Smer čakajú zmeny, ale nie na poste šéfa

Vládna strana Smer má začať fungovať po novom, nachystala zásadnú zmenu stanov a hovorí, že chce byť dynamickejšia.

25.04.2018 18:11
fico, snem, smer Foto: ,
Robert Fico a Peter Pellegrini počas snemu v Martine v decembri 2017.
debata (53)

Personálne zmeny sa však na úrovni vedenia strany nečakajú. Na svojom mieste zostáva predseda Robert Fico a aj jeho podpredsedovia.

Na sneme, ktorý sa koná vo štvrtok (26.4.2018), netradične počas pracovného týždňa, má Fico predstaviť ďalšiu stratégiu strany a zhodnotiť politickú situáciu. Delegáti Smeru sa zídu v účelovom zariadení parlamentu v Častej – Papierničke po vyše mesiaci, ako premiér Fico podal demisiu a s ním aj celá vláda, čím predišiel hrozbe predčasných volieb.

Smer tvrdí, že zmenou stanov zefektívni svoju činnosť. Predsedníctvo ako najsilnejší orgán strany v období medzi snemami sa zúži z počtu 35 členov len na 15. Podľa našich informácií ho majú tvoriť ôsmi členovia vedenia, teda predseda so šiestimi podpredsedami a generálny manažér. Ďalší siedmi členovia predsedníctva budú volení.

Reakcia na hektickú dobu

Úplne zanikne užšie vedenie strany, ktoré sa zvyčajne schádzalo raz za týždeň a riešilo operatívne otázky. Jeho členmi boli predseda, podpredsedovia strany, generálny manažér a šéf poslaneckého klubu. „Tieto zmeny budú reflektovať na to, že je hektická doba a každá moderná politická strana na ňu musí nejakým spôsobom reagovať," komentoval pripravované zmeny začiatkom týždňa Fico. Predchádza im aj zásadná zmena na poste generálneho manažéra strany, keď Jána Richtera nedávno vymenil Viktor Stromček. Richter tak stratil miesto v užšom vedení Smeru.

Zatiaľ nie je jasné, či Fico vystúpi s prejavom, na ktorý budú mať prístup aj médiá, alebo bude neverejný – adresovaný len delegátom.

Nedávny snem v Martine

Smer mal naposledy snem nedávno, vlani začiatkom decembra v Martine. Vtedy sa udialo očakávané striedanie na poste podpredsedu. Odídeného Mareka Maďariča nahradil vtedajší poslanec Richard Raši, ktorý je v súčasnosti v Pellegriniho vláde vicepremiérom pre investície a informatizáciu. Snem strany sa v Martine konal po župných voľbách, v ktorých Smer prišiel o štyri miesta županov a utrpel aj vážne straty v počte župných poslancov.

Na hlbokú sebareflexiu v strane preto vyzýval Maďarič. O zmene politiky strany hovoril aj samotný Fico. Povedal, že ministri a štátni tajomníci musia chodiť viac do regiónov a prezentovať prácu vlády. „Ak to nedokážeme predať, že je tu aktívna vláda a Smer, sami si kopeme politický hrob,“ vyhlásil vtedy Fico.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer