Osýpky majú do Bratislavského kraja otvorené dvere

Osýpky sa nebezpečne blížia k našim hraniciam. V Dolnom Rakúsku evidujú stúpajúci počet infekcií, nakazili sa tam aj dvaja Slováci. Situácia je vážna v tom, že v Bratislavskom kraji, ktorý susedí s týmto rakúskym regiónom, klesla zaočkovanosť proti osýpkam pod 95 percent. Znamená to, že kolektívna imunita v kraji je slabá, čo nahráva návratu už takmer zabudnutých osýpok. Vyústiť to môže aj do lokálnych epidémií.

23.04.2018 09:20 , aktualizované: 15:52
debata

Úrad verejného zdravotníctva eviduje v tomto roku dva nové prípady osýpok u Slovákov, ktorí pracujú v Rakúsku. Ide o 40-ročnú ženu a 46-ročného muža z Bratislavského kraja. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) ošetrili jedného z nakazených. „Po ošetrení bol pacient odoslaný do domácej izolácie, mal už odznievajúce ochorenie a bol v dobrom klinickom stave,“ povedala hovorkyňa UNB Eva Kliská s tým, že v Rakúsku je epidémia.

Hlavný hygienik Ján Mikas upozorňuje, že podľa poslednej kontroly v Bratislavskom kraji klesla zaočkovanosť proti osýpkam pod hranicu 95 percent. Svetová zdravotnícka organizácia toto číslo pri osýpkach považuje za kritickú hranicu, pod ktorou vakcinácia prestáva plniť ochrannú funkciu. Odolnosť najmä detskej populácie v tomto regióne (tzv. kolektívna imunita), ktorá bráni šíreniu infekcie a vzniku miestnych epidémií, je tak narušená.

V oblasti Dolného Rakúska, ktoré susedí s Bratislavským krajom, bolo od začiatku roka do 6. apríla zaznamenaných 13 prípadov ochorení na osýpky. Vyplýva to z údajov rakúskeho ministerstva zdravotníctva. V celom Rakúsku eviduje Európske centrum pre kontrolu a prevenciu ochorení 29 prípadov osýpok.

„Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto, so sídlom v Bratislave, vykonali príslušné protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia osýpok,“ konštatoval Mikas. Pripomína však lekárom, aby pri podozrivých príznakoch mysleli aj na toto ochorenie. Epidemiologickú situáciu na Slovensku aj v okolitých krajinách úrad naďalej monitoruje.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku, spoznať ich možno podľa charakteristických vyrážok. Sú veľmi nákazlivé, vírus sa šíri vzduchom. Spôsobujú časté komplikácie, zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému. Ochorenie môže byť aj smrteľné.

Najúčinnejším preventívnym opatrením proti osýpkam je očkovanie. To je povinné, robí sa najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci, preočkovanie sa vykonáva v 11. roku života. Rodičia pod vplyvom tzv. antiočkovacích kampaní ho však odmietajú.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Rakúsko #osýpky