Pellegrini chce mať nového ministra vnútra v stredu

Vláda má podporu parlamentu, vzťahy v koalícii sú korektné, povedal premiér Peter Pellegrini (Smer) na brífingu po rokovaní vlády.

20.04.2018 14:20 , aktualizované: 14:28
Peter Pellegrini Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas rokovania 100. schôdze vlády Slovenskej republiky.
debata (34)

Peter Pellegrini odmietol komentovať nové meno ministra vnútra, nevyjadril sa ani k špekuláciám. „Želám si, aby nový minister sedel vo svojej stoličke už budúcu stredu“, uviedol premiér.

Plán, aby rezort vnútra viedol externý krízový manažér, označil za neúspešný príbeh. Reagoval tak na prekvapujúce odstúpenie Tomáša Druckera.

Ďalej uviedol, že požiadal ministrov, aby pripravili dva zoznamy úloh – jeden, ktorý bude obsahovať ciele do konca roka 2018 a druhý s cielmi do konca volebného obdobia.

Kolegov z vlády chce premiér v máji navštíviť. „Chcem, aby sme urobili zo Slovenska moderný a priateľský štát, ktorý bude občanom slúžiť,“ uviedol.

Prisľúbil aj lepšiu elektronizáciu verejnej správy. Premiér chce vytvoriť na Slovensku lepšie sociálne podmienky pre zamestnancov aj pre zamestnávateľov. „Nikdy však nedopustím, aby sme všetko nechali na trh, ktorý má všetko vyriešiť,“ sľúbil Pellegrini s tým, že ako člen sociálnodemokra­tickej strany to neurobí.

Chce vyrovnaný rozpočet

Má plány aj na zlepšenie života dôchodcov a matiek, chce znížiť aj regionálne rozdiely. „Preto zachováme výjazdové rokovania vlády do regiónov, na miesta sa budeme vracať a budeme kontrolovať, či sa splnili sľuby, ktoré sme občanom dali,“

„Vráťme sa k úspešnému príbehu,“ povedal premiér so spomienkou na turbulentné týždne na politickej aj spoločenskej scéne, ktoré vyvolala vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Potvrdil sumu 600 miliónov eur, ktorá bola vyhradená na najbližší sociálny balíček. „Musí to stačiť, chceme smerovať k vyrovnanému rozpočtu,“ povedal premiér, ktorý ho chce dosiahnuť do roku 2020.

Na eurofondy si posvieti OLAF

Odmietol sa vyjadriť k personálnym otázkam svojej vlády. „K ministerke Laššákovej sa vyjadrím, až keď si naštudujem, o čo ide“, uviedol Pellegrini.

Vyjadril sa aj k informácii, že Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) začal vyšetrovanie pre podozrenie zo zneužívania fondov Európskej únie na Slovensku, ktoré odhalil slovenský novinár Ján Kuciak: „Ak OLAF zistí v prípade agrodotácií na východe Slovenska pochybenia, vyvodím z nich zodpovednosť“, prisľúbil premiér.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Peter Pellegrini