V sobotu teplomer zaútočí na tridsiatku

Takmer bezoblačná obloha a veľmi teplo. Víkend, ktorý je pred nami, vôbec nebude pripomínať apríl. V sobotu by dokonca na najteplejších miestach mohlo padnúť 30 stupňov.

21.04.2018 06:00
žena tulipány medická záhrada Bratislava deti Foto: ,
Apríl je rekordne teplý: takto kvitnú tulipány v bratislavskej Medickej záhrade.
debata (2)

Počasie z posledných dní, ktoré sa vyznačuje množstvom slnka a vysokými teplotami, spôsobí, že tohtoročný apríl bude patriť k najteplejším v histórii meteorologických meraní. Je to o to prekvapujúcejšie, že mesiacu pred ním prischol opačný prívlastok – tohtoročný marec patril k najchladnejším od roku 1951.

„Túto zmenu spôsobila cirkulácia vzduchu v atmosfére. V marci bolo naozaj chladno, a to aj preto, že naše územie dvakrát zasiahla výrazná vlna studeného vzduchu. Začiatkom apríla sa však prúdenie vzduchu zmenilo. Počasie u nás nezačal ovplyvňovať očakávaný vzduch od západu, ktorý by nám v tomto období priniesol menej tepla a viac vlhka, ale vzduchové hmoty od juhu, ktoré nám priniesli pôvodom teplý vzduch,“ vysvetľuje skok v počasí klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavol Faško.

Ako bude

  • Sobota 21. apríla – Jasno až polojasno a veľmi teplo. Denné teploty 23 až 28, nočné 8 až 3 stupne.
  • Nedeľa 22. apríla – Jasno až polojasno. Miestami zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 12 až 7, denné 22 až 27 stupňov.
  • Pondelok 23. apríla – Jasno až polooblačno, miestami prehánky, niekde búrky. Nočné teploty 13 až 8, denné 20 až 26 stupňov.
  • Utorok 24. apríla – Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť, niekde búrky. Veterno. Nočné teploty 13 až 17, denné 17 až 22 stupňov.
  • Streda 25. apríla – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď, ojedinele búrky. Nočné teploty 11 až 5, denné teploty 16 až 21.
(zdroj: SHMÚ)

Zmena počasia medzi marcom a aprílom je taká výrazná, že bude atakovať rekordné rozdiely priemerných teplôt vzduchu namerané v týchto dvoch mesiacoch. Podľa Faška bol zatiaľ nameraný najväčší rozdiel priemerných teplôt vzduchu v roku 1952 v Hurbanove: priemerná teplota v marci dosiahla +1,7, v apríli +13,5 stupňa. Za prvé dve dekády apríla tohto roku bola priemerná teplota v Hurbanove +15 stupňov, čo znamená, že rozdiel medzi marcom a aprílom bude aj v tomto roku vyšší ako 10 stupňov. „K tomuto došlo doteraz v Hurbanove od roku 1871 len šesťkrát,“ podotkol klimatológ.

Pri jasnom a teplom počasí sú stále chladné rána a veľké rozdiely medzi minimálnou a maximálnou dennou teplotou. „Tie rozdiely sú aj dvadsaťstupňové a vyššie. Napríklad v Čadci bolo vo štvrtok ráno nameraných +2,2 a maximálna denná teplota dosiahla poobede už 23,5 stupňa. Podobne to bolo v Kuchyni na letisku,“ pripomína Faško.

Tohtoročný apríl bude mimoriadny aj počtom letných dní, v ktorých teplota vzduchu dosiahla minimálne 25 stupňov. Doterajším rekordérom bol v tomto ukazovateli rok 1952, keď bolo v apríli až trinásť letných dní. V tohtoročnom apríli sme do soboty mali zatiaľ osem letných dní, a podľa Faška sa ďalších ešte dočkáme.

Čaká nás teda veľmi teplý víkend a taký by mal byť aj pondelok. Potom sa však počasie začne prechodne zhoršovať, teploty pôjdu nadol a vyskytnúť sa môžu aj zrážky. Faško však zdôrazňuje, že rozhodne nebude zima, teplota sa len začne podobať normálnej na toto ročné obdobie. Sám je zvedavý, či konečne aj zaprší, pretože v niektorých lokalitách Slovenska začínajú pociťovať problém s nedostatkom zrážok.

„Teplo z posledných dní veľmi vysušuje životné prostredie a vlaha chýba aj v lokalitách, kde s ňou v tomto období problémy doteraz nemávali. Trebárs na severozápade Slovenska. Príkladom je Oravská Lesná, kde v apríli zatiaľ zaznamenali menej ako desať milimetrov zrážok. Podobne je to v Čadci,“ dodal klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo #Pavol Faško