Zamestnanci NOÚ sa obávajú, že po Valockom bude ústav viesť ďalší politický nominant

Zamestnanci Národného onkologického ústavu (NOÚ) sa obávajú, že ani po odchode Jozefa Valockého z postu riaditeľa sa problémy ústavu nebudú riešiť.

19.04.2018 14:23
národný onkologický ústav v Bratislave Foto: ,
Národný onkologický ústav v Bratislave.
debata (1)

Ako uvádzajú v otvorenom liste, ktorý poslali ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej, majú obavy, že stav sa zakonzervuje, lebo „vedením NOÚ bude poverený ďalší človek s politickým pozadím, nedostatočnými riadiacimi zručnosťami a nízkou znalosťou špecifickej onkologickej oblasti“, píše sa v liste.

Podpísaní zamestnanci žiadajú ministerku, aby až do uskutočnenia oficiálneho výberového konania na funkciu generálneho riaditeľa poverila riadením NOÚ Jozefa Dolinského. Ten riadil ústav až do príchodu Valockého, po čom ho vtedajší minister Tomáš Drucker menoval za šéfa tímu zodpovedného za prípravu a realizáciu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava. Dolinský naďalej ostal pôsobiť ako primár Oddelenia klinickej onkológie E v NOÚ.

Ako zamestnanci ďalej v liste uvádzajú, žiadajú ministerku, aby výberové konanie na riaditeľa NOÚ prebehlo transparentne, s verejným vypočutím kandidátov a zverejnením ich projektov.

„Osud najšpičkovejšieho onkologického zariadenia na Slovensku nám nie je ľahostajný. Pevne veríme, že ani vám a vaše rozhodnutia budú toho dôkazom,“ uzatvorili zamestnanci svoj list.

Bez politických a mocenských úmyslov

Táto korešpondencia vzbudila nevôľu vedenia NOÚ. Ako zamestnanci upozornili, rada riaditeľov NOÚ – Valocký, ekonomický riaditeľ Tomáš Alscher a medicínsky riaditeľ Juraj Pechan – poslala signatárom listu upozornenie. Žiada ich v ňom, aby sa „zdržali akýchkoľvek aktivít, ktoré sú nezlučiteľné s výkonom vašej funkcie a ktoré pôsobia zastrašujúco na onkologických pacientov a ich rodinných príslušníkov. Pre vedenie NOÚ je neprípustné, aby sa pacient stal rukojemníkom akéhokoľvek indviduálneho boja,“ píšu riaditelia v upozornení.

Signatári listu sa voči tomu ohradili. „Čestne prehlasujeme, že za našou iniciatívou nie sú žiadne politické ani mocenské úmysly, ide len o dobrovoľnú a úprimnú snahu upozorniť na problémy v NOÚ a snahu presadiť pri voľbe nového riaditeľa transparentné, odborné a apolitické kritériá. Čestne prehlasujeme, že žiaden podpis od zamestnancov, od pacientov, ani príbuzných pacientov nebol získaný pod nátlakom ani kladením akýchkoľvek podmienok, všetko prebiehalo výlučne na dobrovoľnej báze,“ uvádzajú vo svojej reakcii.

Nespokojní a šokovaní

„Sme šokovaní, ako zastrašujúco a amorálne na našu transparentnú iniciatívu do 24 hodín od spustenia zareagovalo vedenie NOÚ. Zo strany vedenia NOÚ to považujeme za neadekvátnu a nekalú reakciu, ktorá je len ďalším dôkazom nekompetentnosti riešiť v NOÚ nahromadené problémy,“ tvrdia zamestnanci ústavu.

Vedenie NOÚ ich upozorňuje, že aj keď „plne rešpektuje právo zamestnancov na vyjadrenie svojho názoru“, všetky aktivity musia plne korešpondovať s Etickým kódexom zamestnancov NOÚ a rovnako aj morálnymi hodnotami zdravotníckych pracovníkov. „Nie sme si vedomí, že by sme našou transparentnou iniciatívou porušili Etický kódex zamestnanca a morálne hodnoty,“ reagovali zamestnanci.

Valockého odchod

Za 24 hodín pod svoj list vyzbierali vyše 243 podpisov. „Pôvodne sme podpisy plánovali zbierať do konca týždňa, ale vzhľadom na zastrašujúce pracovnoprávne praktiky vedenia NOÚ voči zamestnancom sme zbieranie podpisov ukončili predčasne,“ uviedli signatári.

Valocký sa rozhodol rezignovať z postu generálneho riaditeľa NOÚ k 30. aprílu po tom, čo pre nedostatok personálu, predovšetkým sestier, musel ústav začať odkladať operácie pacientov. Podobnému problému čelil Valocký už aj v minulosti, keď pod jeho vedením Fakultná nemocnica v Nitre musela odkladať operácie pre nedostatok anestéziológov. Následne Valockého, ktorý je poslancom za stranu Smer-SD, minister Drucker vymenoval za riaditeľa NOÚ v novembri 2016.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Národný onkologický ústav #NOÚ #Jozef Valocký #Andrea Kalavská