Prezident prijal Denisu Sakovú, vymenovať by ju mal vo štvrtok

Novou ministerkou vnútra sa stane súčasná štátna tajomníčka rezortu vnútra Denisa Saková. Podľa informácií denníka Pravda jej nomináciu odsúhlasilo v pondelok podvečer užšie vedenie strany. Prezident ju prijal o 15:00 v Prezidentskom paláci. Smer popoludní Sakovú predstaví koaličným partnerom.

24.04.2018 10:14 , aktualizované: 18:38
Denisa Saková, Andrej Kiska Foto: ,
Štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková, ktorú Smer nominoval za ministerku tohto rezortu, počas stretnutia s prezidentom Andrejom Kiskom.
debata (356)

Prezident SR Andrej Kiska by mal vymenovať Denisu Sakovú za ministerku vnútra vo štvrtok (26.4.). Naznačila to Saková po stretnutí s prezidentom Kiskom v Prezidentskom paláci.

„S pánom prezidentom sme mali veľmi konštruktívnu debatu, bola to zároveň veľmi náročná debata. Pán prezident sa so mnou rozprával veľmi korektne,“ povedala novinárom. Nechcela konkretizovať témy, o ktorých sa rozprávali.

„Hovorili sme s pánom prezidentom o IT kauzách, vysvetlila som mu, aké boli skutočnosti ohľadne viacerých medializovaných káuz,“ povedala Denisa Saková po stretnutí a dodala, že chce, aby ju hodnotili až podľa jej vlastných krokov, ak bude rezort vnútra viesť. „Pozrite, pracovala som na tom rezorte desať rokov, viedla som veľmi veľké projekty a myslím si, že mám dosť veľké skúsenosti, aby som ten rezort viedla. Samozrejme, tých desať rokov bolo za ministra Roberta Kaliňáka,“ uviedla.

„Nechcem konkretizovať všetky body, o ktorých sme sa s pánom prezidentom bavili. Skutočne, až po mojom menovaní vo štvrtok,“ dodala štátna tajomníčka.

Na poste ministra vnútra nahradí Tomáša Druckera, ktorý minulý týždeň z funkcie sám odstúpil.

Premiér Peter Pellegrini už skôr meno Sakovej oznámil prezidentovi Andrejovi Kiskovi Kandidátku na čelo rezortu vnútra už schválilo predsedníctvo Smeru, čo potvrdil predseda strany Robert Fico.

Podľa ústavy prezident musí návrh premiéra akceptovať, aj keby mal ku Sakovej výhrady. Môže nanajvýš odkladať rozhodnutie o nej.

Predseda Smeru Robert Fico ešte v pondelok povedal, že nový kandidát na ministra má dostatočné kvality a odborné znalosti. Kreslo šéfa rezortu vnútra sa uvoľnilo po demisii Druckera, ktorý odmietol odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ten nakoniec s odstupom niekoľkých hodín oznámil, že políciu už ďalej nebude viesť. S premiérom Petrom Pellegrinim sa Gašpar dohodol, že z pozície policajného prezidenta odíde najneskôr do konca mája.

Saková bude čeliť tlaku, hovorí Bugár

Každého ministra by sme mali hodnotiť na základe výsledku, čo urobí v danom rezorte. Povedal to dnes predseda Mosta-Híd Béla Bugár na margo kandidátky Smeru Denisy Sakovej na ministerku vnútra.

„Každý musí dostať príležitosť, aj ona musí ukázať, že to vie robiť, má skúsenosti. Bude musieť odolávať rôznym útokom a tlakom. Som presvedčený, že bude schopná čeliť aj týmto výzvam,“ vyhlásil po rokovaní Koaličnej rady Bugár.

© Autorské práva vyhradené

356 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Denisa Saková