Ministerkou vnútra po mnohých rokoch pod vedením Kaliňáka (Profil Denisy Sakovej)

Bývalá pravá ruka Roberta Kaliňáka či nová generácia Smeru. Denisa Saková (42) sa do povedomia verejnosti zapísala pred viac ako rokom. Už vtedy prišli prvé správy o tom, že ak Kaliňák odíde z čela rezortu vnútra, nahradí ho práve ona. O týchto kuloárnych informáciách písala Pravda vlani v januári.

24.04.2018 12:02
Denisa Saková Foto: ,
Štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková, ktorú Smer nominoval za ministerku tohto rezortu.
debata (11)

Zhruba v tom čase sa začala dosiaľ nie veľmi známa politička objavovať po boku expremiéra Roberta Fica na výjazdoch po celom Slovensku. Sakovú označil, spoločne so súčasným premiérom Petrom Pellegrinim, za predstaviteľku nastupujúcej generácie strany Smer.

Denisa Saková sa narodila 17. apríla 1976 v Nitre. V tomto meste navštevovala gymnázium, neskôr vyštudovala odbor finančná sústava, peňažníctvo na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Na rovnakej škole absolvovala aj doktorandské štúdium v odbore poisťovníctvo.

Na ministerstve vnútra pod Kaliňákovým vedením pôsobila v rokoch 2007 až 2010 ako generálna riaditeľka sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti. Zaoberala sa prípravou krajiny na vstup do schengenského priestoru. Pod palcom mala aj IT zákazku, o ktorej nedávno prehovoril prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko. Podľa jeho slov bol tento tender spojený s úplatkami, ktoré mali dostať Kaliňák a bývalý minister financií a dopravy Ján Počiatek. Exminister vnútra prokurátorove slová označil za nezmysel.

V rokoch 2012 až 2016 Saková zastávala post vedúcej služobného úradu v rezorte vnútra, na starosti mala projekt ESO, reformu verejnej správy. V rokoch 2011 až 2012 pracovala vo firme E.ON IT Slovakia ako vedúca úseku koordinácie poskytovaných služieb. V rovnakej spoločnosti pôsobila aj predtým, ako začala svoju kariéru na ministerstve.

V ostatných parlamentných voľbách kandidovala z 29. miesta kandidátky Smeru. Do parlamentu sa s viac ako 2 600 preferenčnými krúžkami dostala, poslaneckého mandátu sa však vzdala. Namiesto toho sa 23. marca 2016 stala štátnou tajomníčkou na ministerstve vnútra. Saková je rozvedená a má jedno dieťa. Ministerkou vnútra sa stáva po tom, čo jej predchodca Tomáš Drucker ohlásil po 26 dňoch v úrade svoju demisiu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #profil #Denisa Saková