Užšie vedenie Smeru vybralo kandidáta na ministra vnútra, spomína sa Saková

Užšie vedenie Smeru vybralo kandidáta na ministra vnútra. V utorok ho predloží predsedníctvu strany, ktoré musí nomináciu schváliť. Tiež ho oznámi prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi aj koaličným partnerom. Aj o nominácii bude rokovať Koaličná rada, ktorá sa zíde v utorok v Národnej rade SR o 15.30 h. Oznámil to predseda Smeru Robert Fico. Nepovedal, či je to meno, ktoré sa objavilo v médiách. Je to však osoba, ktorá rezort zvládne viesť. Najviac sa spomína štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková.

23.04.2018 19:49 , aktualizované: 22:05
debata (170)

„Smer vyhral voľby v roku 2016 a podľa koaličnej zmluvy má právo vymenovať ministra vnútra,“ povedal Fico. „Bude to stranícka nominácia, človek, ktorému dôverujeme, že tento mimoriadne ťažký post zvládne.“

„Jednoznačne sme došli k záveru, koho navrhneme predsedníctvu ako kandidáta Smeru na post ministra vnútra. Je to človek, ktorý má našu plnú dôveru a profesionálne zvládne všetky výzvy, ktoré tento rezort prináša,“ vyhlásil na tlačovej konferencii v centrále strany Fico. Podľa stanov schvaľuje kandidáta na post ministra predsedníctvo.

„My v tom máme jasno. Tento návrh predložíme zajtra na rokovaní predsedníctva, ale predtým sa toto meno dozvie prezident, predtým sa ho musia dozvedieť koaliční partneri. Takže zajtra na Koaličnej rade bude aj tento náš návrh predmetom diskusií,“ doplnil Fico.

Nevie povedať, či v stredu (25.4.) na rokovaní vlády bude už prítomný nový minister. „Nie je to v mojich rukách. Menovanie ministra je v rukách prezidenta,“ uviedol Fico a pripomenul, že prezident nemôže odmietnuť návrh predsedu vlády na vymenovanie člena vlády. „To, čo doručí predseda vlády, musí prezident rešpektovať,“ vyhlásil Fico.

Post ministra sa uvoľnil po tom, čo odstúpil Tomáš Drucker. Rezignoval, keď sa rozhodol neodvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Rezort dočasne vedie premiér Peter Pellegrini. Ten trvá na tom, aby do čela rezortu nastúpil človek, ktorý nepotrebuje čas na zorientovanie sa a môže od prvého dňa plniť úlohy. V médiách sa objavili viaceré mená, ale najviac sa spomínala štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková.

Ďalšou témou, ktorou sa vedenie strany zaoberalo, je pracovný snem, ktorý je naplánovaný na štvrtok. Na ňom plánujú predstavitelia Smeru zásadne meniť fungovanie strany, vrátane jej stanov. Po novom by podľa Fica zrušili práve rokovania užšieho vedenia a zostalo by iba predsedníctvo.

„Budeme riešiť predovšetkým zefektívnenie jednotlivých činností strany. Prichádzame navyše s návrhom na razantnú zmenu stanov. Chceme, aby zostalo iba predsedníctvo strany v menšom personálnom obsadení. O tomto všetkom však budeme informovať vo štvrtok. Tieto zmeny budú reflektovať na to, že je hektická doba a každá moderná politická strana na ňu musí nejakým spôsobom reagovať,“ priblížil témy pracovného snemu Fico.

Koaliční lídri budú hovoriť aj o raste miezd

Koaliční lídri budú v utorok popoludní hovoriť o nominácii na ministra vnútra aj o opatreniach na zvyšovanie životnej úrovne. Oznámil to predseda Smeru Robert Fico na pondelkovej tlačovej konferencii.

V súvislosti s opatreniami na zvyšovanie životnej úrovne uviedol snahu Smeru tlačiť na rast minimálnej mzdy. „Máme povinnosť, pokiaľ ide o štátnu, verejnú správu, zdravotné sestry. Tu zajtra ideme s konkrétnymi návrhmi,“ povedal Fico, ktorý predpokladá, že sa koaliční partneri rýchlo dohodnú.

Na utorkovej Koaličnej rade by mal byť prítomný aj predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer), rovnako tak minister financií Peter Kažimír (Smer), ktorý má ponúknuť finančné možnosti koaličným partnerom. Podľa Fica má strana jasnú predstavu o svojich návrhoch, chce však aby v rámci svojich priorít do opatrení prispeli aj Slovenská národná strana (SNS) a Most-Híd.

170 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #minister vnútra #Smer #Koaličná rada #rast miezd