Veľvyslanectvo USA ocenilo Jána Kuciaka a jeho prácu

Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických v stredu ocenilo Jána Kuciaka a jeho prácu, evanjelického teológa Ondreja Prostredníka a zakladateľku Centra Slniečko v Nitre Marianu Kováčovú za ich úsilie o presadzovanie ľudských práv, práv žien a transparentnosti. Ocenenia udelil veľvyslanec Adam Sterling. Ten v príhovore zdôraznil, že žiadna krajina nie je perfektná, pokiaľ ide o dodržiavanie ľudských práv, ale krajiny musia spolupracovať a pomáhať si. Zároveň opätovne vyzval na vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a odsúdil násilie na žurnalistoch.

25.04.2018 20:11 , aktualizované: 21:38
debata (46)

Zavraždený novinár z portálu Aktuality.sk Ján Kuciak získal Transparency Award in memoriam za jeho investigatívne reportáže o korupcii, odvahe hľadať pravdu a za osobnú obeť pri službe verejnosti. Na počesť jeho odvahy sa v budúcich rokoch cena veľvyslanectva za transparentnosť premenuje na Cenu Jána Kuciaka za transparentnosť.

Ocenenie v jeho mene prevzali z rúk amerického veľvyslanca Jánovi rodinní príslušníci a kolegovia zo spravodajského servera aktuality.sk, pre ktorý novinár pracoval. Ceremoniálu sa zúčastnila aj rodina jeho zavraždenej priateľky Martiny Kušnírovej.

„Toto je pre ľudské práva na Slovensku historický čas. Iba pred dvoma mesiacmi nám hrozný čin, ktorý vzal životy dvom mladým ľuďom, všetkým pripomenul dôležitosť slobodnej tlače v každej demokratickej spoločnosti,“ uviedol na margo ocenenia americký veľvyslanec.

Kuciakova práca mení Slovensko aj po jeho smrti

Podľa jeho slov práca Jána Kuciaka ako investigatívneho novinára mení Slovensko dokonca aj po jeho smrti. Vyslovil uznanie za novinárovu odvahu odhaľovať korupciu a vyzývať mocných, čo podľa neho pomohlo verejnosti vyvodiť zodpovednosť voči slovenským najvyšším vládnym predstaviteľom. Dodal, že tragická smrť Jána Kuciaka nám tiež pripomína silu slobodnej, nezávislej tlače, pričom zopakoval svoju výzvu na nezávislé a profesionálne vyšetrovanie.

Evanjelický teológ Ondrej Prostredník získal Human Right Award (Cenu za ľudské práva), a to za svoju otvorenú ochranu zraniteľných menšinových komunít na Slovensku. Ako zdôvodnil veľvyslanec, Prostredník neúnavne obhajuje rovnaké zaobchádzanie s LGBTI komunitou, ako aj náboženskú toleranciu a porozumenie medzi kresťanmi, židmi a moslimami.

Mariana Kováčová získala cenu Woman of Courage Award (Žena s odvahou). Centrum Slniečko, ktoré založila, poskytuje podporné a ochranné služby obetiam domáceho násilia a sexuálneho zneužívania od začiatku 90-tych rokov. Ide o prvé centrum svojho druhu na Slovensku. Kováčová v príhovore vyzdvihla prácu dobrovoľníkov a poďakovala sa za pomoc, ktorú v začiatkoch z USA dostali.

Veľvyslanectvo USA každoročne oceňuje Slovákov, ktorí sa snažia zlepšiť životy spoluobčanov a upevniť demokraciu. Tento rok ide už o 7. ročník udeľovania cien.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #veľvyslanectvo USA #in memoriam #vražda novinára Jána Kuciaka