Most-Híd ani SNS nemajú so Sakovou problém, Remišová o nej hovorí ako o Kaliňákovej pravej ruke (reakcie)

Koaliční partneri Smeru nemajú s Denisou Sakovou problém. Akceptujú, že podľa koaličnej zmluvy ide o funkciu, kde svojho človeka nominuje Smer.

24.04.2018 11:28 , aktualizované: 16:48
Kaliňák, Saková, ESO, ministerstvo vnútra Foto: ,
Na snímke z roku 2014 je vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák a štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková.
debata (241)

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár pre Pravdu uviedol, že ráno dostal správu od predsedu Smeru Roberta Fica o nominácii Sakovej. „Je to jednoznačne v kompetencii Smeru, pretože mu patrí táto pozícia,“ povedal Bugár. Podľa neho by sa mala Saková hodnotiť až na základe práce na novej pozícii. Verí, že svojimi krokmi vráti dôveru v políciu.

Podpredseda SNS Anton Hrnko Pravde povedal, že Saková má z pôsobenia na ministerstve vnútra pomerne dobré skúsenosti. „Ak bude zodpovedne vykonávať svoju funkciu, tak by mohla byť úspešná,“ vyjadril sa pre Pravdu Hrnko.

Rozhodnutie dosadiť na post ministerky vnútra doterajšiu štátnu tajomníčku je podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej zlou správou pre uplatňovanie spravodlivosti na Slovensku.

Ako povedala, Denisa Saková bola pravou rukou Roberta Kaliňáka, mala na starosti IT tendre, je zodpovedná za väčšinu drahých a zle urobených projektov na ministerstve vnútra, pre ktoré sme museli vracať eurofondy. „Takisto riadila projekt, kde sme mali jednu z najväčších korekcií.

Denisa Saková mala na starosti aj zákazku, o ktorej hovoril prokurátor špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko, a z ktorej podľa jeho slov mali ísť provízie Robertovi Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi. Predstava, že pod vedením pani Sakovej by polícia mala vyšetrovať tieto podozrenia, je absurdná. Pani Saková bola zodpovedná aj za zbabranú reformu ESO a po neúspechu reformy ESO nie je dôvod, aby šéfovala jednému z najdôležitejších rezortov v štáte,“ vyhlásila Remišová.

Saková podľa Remišovej patrí roky medzi najbližších spolupracovníkov Roberta Kaliňáka, ktorý je stále podpredsedom strany a má v nej po Robertovi Ficovi stále najväčší vplyv. „To už mohol rovno ostať ministrom vnútra Robert Kaliňák. Takto môže v podstate riadiť ministerstvo ako šedá eminencia v pozadí cez pani Sakovú a nebude niesť za to žiadnu zodpovednosť,“ uviedla Remišová. Podľa nej vidíme, že Smer nie je schopný ponúknuť dôveryhodného ministra vnútra. „Od koaličných partnerov, osobitne od Andreja Danka, tiež nemôžeme nič lepšie čakať, keďže vo svojich rezortoch má SNS rovnaké, ak nie ešte väčšie problémy. Na zmenu v riadení štátu si preto budeme musieť počkať až do parlamentných volieb,“ dodala.

Tomáša Druckera vo funkcii ministra vnútra by mala nahradiť štátna tajomníčka rezortu Denisa Saková. Tá má byť pre Smer kandidátom číslo jeden. Minister vnútra Tomáš Drucker minulý týždeň v pondelok oznámil, že sa rozhodol podať demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku. Ako povedal, nechce ešte viac polarizovať spoločnosť v otázke odvolania či neodvolania policajného prezidenta Tibora Gašpara. V pozícii ministra vnútra sa podľa jeho slov tiež necítil autenticky.

SaS: Ficov úškľabok občanom

Nomináciu Denisy Sakovej na post ministerky vnútra považuje SaS za cynický úškľabok predsedu strany Smer Roberta Fica a premiéra Petra Pellegriniho (Smer) nespokojným občanom so stavom vecí verejných v krajine. Uviedli to liberáli vo svojom stanovisku.

„Smer podľa očakávania vybral ministra vnútra len zo svojho vnútorného okruhu, bez akejkoľvek ambície ponúknuť Slovensku človeka, ktorý svojím životným príbehom a postojmi zaujme širšiu verejnosť v kritickej situácii, keď sa dôvera v Policajný zbor prepadá,“ tvrdia liberáli. Sakovú vzhľadom na jej službu pod Robertom Kaliňákom považujú za jeho nasledovateľku.

Podľa SaS Fico „dehonestoval požiadavku aktivistov, aby nový minister vnútra bol viac ako len bábkou v rukách Roberta Kaliňáka“. Liberáli tvrdia, že v tejto súvislosti sa Fico vyjadril, že ak má verejnosť právo hovoriť politickej strane do výberu ministra, potom ministra životného prostredia môžu pokojne vybrať aj medvede. „Keby medvede rozhodovali o ministrovi vnútra, nevybrali by horšie ako Smer po dlhých dňoch rokovaní a hľadania vhodného človeka,“ dodali.

Iniciatíva Chceme veriť: Nominácie Smeru sú fackou občanom

Iniciatíva Chceme veriť volá po nestrannom ministrovi vnútra. Osoby, ktoré mala strana Smer doposiaľ ako možných kandidátov na post ministra menovať, nemôžu podľa nich obnovovať dôveru občanov, ani dohliadať nad výberom nového policajného prezidenta.

Nominácie strany Smer sú podľa Zuzany Wienk z iniciatívy Chceme veriť fackou občanom Slovenska a tiež rodinám zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Politická moc vôbec nepochopila, čo sa v tejto krajine stalo,“ konštatovala. Ján Kuciak podľa nej umrel pre to, čo odhalil a jeho práca siahala príliš vysoko k súčasným aj bývalým mocenským špičkám strany Smer, a preto je táto strana podľa nej „v neznesiteľnom konflikte záujmov“.

Podľa ďalšieho člena iniciatívy Pavla Sybilu sú všetky zverejnené mená na post ministra vnútra nedôveryhodné a nedôveryhodný je aj celý proces výberu na tento post. Členovia iniciatívy, v ktorej sú aj zástupcovia študentov z iniciatívy Nie je nám to jedno a niektorých ďalších občianskych združení, zároveň apelovali na koaličných partnerov strany Smer, aby ovplyvnili tento výber.

Za slušné Slovensko: Je to výsmech

Denisa Saková ako štátna tajomníčka a pravá ruka bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka podľa občianskej iniciatívy Za slušné Slovensko a študentskej iniciatívy Nie je nám to jedno nepredstavuje reálnu zmenu pre tento rezort. „Jej nominácia je výsmechom pre desiatky tisícov občanov po celom Slovenku, ktorí žiadajú slušné a spravodlivé Slovensko. Jej nominácia je cynickým krokom aj voči rodinám Kuciaka a Kušnírovej, ktoré spolu s nami trvajú na dôslednom a transparentnom vyšetrení dvojitej vraždy a takisto všetkých káuz, ktorým sa Ján Kuciak vo svojich textoch venoval,“ uvádza sa v tlačovej správe, ktorú poslala iniciatíva Za slušné Slovensko.

Predstavitelia týchto iniciatív konštatujú, že legitímnou požiadavkou občianskej verejnosti je, aby nominant na post ministra vnútra nebol nominantom strany Smer, keďže pod jej vedením ministerstva vnútra sa kauzy dlhodobo zametajú pod koberec so záverom „skutok sa nestal“. Po odstúpení Tomáša Druckera sa podľa iniciatív jasne ukázalo, že nominanti strany Smer nedokážu byť vo svojom rozhodovaní slobodní.

„Od vymenovania novej vlády pozorne sledujeme všetky jej kroky. Napriek tomu, že jej predstavitelia niekoľkokrát tvrdili, že sa chcú snažiť o obnovenie dôvery ľudí v štátnu moc, nominácia Denisy Sakovej na post ministerky vnútra je pravým opakom takéhoto snaženia,“ tvrdia predstavitelia iniciatív a dodávajú, že nominácia Sakovej je aj osobnou politickou zodpovednosťou Andreja Danka a Bélu Bugára. Ich postoj je ignorovaním desiatok tisícov ľudí, ktorí chcú Slovensko bez korupcie, klientelizmu a mafie.

241 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #Veronika Remišová #Denisa Saková #iniciatíva Chceme veriť