej sťažnosti,“ uviedol ešte minulý týždeň Šúrek. V utorok doplnil, že dozorový prokurátor toto odôvodnenie stále nemá, vyšetrovateľovi však už bolo doručené 16. apríla. Do konca tohto týždňa by ním mal disponovať aj prokurátor. „Rozhodnutie o predmetnej sťažnosti možno očakávať do konca mesiaca apríl,“ doplnil Šúrek.

K údajnému vyhrážaniu malo dôjsť vlani 5. septembra. Dnes už nebohý novinár tom informoval na sociálnej sieti v októbri. Podľa prepisu nahrávky telefonického rozhovoru medzi ním a podnikateľom, ktorý začiatkom apríla zverejnili viaceré médiá, mal Kočner žurnalistovi povedať, že bude zbierať špinu naňho aj na jeho rodinu a tieto informácie potom zverejní. Výsledkom toho malo byť, že Kuciak prestane písať.

„Začnem sa zaujímať, pán Kuciak, teraz ja o vás, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať a budem aj ja o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem, pán Kuciak,“ podľa prepisu nahrávky to mali byť slová podnikateľa. „Nemôžem povedať, že vás za to niekto platí, platí vás váš zamestnávateľ, to vás platí určite a neviem vám dokázať, že je za tým aj niečo iné, ale keď vám to budem vedieť dokázať, pán Kuciak, tak vám garantujem, že skončíte s písaním, pretože vás budem pranierovať,“ mal tvrdiť Kočner.

Dva dni po telefonáte podal Kuciak trestné oznámenie pre podozrenie z nebezpečného vyhrážania na Generálnej prokuratúre. Ako ďalej na sociálnej sieti opísal, oznámenie putovalo na krajskú prokuratúru, odtiaľ na okresnú a na výsluch na políciu ho zavolali až v prvej polovici októbra. Polícia napokon trestné oznámenie odmietla.

Kočner sa k celej veci vyjadril krátko po vražde Kuciaka pre TA3. Odmietol, že by sa novinárovi vyhrážal a tvrdil, že o podaní trestného oznámenia ani len nevedel.

Po dvojnásobnej vražde sa k trestnému oznámeniu vrátila Generálna prokuratúra, podľa ktorej ho policajti zastavili predčasne. Vydala pokyn, aby vyšetrovatelia doplnili dôkazy. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vtedy povedal, že nič nenasvedčuje tomu, že by tento prípad súvisel s vraždou, nepáčilo sa mu však, že Kočner nebol vypočutý.

Podľa Lucie Kurilovskej, rektorky Akadémie Policajného zboru, Generálna prokuratúra postupovala správne. „Už keď táto vec vyšla krátko po vražde najavo po prvý raz a hovorilo sa, že osoba, ktorá sa mala skutku dopustiť, nebola vypočutá, už vtedy som sa vyjadrovala, že tam podľa mňa pochybili. A za tým si stojím. Jednoznačne, ak je podané trestné oznámenie, musia začať preverovať všetky skutočnosti, Trestný poriadok umožňuje aj vypočuť osobu, ktorá mala skutok spáchať,“ ozrejmila Kurilovská.

Z prepisu nahrávky, ktorú Kurilovská zachytila v médiách, nemá pocit, že by sa slová podnikateľa dali klasifikovať ako trestný čin nebezpečného vyhrážania. „Na základe toho, čo bolo zverejnené, sa dotyčný, čiže pán Kočner, nevyhrážal ničím takým, čo by sa týkalo života a zdravia,“ vysvetlila rektorka. „Povedal zjednodušene, že ho (Kuciaka, pozn. red.) bude preverovať, ako preveruje on jeho, hľadať naňho informácie. Nevyhrážal sa spôsobom – zabijem ťa, budem ťa sledovať, ublížim ti alebo čokoľvek také, čo by hraničilo s tým, že môže mať ten, komu je vyhrážané, dôvodnú obavu,“ dodala odborníčka. Upozornila, že podľa Trestného zákona k nebezpečnému vyhrážaniu dochádza, ak sa páchateľ vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu.

O tom, či nemohlo ísť v tomto prípade o iný trestný čin, napríklad vydieranie, možno podľa Kurilovskej uvažovať, je to však diskutabilné. „Aj pri vydieraní platí, že kto iného násilím, hrozbou násilia, hrozbou ťažšej ujmy núti, aby niečo konal, opomenul… Áno, on ho svojimi vyjadreniami akoby nútil, aby prestal písať a prestal zhromažďovať informácie, to je pravda. Tiež tam však nezaznela hrozba násilia,“ poznamenala rektorka. Doplnila však, že rozhodnutie je na orgánoch činných v trestnom konaní. „Čiže ak by sa im to nezdalo ako nebezpečné vyhrážanie, ale niečo iné, musia za to iné vzniesť obvinenie alebo začať trestné stíhanie,“ uzavrela Kurilovská.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu, archeologičku Martinu Kušnírovú zavraždil neznámy páchateľ 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači. Vraždu vyšetruje u nás najväčší tím kriminalistov. Pridá sa aj pomoc zo zahraničia. V stredu generálny prokurátor Jaromír Čižnár v holandskom Haagu podpísal Dohodu o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu. Tá vznikla po rokovaniach medzi zástupcami justičných orgánov Slovenska, Talianskej republiky, Eurojustu a Europolu. „Dohoda bude slúžiť ako základná báza pre výmenu a získavanie poznatkov a informácií vedúcich k objasneniu skutku a zisteniu jeho páchateľa alebo páchateľov,“ vysvetlil Čižnár.

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka