Srbi žijú v Seredi zrejme nelegálne

V Seredi majú problém. Veľký priemyselný park potrebuje veľa zamestnancov. Viac, ako ich je v regióne voľných. Preto zamestnávatelia oslovili ľudí v zahraničí. Tí však potrebujú niekde bývať. Domáci nesúhlasia so zriadením ubytovní pre asi štyritisíc ľudí. A tak zatiaľ cudzinci bývajú kade-tade načierno.

20.04.2018 15:00
Srbskí robotníci, Sereď, Foto: ,
Srbskí robotníci Radana a Marco sú na Slovensku mesiac. Objavili sme ich v areáli bývalej niklovky v domácom oblečení v garáži jednej z budov.
debata (59)

Areálu bývalej Niklovej huty hovoria skrátene niklovka. Rozpadávajúce sa výrobné haly, niekoľko kancelárskych budov. A hneď vedľa halda lúženca, odpadu, ktorý zostal po výrobe niklu. Dosiaľ nezvládnutá environmentál­na záťaž.

Hoci Seredčania kričia hlasné nie výstavbe nových ubytovní, v niektorých ako-tak zachovaných budovách v niklovke bývalé kancelárie prerobili na izby. "Choďte sa pozrieť do niklovky.

Všimnite si rozvešanú bielizeň na dvoroch, poschodové postele… Bývajú tam nelegálne," upriamil našu pozornosť Seredčan na to, že v priemyselnej zóne prekvitá biznis s čiernym ubytovaním. V jednej z budov sme skutočne Srbov našli. Marco v teplákoch a Radana v pyžame a vo svetríku fajčili v garáži. „Prišli sme na Slovensko cez pracovnú agentúru. Sme tu už mesiac a páči sa nám tu. Sme Srbi, áno, prišli sme za prácou,“ povedala Radana. Potvrdila, že v areáli bývalej Niklovej huty ich žije viacero. „Koľko? Asi päťdesiat nás tu je. Bývame tu v tejto ubytovni,“ ukázala na priestory nad sebou. Pred budovou sa na šnúre sušila bielizeň. Aj vnútri ďalších objektov bolo vidieť cez okná poschodové postele s kovovým rámom.

Či možno v priemyselnej zóne zriadiť ubytovne pre zamestnancov, sme sa pýtali na stavebnom úrade a radnici. „Podľa územného plánu mesta v priemyselnej zóne nie je prípustné budovať nové ubytovne, respektíve meniť účel stavieb na ubytovne. Stavebný úrad vykonal v areáli bývalej Niklovej huty štátny stavebný dohľad a vec rieši,“ povedala vedúca stavebného úradu mesta Sereď Anna Halabrínová.

Ako nám potvrdil aj primátor Serede Martin Tomčányi, vedia o nelegálnej ubytovni. „Prevádzkovateľovi sme udelili pokutu,“ dodáva s tým, že kontroly budú pokračovať a pokuty sa môžu a v tomto prípade zrejme aj budú zvyšovať.

Oslovili sme telefonicky aj formou sms konateľa spoločnosti, ktorá nelegálnu ubytovňu prevádzkuje a ktorá za to dostala aj pokutu. Odpoveď? Žiadna. Zistili sme, že Srbi pracujú v rôznych podnikoch a za ubytovanie platia päť eur denne. Ak sú ubytovaní nelegálne, kto vie, či u nás pracujú legálne. „Inšpektorát práce nemá k dispozícii zoznam subjektov vykonávajúcich činnosť v areáli bývalej Niklovej huty Sereď, a preto vám nevieme poskytnúť odpoveď na vašu otázku,“ uviedla Simona Hanzelová z kancelárie hlavného inšpektora práce v Trnave. Dodala, že inšpekcie sa vykonávajú podľa plánu činnosti, a tak nevie povedať, či a kedy prídu inšpektori do Serede.

Aj zvyšné budovy vyzerajú ako kancelárske, za... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
budova, cudzinci, srbskí robotníci Aj zvyšné budovy vyzerajú ako kancelárske, za oknami sú však vidieť rámy poschodových postelí či rozvešané uteráky a vonku sú vyhádzané skrinky. Srbi potvrdili, že v areáli bývajú.

Koľko Srbov skutočne žije a pracuje v Seredi, je otázka, na ktorú momentálne neexistuje odpoveď. Prví prišli, keď v roku 2015 vyrástla priemyselná zóna Sereď – Juh. Dnes tam sídlia spoločnosti Amazon, Mountparg Logistics, Lidl a PNK Group. Ich závody sa nachádzajú na šesťdesiatich percentách priemyselného parku a pracuje v nich okolo 1 200 zamestnancov. Zóna má rozlohu 240 hektárov a radí sa medzi najväčšie na Slovensku. V parku by mohlo nájsť prácu až 4-tisíc ľudí.

Také množstvo slovenskej pracovnej sily však nie je možné v okolí Serede zohnať a tak spolu s pracovnými príležitosťami prichádzajú aj robotníci zo Srbska, z Rumunska, Bulharska či Ukrajiny. Preto vzišla od podnikateľov myšlienka vytvoriť aj ubytovacie kapacity pre zamestnancov.

O tomto probléme sa hovorilo aj na verejnom zhromaždení. Z vyše 16-tisícového mestečka prišlo okolo päťsto ľudí, ktorí sa ostro postavili proti výstavbe. Až 1 500 Seredčanov sa navyše podpísalo aj pod petíciu proti takémuto zámeru. „Ubytovne považujem za absurdnú vec. Potrebuje toto mesto štyritisíc ďalších obyvateľov z cudziny? Ja tvrdím, že nie,“ rozhorčuje sa primátor Serede.

„Od viacerých podnikateľov sme dostali žiadosti o výstavbu ubytovní, na rokovaní zastupiteľstva sme ich zamietli. Potom si dali znovu žiadosť a keď sa to malo prerokovávať, jeden z kolegov navrhol verejné zhromaždenie občanov. To niektorých podnikateľov odradilo. Zostala iba jedna alebo dve žiadosti. Jedna na zmenu územného plánu, lebo bez toho by sa ubytovňa nedala vybudovať, bola schválená. Preto sme zorganizovali petíciu. Keď sa to primátor dozvedel, vyhlásil, že uznesenie nepodpíše,“ zhrnul to, čo sa za posledné týždne udialo v Seredi, mestský poslanec Pavol Kurbel.

Hoci mohli poslanci prelomiť veto primátora, neurobili to. Kurbel vysvetľuje, že ubytovne sa zatiaľ stavať nebudú, no nikto nevie povedať, čo bude v budúcnosti. „Je tu jeden z najväčších priemyselných parkov na Slovensku a zohnať pracovníkov je obrovský problém. Keby tí podnikatelia a firmy dali ľuďom slušne zarobiť, polovica z tých tristotisíc Slovákov, ktorí pracujú vonku, sa sem vráti. Ale pre Srba je peniaz, čo dostane za prácu tu, veľmi slušný,“ dodáva poslanec Kurbel s tým, že väčšina poslancov je v súčasnosti proti zmene územného plánu a ubytovniam.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Sereď #priemyselná zóna #Pavol Kurbel #Srbskí robotníci