Užšie vedenie Smeru rokovalo, Saková je hlavnou kandidátkou na ministerku vnútra

Tomáša Druckera vo funkcii ministra vnútra by mala nahradiť štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková.

23.04.2018 18:49 , aktualizované: 18:55
ministerstvo vnútra, mv sr, budova Foto: ,
Budova ministerstva vnútra v Bratislave.
debata (13)

Užšie vedenie Smeru a krajskí predsedovia rokovali v sídle centrály strany aj o tom, koho strana navrhne na ministra vnútra. Údajne sa spomína už iba meno štátnej tajomníčky Ministerstva vnútra (MV) SR Denisy Sakovej.

Podpredseda strany Peter Žiga hovorril o viacerých menách, spomenul aj exministra spravodlivosti Tomáš Boreca. Viacerí predstavitelia Smeru sa zhodli, že meno kandidáta na ministra vnútra by mohlo byť známe v pondelok.

Premiér Peter Pellegrini má svojich favoritov, ale nechce o menách hovoriť skôr, ako rozhodne predsedníctvo. Chce, aby to bol človek, ktorý dokáže riadiť MV okamžite a nepotrebuje čas na zorientovanie sa v rezorte. Na poznámku novinárov, že opis sedí na Sakovú, povedal „možno“.

Predseda poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč by Sakovú podporil. Sakovú za jedného z kandidátov označil aj podpredseda Smeru Juraj Blanár, podľa ktorého by nominácia mohla byť známa už v pondelok, ale určite to povedať nevie. Ani on, ani Ján Podmanický nepovedal, či by Sakovú podporil. „Som pripravený podporiť takého kandidáta, ktorý presvedčí predsedníctvo, že dokáže zvládnuť tento rezort,“ uviedol Blanár.

Ako možný kandidát sa spomínal aj generálny manažér Smeru Viktor Stromček, ten však o post záujem nemá. Nemyslí si, že by bolo dobré spojiť funkciu manažéra s exekutívnou. Hovorilo sa aj o šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczem, ten však údajne ponuku ani nedostal. Blanár nechce o menách veľmi hovoriť, kandidátom bude podľa jeho slov ten, na ktorom sa strana dohodne.

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková tvrdí, že mená možných kandidátov nepozná. Saková by podľa nej možno bola dobrá ministerka. „Uvidíme,“ poznamenala.

Vicepremiér pre investície Richard Raši tiež nechcel hovoriť, aké mená sú v hre. Sakovú pozná podľa referencií, tie má na ňu dobré. Niektorí jeho kolegovia s ňou spolupracovali užšie. „Pokiaľ skonštatujú, že jej práca bola vykonávaná kvalitne, tak ja s tým určite problém nebudem mať. Ale nechcem predbiehať,“ poznamenal Raši.

Exminister vnútra a podpredseda strany Robert Kaliňák si nemyslí, že sa v pondelok verejnosť dozvie nomináciu na tento post. „Rozhodnuté nie je. Ak bude rozhodnuté, budete to vedieť,“ povedal pri príchode do centrály Kaliňák. Predpokladá, že meno nového ministra by sa verejnosť mohla dozvedieť v najbližších dňoch.

Post ministra sa uvoľnil po tom, čo odstúpil Tomáš Drucker. Rezignoval, keď sa rozhodol neodvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Rezort dočasne vedie premiér Pellegrini.

Po experimente s externým krízovým manažérom, ktorý nevyšiel, chce predseda vlády Peter Pellegrini na post ministra vnútra osobu, ktorá bude okamžite schopná rezort riadiť. Premiér to dnes povedal novinárom s tým, že rezort vnútra je obrovský kolos, ktorý sa nevenuje len polícii, ale aj celej štátnej a verejnej správe.

„A tam je roboty ako na kostole, tam potrebujem človeka, ktorý sa môže zhostiť okamžite od prvej hodiny tých úloh, a nie tam zasa tápať mesiac, dva, kým vlastne pochopí, o čom celý rezort je,“ uviedol. Ako zdôraznil, post ministra vnútra patrí strane Smer a o jeho obsadení rozhodne stranícke predsedníctvo. Keď sa tak stane, kandidáta predstaví prezidentovi. „Nič by nemalo brániť jeho vymenovaniu, keďže v zmysle ústavy pán prezident má vymenovať takého ministra, akého mu ja predložím,“ dodal Pellegrini.

O výmene Fica reč nebude, tvrdí Kaliňák

O pozícii predsedu strany sa na štvrtkovom (26.4.) sneme Smeru hovoriť nebude. Tvrdí to podpredseda strany a exminister vnútra Robert Kaliňák. „Je kopa tém, ktoré chceme riešiť,“ povedal Kaliňák po príchode do centrály Smeru, kde sa schádza užšie vedenie strany. Krajskí šéfovia budú rokovať aj o príprave snemu. Ani podľa poslanca Jána Podmanického nebude na sneme téma výmeny Roberta Fica. Dúfa, že Fico predsedom zostane.

Poslanec Smeru a exminister kultúry Marek Maďarič pred pár dňami povedal, že situácia v strane Smer prirodzene speje do okamihu, keď sa môže stať aktuálna otázka, či bude Fico obhajovať predsednícky post, alebo nie. Nepovedal, či by sa mal premiér Peter Pellegrini pokúsiť vymeniť na čele strany Fica. On sám o tento post nemá záujem. Pellegrini tiež hovoril, že túto ambíciu nemá.

„V hlavách členov strany Smer by nemalo byť tabu aj o takýchto variantách uvažovať,“ poznamenal. Podľa Maďariča vzniká situácia, ktorá môže byť pre také niečo prajná. Poukázal na rozdelenie funkcií predsedu strany a vlády, ako aj na nárast dôveryhodnosti Pellegriniho po tom, čo sa stal premiérom. „Do istej miery to môže ovplyvňovať uvažovanie členov strany Smer aj samotný vnútorný život Smeru,“ myslí si Maďarič. Dodal, že v súčasnosti je však Fico naďalej pevne na čele Smeru.

Snem bude mať strana vo štvrtok v účelovom zariadení Národnej rady (NR) SR v Častej – Papierničke. Program z pozvánky nie je známy. Predseda Smeru nedávno snem avizoval a hovoril, že na ňom bude strana riešiť aj nový štýl riadenia. Koalícia pripravuje aj ďalší sociálny balíček, reč by teda na pracovnom sneme mohla byť aj o ňom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #Smer #Denisa Saková