Vynovia naše letiská za americké peniaze?

Slovenské vojenské letiská si môžu pomôcť americkými dolármi. Na modernizáciu základní Sliač a Kuchyňa nám Spojené štáty americké ponúkajú 105 miliónov dolárov, teda skoro 85 mil. eur. Naše ministerstvo obrany tvrdí, že s miliardovým nákupom stíhačiek, kde sa v užšom výbere ocitli aj americké F-16, to nesúvisí. USA tieto investície realizujú v rámci svojej posilnenej vojenskej prítomnosti v Európe.

19.04.2018 08:57 , aktualizované: 17:46
letecká základňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (348)

O finančnej injekcii rokuje v Bratislave tím z amerického ministerstva obrany. „Môžeme získať od Spojených štátov finančnú podporu na modernizáciu leteckých základní Sliač a Kuchyňa vo výške 46 miliónov USD (37,133 mil. eur). Pomoc by mala byť zameraná konkrétne na úpravu letiskových plôch a zvýšenie kapacity skladov pohonných hmôt. Cieľom podpory je nielen samotná modernizácia vojenskej infraštruktúry, no najmä posilnenie vzájomnej interoperability s ostatnými členskými krajinami a partnermi NATO,“ informoval rezort obrany. V priebehu dvoch rokov by mohlo sliačske letisko dostať 22 miliónov USD (17,76 mil. eur) a Kuchyňa dokonca 83 miliónov USD (67 mil. eur).

Ministerstvo zdôraznilo, že ponuka nesúvisí s aktuálnou zákazkou v hodnote zhruba 2 miliardy eur na nákup štrnástich stíhačiek. V najbližších týždňoch sa má rozhodnúť medzi švédskymi gripenmi a americkými F-16. Rovnako rezort odmieta špekulácie, že by malo ísť o budovanie a modernizáciu leteckých základní USA na území Slovenska.

Aby Slovensko mohlo peniaze určené na rekonštrukciu letísk zo strany USA prijať, je potrebné podpísať Dohodu o spolupráci v oblasti obrany (Defense Cooperation Agreement-DCA). V stredu prišli do Bratislavy na dvojdňovú návštevu odborníci z Ministerstva obrany USA. Tí mali vyjednávať implementáciu tohto dokumentu. Jeho konečnú podobu bude schvaľovať vláda.

„Dohoda DCA, o ktorej v súčasnosti rokujeme, umožní rozšírenú obrannú spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi a bude obsahovať aj využívanie finančných prostriedkov iniciatívy European Deterrence Initiative (EDI), ktoré sa majú použiť na modernizáciu a zlepšenie slovenských zariadení s cieľom lepšie uspokojiť potreby aliancie NATO a SR,“ informovala ambasáda USA na Slovensku.

Európska iniciatíva odstrašenia (EDI) nahradila predchádzajúcu Európsku iniciatívu uistenia (ERI), ktorá vznikla ako reakcia na ruskú anexiu Krymu a situáciu na Ukrajine. Iniciatívu podporil prezident USA Donald Trump, ktorý schválil návrh jej rozpočtu na rok 2018 pre viaceré členské krajiny NATO vo výške 4,8 miliardy dolárov, čo je o 1,4 miliardy viac ako vlani.

Slovensko nie je jedinou krajinou, ktorej bola takáto pomoc ponúknutá. Obdobné ponuky dostali aj Island, Nórsko, Maďarsko, Lotyšsko, Estónsko, Rumunsko, Malta, Luxembursko a Bulharsko. Letisko Sliač bolo už aj v minulosti vynovené s podporou finančných prostriedkov NATO.

Na Východ dávajú veľké peniaze

Do modernizácií vojenských základní pozdĺž východných hraníc NATO Američania cez iniciatívu EDI investujú v najbližších rokoch nemalé sumy. „Táto modernizácia ju súčasťou posilňovania východnej hranice NATO. Američania na to na bilaterálnej úrovni vyčlenili špeciálne zdroje, ktoré sú naozaj štedré. Je na to potrebné podpísať bilaterálnu medzivládnu dohodu, na ktorej sa už dlhodobejšie pracuje a jednania prebiehajú,“ vysvetlil riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Jaroslav Naď, podľa ktorého je americká ponuka výhodná.

Český vojenský a bezpečnostný analytik Lukáš Visingr hovorí, že základne po celej Európe majú byť spôsobilé na to, aby na nich mohli v prípade potreby pôsobiť spojenecké letecké a pozemné sily. „Ak očakávame, že nás spojenci z NATO budú brániť, tak je logické, že títo spojenci vyžadujú nejaké predpoklady. Základne v strednej Európe by mali byť v rámci iniciatívy EDI modernizované, aby umožnili činnosť amerických ozbrojených síl. To však neznamená, že by sa tu mali rozmiestniť natrvalo. Pochopiteľne sa dá očakávať, že Rusko to bude kritizovať a odsudzovať, použije to ako vďačnú tému svojej propagandy, ale to je tak zhruba všetko, čo s tým môže robiť,“ zhodnotil Visingr.

Bývalý vysoký funkcionár generálneho štábu a ministerstva obrany Peter Švec tvrdí, že Dohoda o spolupráci v oblasti obrany je výlučne politické rozhodnutie a vláda bude musieť vyhodnotiť, či sú tie podmienky vhodné a či nám ponúkajú priestor, aby sme sami rozhodovali, koho pustíme na naše územie. „Napríklad nemecké letisko Ramstein je čisto v amerických rukách a Nemci tam nerozhodujú o ničom. Pokiaľ by sme išli touto cestou, tak ľudia majú právo vyjadriť sa. Pokiaľ by sa ale urobili rozumné dohody, nech tieto letiská po ich modernizácii využívajú aj spojenecké vojská. Ak do toho nedáme ani cent a zachováme si suverenitu v rozhodovaní, tak ako člen NATO má zvolený politický režim právo vyrokovať dohody,“ uzavrel Švec.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

348 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #USA #letisko #kuchyňa #Sliač #MO SR #modernizácia slovenskej armády