Nitrianske divadlo považuje snahy kotlebovcov o ovplyvňovanie nezávislosti za neprípustné

Divadlo Andreja Bagara sa dôrazne ohradilo voči výrokom predsedu krajského klubu Kotlebovej strany ĽSNS a poslanca parlamentu Jána Kecskésa.

20.04.2018 13:20
Divadlo Andreja Bagara Foto:
Inscenáciu Hoax pripravilo Divadlo Andreja Bagara v Nitre so zameraním na mediálnu výchovu a prevenciu extrémistických ideológií.
debata

Kecskés označil edukačné aktivity DAB za „politické vymývanie mozgov detí v školách“ a zároveň obvinil divadlo zo zneužívania krajských peňazí pri príprave inscenácie Hoax. „V tejto súvislosti pripomíname, že DAB je kultúrnou inštitúciou, ktorá je povinná realizovať rôzne vzdelávacie aktivity, medzi ktorými je aj prevencia a eliminácia rasizmu a extrémizmu. Zadanie na realizáciu takýchto podujatí má DAB aj priamo od svojho zriaďovateľa, ktorým je Nitriansky samosprávny kraj,“ píše sa v stanovisku divadla.

V Kecskésovom vyhlásení je podľa DAB navyše viacero nezrovnalostí i vyložených neprávd. V letáku sa píše, že na prípravu hry Hoax išlo „z krajského rozpočtu takmer 20 000 eur“. DAB reaguje, že z rozpočtu 19 000 eur získalo veľkú časť z mimorozpočtových zdrojov, z Fondu na podporu umenia.

Inscenácia Hoax je zameraná na mediálnu výchovu a prevenciu extrémistických ideológií. Divadlo ju hráva v stredných školách. „Nikde v hre sa ĽS Naše Slovensko nespomína, ak sa v nej však táto strana predsa našla, rozhodne to nie je chyba tvorcov,“ podčiarklo divadlo. DAB v Nitre zároveň ostro odsudzuje snahy o „normalizáciu“, pri ktorej sa politická strana snaží ovplyvňovať nezávislosť umelcov a kultúrnych inštitúcií. „Takéto konanie považujeme za absolútne neprípustné a neakceptovateľné,“ uvádza sa v stanovisku.

debata chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS #Divadlo Andreja Bagara v Nitre