Danko sa čudoval analýzam

Jeden deň sa šéf SNS Andrej Danko "necítil komfortne" vo vládnej koalícii, na druhý deň už hovoril, že iná alternatíva ako súčasné vládne zoskupenie neexistuje. V stredu sa mu nepáčilo, že sa o odchode ministra vnútra Tomáša Druckera a policajného prezidenta Tibora Gašpara dozvedel z tlačových konferencií a vyhlásil, že má právo sa pýtať, kto bude novým ministrom a šéfom polície. Po štvrtkovom stretnutí s premiérom Petrom Pellegrinim odmietol, že by chcel posilniť postavenie národniarov a "bol šokovaný" z analýz jeho postojov.

19.04.2018 16:57 , aktualizované: 18:55
pellegrini danko Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini (vľavo) a predseda SNS Andrej Danko.
debata (97)

Podľa politológa Juraja Marušiaka je niekedy problém identifikovať, čo Danko hovorí a čo robí. „Čudoval by som sa, keby sa SNS neusilovala posilniť svoje pozície vo vláde. Každý koaličný partner sleduje také ambície a v každej vláde bude vždy nejaké napätie. Myslím si, že premiér Pellegrini takisto nemá záujem o medializáciu konfliktu. Bolo by to len ďalšie oslabenie súdržnosti koalície,“ povedal Marušiak.

Schôdzky, akú mal vo štvrtok Danko s Pellegrinim, majú pokračovať aj v budúcnosti. Ak bude mať záujem o stretnutie aj druhá vládna strana Most-Híd, premiér jej vyhovie. Podľa politológa snaha SNS pokračovať v rokovaniach s Pellegrinim môže byť ešte zaujímavá. „Teraz ako keby mal Danko záujem mať dvoch partnerov v Smere. V každom prípade tieto jeho vyjadrenia signalizovali, že má isté ambície posilniť svoje postavenie v koalícii, čo je prirodzené, keďže Smer vyšiel z marcovej krízy mimoriadne oslabený,“ dodal Marušiak.

Predseda SNS vyhlásil, že ak niekto čakal nejaké hádky a ak ho niekto obviňuje, že chce nejakú silnejšiu pozíciu vo vláde, tak „ho prosím, aby sa veľmi rýchlo spamätal“. „Určite to nie sú hádky o vedenie Policajného zboru, o hlúpostiach, o ktorých som čítal. Ale to sú veci, ktoré sa týkajú základných princípov fungovania koalície,“ uviedol Danko.

Premiér Pellegrini na kritiku Danka, že sa o personálnych zmenách dozvedal z médií, označil ako daň za hektiku pri množstve práce, ktorú má každý deň. „Mohlo dôjsť k nedorozumeniu a pocitu neinformovanosti," povedal Pellegrini.

Obaja politici otvorili aj otázku prípadného spoločného postupu v jesenných komunálnych voľbách. Pellegrini je pripravený stretnúť sa v regiónoch aj s predstaviteľmi koaličných strán, aby čelili, ako povedal, „invázii“ nezávislých kandidátov. „Neurobili sme ešte uzáver, ale dáva nám logiku, že keď vieme spolupracovať na národnej úrovni, budeme si vedieť pomôcť aj v regiónoch,“ povedal premiér.

Na rokovaní podľa Pellegriniho vôbec nehovorili o žiadnych personálnych otázkach. Nechcel sa preto ani vyjadriť k tomu, či je najvážnejšou kandidátkou na uvoľnený post ministra vnútra Denisa Saková. Tá je v súčasnosti štátnou tajomníčkou tohto ministerstva. Podľa Pellegriniho musí o nominácii kandidáta najprv rozhodnúť predsedníctvo Smeru a následne budú o tom hovoriť aj s koaličnými partnermi.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Peter Pellegrini