Pri dopravnej nehode zahynul spisovateľ a režisér Peter Krištúfek

Vo veku 44 rokov v pondelok zomrel spisovateľ a filmár Peter Krištúfek. Bol jednou z obetí zrážky autobusu s nákladným autom na ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Zvolena pri obci Badín.

24.04.2018 07:06 , aktualizované: 09:58
Peter Krištúfek Foto:
Peter Krištúfek.
debata (43)

Podľa informácií krajskej policajnej hovorkyne v Banskej Bystrici Márie Faltániovej smeroval diaľkový autobus od Banskej Bystrice smerom na Zvolen, kde pravdepodobne narazil do zadnej časti prívesu poľského kamióna.

Viac v článku Pri nehode autobusu zomreli dvaja ľudia

O úmrtí Krištúfka informovala včera na svojom účte na twitteri aj Zelená vlna.

Peter Krištúfek (1973) vyštudoval filmovú a televíznu réžiu na VŠMU a okrem literárnej tvorby je autorom viacerých dokumentárnych i hraných krátkych filmov. Pracoval tiež ako rozhlasový moderátor a autor relácií o umení a literatúre.

Nakrútil vyše 20 autorských televíznych dokumentov, celovečerný TV film Dlhá krátka noc, dlhometrážny dokument o Dežovi Ursinym Momentky a psychologickú drámu Viditeľný svet s Ivanom Trojanom v hlavnej úlohe. Bol autorom poviedkových zbierok – Nepresné miesto, Voľným okom a Mimo času, novely Hviezda vystrihnutého záberu a spoluautorom súboru scenárov o Rote pomalého nasadenia.

Peter Krištúfek počas slávnostného ukončenia... Foto: SITA, Diana Černáková
Krištúfek Peter Krištúfek počas slávnostného ukončenia 13. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave (MFF) a odovzdávania ocenení 9. novembra 2011 v Bratislave.

Bol trojnásobným finalistom súťaže Poviedka a trojnásobným finalistom ceny Anasoft Litera. Je autorom próz ako Nepresné miesto (2002), Voľným okom (2004), Rota pomalého nasadenia (2006), Mimo času (2009), Blíženci a protinožci (2010), Atlas zabúdania (2013), Emma a smrtihlav (2014) či Telá (2016).

S románom Dom hluchého (2012) uspel aj na maďarskom a anglickom literárnom trhu. Vlani zostavil knihu o spisovateľovi Kornelovi Földvárim, ktorá vyšla pod názvom Kornel Földvári: O sebe.

Jeho prvý román Šepkár (2008) bol za Slovensko nominovaný na Cenu európskej knihy Prix du livre Européen a na cenu Anasoft litera 2008. Úryvok z neho bol uverejnený v americkej antológii Best of European Fiction 2010. Nasledoval román Blíženci a protinožci (2010), zbierka poézie 75W (2011) a či román Dom hluchého.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #dopravná nehoda #peter krištúfek