Vadala je bližšie k vydaniu do Talianska, rozhodol košický súd

Krajský súd v Košiciach rozhodol o zmene väzby pre talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu z predbežnej na vydávaciu.

20.04.2018 11:24 , aktualizované: 17:54
Košice, súd, Antonino Vadala, vydávacia väzba, Foto: ,
Rozhodovanie o vydávacej väzbe Antonina Vadalu (na snímke) za účasti procesných strán na Krajskom súde v Košiciach.
debata (7)

V Taliansku je Antonino Vadala trestne stíhaný za drogovú činnosť a súd v Benátkach na neho vydal európsky zatýkací rozkaz. Novinárom to potvrdil jeho advokát.

„Súd rozhodol o vydávacej väzbe a môj klient reagoval tak, že sa vzdal práva sťažnosti,“ povedal novinárom právny zástupca obvineného Jaroslav Hamza. Rozhodnutie je právoplatné, kedy bude Antonino Vadala vydaný do Talianska, závisí podľa neho od viacerých okolností. K obvineniam sa nevyjadroval.

O vydaní ešte len rozhodnú

„Po rozhodnutí súdu o vzatí Antonina V. do vydávacej väzby bude prebiehať predbežné vyšetrovanie prokurátora v rámci, ktorého sa budú vykonávať úkony rozhodujúce preto, či bude osoba vydaná. Prokurátor vykoná výsluch v rámci, ktorého bude zisťovať aj to, či obvinený s vydaním s úhlasí. Ak by tomu tak bolo bude o vydaní rozhodovať prokurátor. Ak obvinený s vydaním súhlasiť nebude, budeme súdu predkladať návrh na vykonanie európskeho zatýkacieho rozkazu spolu s ďalšími potrebnými dokumentmi. O tom či je vydanie prípustné by rozhodoval krajský súd“, uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko.

"Nakoľko je Talianska republika členským štátom Európskej únie, nepostupuje sa v zmysle žiadosti o vydanie, ale na základe rámcového rozhodnutia Rady z 13. júna 2002 o európskom zatýkacom rozkaze a postupoch odovzdávania osôb medzi členskými štátmi EÚ, ktoré bolo v Slovenskej republike transponované príslušným zákonom o európskom zatýkacom rozkaze v znení neskorších predpisov.

Na podklade uvedeného sa koná na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, ktorý vydá príslušný justičný orgán Talianska a v SR je na konanie príslušná krajská prokuratúra, v ktorej obvode bola vyžiadaná osoba zadržaná (v tomto prípade je to Krajská prokuratúra Košice). Ministerstvo spravodlivosti SR tak poskytuje v celom tomto konaní iba súčinnosť, ale nemá rozhodovaciu právomoc," objasnila v piatok pre TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

Rozhodnutie padlo na neverejnom zasadnutí a sprevádzali ho prísne bezpečnostné opatrenia. Súd vyhovel návrhu košickej krajskej prokuratúry, ktorá predložila originál európskeho zatýkacieho rozkazu a ďalšie potrebné listiny. Antonino Vadala žijúci na východnom Slovensku je vo väzbe od 13. marca, keď ho zadržala slovenská polícia. Krajský súd v Košiciach rozhodol najprv o jeho vzatí do predbežnej väzby, voči čomu podal Antonino Vadala sťažnosť, ktorú Najvyšší súd SR 12. apríla zamietol.

Stíhaný za narkotiká

V Taliansku je stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami. Podľa obvinenia sa spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky.

„Európsky zatýkací rozkaz bol rozšírený o ďalší skutok spočívajúci v páchaní trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti,“ uviedol 9. apríla hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko. Účelom vydávacej väzby je podľa neho zabezpečenie prítomnosti vyžiadanej osoby a zabránenie, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze.

Gál súhlasí s vydaním Vadalu, rezort však nemá rozhodovaciu právomoc

Na prijatie žiadosti cudzích orgánov o vydanie osoby zo Slovenskej republiky do cudziny je príslušné ministerstvo spravodlivosti. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) po zasadnutí vlády povedal, že s s Vadalovým vydaním by pravdepodobne súhlasil a nevidí dôvod rozhodnúť inak.

Pre vydávanie do krajín EÚ ale ministerstvo takúto rozhodovaciu právomoc nemá a tento proces je mu len oznamovaný. Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu bolo takto za minulý rok vydaných zo Slovenska 58 osôb, rok predtým dokonca 89.

„Najčastejšie boli osoby vydávané do Česka, Rakúska, Maďarska a Nemecka,“ uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #krajský súd #Antonino Vadalà