Apríl je netypický ustáleným počasím a vysokým počtom letných dní

Tohtoročný apríl je netypický ustáleným počasím a vysokým počtom dní, keď teplota vzduchu vystúpila nad 25 a viac stupňov Celzia.

22.04.2018 19:51
debata (6)

Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom profile na sociálnej sieti.

Tohtoročný apríl má úplne iný priebeh ako ten minuloročný. „Len na jeho začiatku bola priemerná denná teplota vzduchu zhruba na úrovni dlhodobého priemeru, ale vo väčšine jeho dní je jej hodnota vysoko nadpriemerná,“ uvádza SHMÚ. Doteraz najteplejší apríl sa na väčšine staníc vyskytol v roku 2009. Meteoro­lógovia uviedli, že do konca mesiaca síce ešte chýba niekoľko dní, no ak sa výraznejšie neochladí, tak apríl 2018 môže byť ešte teplejší, ako zaznamenali v roku 2009. Meteorológovia pripomenuli, že letné dni sa síce v jednotlivých rokoch vyskytujú v apríli už pomerne pravidelne, ale aj v najteplejších oblastiach v priemere dvakrát za mesiac. „Máme lokality, kde sme doteraz zaznamenali až sedem letných dní. Navyše sa letný deň vyskytol napríklad aj na takej stanici, akou je Poprad, kde sa v období od roku 1981 do roku 2010 nevyskytol v apríli ani jeden letný deň,“ doplnili meteorológovia.

SHMÚ uviedol, že v nedeľu meteorológovia zaznamenali ďalší zo série veľmi teplých dní. Na stanici v Kamenici nad Hronom o 13.20 h meteorológovia zaznamenali 29,3 stupňa Celzia, čím sa vyrovnal absolútny rekord maximálnej dennej teploty vzduchu platný pre 22. apríl. V roku 2000 takúto hodnotu namerali meteorológovia v Senici.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #JAR #apríl