Generál Macko odchádza z armády. Nesúhlasí s nomináciou Zmeka

Zmena na najvyššom vojenskom poste má prvú obeť – z armády pre nesúhlas s nomináciou Daniela Zmeka na náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR odchádza po 35-tich rokoch generálporučík Pavel Macko.

26.04.2018 07:19 , aktualizované: 12:14
Generálmajor Pavel Macko Foto: ,
Generálmajor Pavel Macko.
debata (135)

Ako prvý o tom informoval Denník N.

Podľa trojhviezdičkového generála Macka sú v armáde minimálne piati skúsenejší profesionálni vojaci, ktorí by sa na post hodili lepšie, uvádza na svojom facebooku RTVS.

„Generálmajor Daniel Zmeko spĺňa všetky zákonné podmienky a má všetky profesionálne predpoklady na výkon funkcie náčelníka Generálneho štábu (GŠ) ozbrojených síl (OS) SR“. V stredu po rokovaní vlády to vyhlásil minister obrany Peter Gajdoš (SNS). Zmeko má nahradiť v čele GŠ Milana Maxima, ktorého funkčné obdobie uplynie 6. mája.

Nomináciu predebatoval už aj s Kiskom

Vláda na návrh ministra v stredu odsúhlasila vymenovanie Zmeka do čela GŠ. Gajdoš informoval, že nomináciu už prekonzultoval i s hlavným veliteľom slovenskej armády, prezidentom SR Andrejom Kiskom. Výber 50-ročného Zmeka spomedzi všetkých slovenských generálov označil šéf rezortu vnútra ako najperspektívnejšiu voľbu aj z vekového hľadiska a tajný tromf do budúcnosti" s tým, že po ukončení štvorročného obdobia v pozícii náčelníka GŠ by Zmeko mohol kandidovať na post podpredsedu vojenských výborov EÚ alebo NATO.

Minister sa ohradil voči kritike, ktorá voči nominácii Zmeka zaznela. Zdôrazňujem, že OS sú v zmysle zákona apolitické, tento post nebol v minulosti nikdy predmetom politického zápasu a ani nebol zneužívaný v politickom boji. Nevidím teda žiadny dôvod, prečo by tomu malo byť teraz inak," uviedol.

42 rokov v armáde

„Nespochybňujem profesionálne kvality ostatných pánov generálov, vysoko si ich vážim, samozrejme aj ich prácu, pretože som s nimi mal možnosť robiť dlhé roky, každého z nich poznám osobne, poznám jeho kvality a môj názor je taký, že každý z generálov by mal byť pripravený a schopný zastávať akúkoľvek funkciu v OS SR,“ zdôvodnil minister svoj výber.

„Nenastúpil som do rezortu ako nováčik pred dvoma rokmi, ale 42 rokov v OS ma, myslím, oprávňuje k tomu, aby som skutočne mohol ako minister obrany, ktorý je jednoznačne zodpovedný za ministerstvo obrany a riadi náčelníka GŠ predložiť návrh vláde SR,“ uviedol ďalej. Pripomenul, že ako zástupca náčelníka GŠ sa tiež za viac ako deväť rokov nikdy neohradil voči tomu, že nebol vymenovaný za náčelníka GŠ. Akceptoval som to, pretože sú to výsostné vody ministra obrany na to, aby predložil návrh vláde SR," doplnil.

Gajdoš zdôraznil, že Zmeko počas viac ako 30-ročnej kariéry v armáde prešiel celým spektrom veliteľských funkcií. Má absolútne skúsenosti z priameho velenia vojskám, procesov, ktoré sú na Generálnom štábe, ale aj z ministerstva obrany, pretože už druhý rok zastáva funkciou národného riaditeľa pre vyzbrojovanie," vysvetlil.

Gajdoš sa ohradil

Minister obrany SR Peter Gajdoš sa ohradzuje voči tvrdeniu generálporučíka Pavla Macka o tom, že jeho nevymenovanie za náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR súvisí s medializovaným prípadom jeho syna. Ako sa v ňom ďalej uvádza, Peter Gajdoš podľa vlastných slov zvážil pri nominácii Daniela Zmeka na tento post všetky profesionálne, odborné a osobnostné predpoklady všetkých generálov. "Rešpektujem a ctím si zákon, preto absolútne odmietam, že by som niekedy, čo i len v súkromnom rozhovore, uviedol tento dôvod (kriminalizácia Mackovho syna) ako príčinu, prečo som sa rozhodol pre inú nomináciu na post náčelníka Generálneho štábu OS SR,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Macko uviedol, že mu minister Gajdoš oznámil, že ho nemôže navrhnúť za náčelníka Generálneho štábu OS SR vzhľadom na to, že prípad jeho syna nie je ukončený. "Pán minister obrany mi minulý pondelok oznámil, že ma nemôže navrhnúť vzhľadom na to, že medializovaný prípad môjho syna nie je stále ukončený,“ uviedol Macko.

Celý prípad jeho syna označil za organizovanú kampaň namierenú proti nemu. Mackovho syna zatkli v novembri 2015 a obvinili ho na základe výpovede niekoľkých svedkýň, ktoré tvrdili, že ich natieral exkrementmi. Najskôr ho Okresný súd Bratislava IV vo februári 2017 oslobodil, po zrušení rozsudku a vrátení prípadu Krajským súdom Bratislava ho 16. novembra 2017 odsúdil ten istý okresný súd na 8 mesiacov s podmienečným odkladom na 14 mesiacov. Hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak vtedy uviedol, že rozsudok nie je právoplatný keďže prokuratúra aj obžalovaný podali odvolanie. Proces v súčasnosti stále nie je ukončený.

Kritika OĽaNO

Minister vymenoval, že Zmeko pôsobil na veliteľských funkciách od čaty až po brigádu, bol náčelníkom odboru pre operácie, ako aj náčelníkom štábu veliteľstva Pozemných síl, pôsobil na viacerých funkciách v rámci GŠ, vrátane pozície veliteľa Centra riadenia operácií. Bol tiež zástupcom veliteľa Pozemných síl a má aj skúsenosti z pôsobenia v misii OSN na Cypre a velil slovenskému kontingentu v Iraku.

Nomináciu kritizovalo opozičné OĽaNO, podľa poslanca hnutia Eduarda Hegera nespĺňa potrebné predpoklady na zastávanie najvyššieho postu v OS a v porovnaní so súčasným náčelníkom GŠ Milanom Maximom nemá dostatočný morálny kredit, ani dostatok veliteľských skúseností.

Mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko kritizovala, že rozhodnutiu o Zmekovi nepredchádzala diskusia s odbornou verejnosťou, na tejto nominácii jej vadí, že meno Zmeka sa na ministerstve obrany spája s kauzami týkajúcimi sa vyzbrojovania OS. „Pán Zmeko je jedným z krstných otcov modernizačných projektov pod taktovkou SNS. So všetkým negatívnym, čo s tým je spojené,“ povedal Martin Dubéci, bezpečnostný analytik a člen predsedníctva Progresívneho Slovenska.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #generál Pavel Macko #ozbrojené sily #Peter Gajdoš #Daniel Zmeko