Aktivisti v Bratislave chystajú protest proti kardinálovi, ktorý gejov prirovnal k vrahom

Ľudskoprávni aktivisti pripravujú na piatok tichý protest: prekáža im, že v rámci kresťanského festivalu Bratislavské Hanusove dni vystúpi s prednáškou kontroverzný americký kardinál Raymond Leo Burke.

26.04.2018 13:00
kardinál Raymond Leo Burke Foto: ,
Americký kardinál Raymond Burke patrí k najkonzervatívnejšiemu krídlu katolíckej cirkvi.
debata

Ten je známy svojimi útočnými a nenávistnými vyjadreniami na adresu LGBTI menšiny (lesby, gejovia, bisexuálni, transrodoví a intersexuálni ľudia, pozn. red.). Na festivale bude Burke rečniť bez názorového oponenta.

Homosexuálov a znovu zosobášených katolíkov prirovnáva Raymond Burke k vrahom a rodičom odporúča, aby svojim deťom neumožňovali kontakt s gejmi a lesbami „Ak žijete verejne v stave smrteľného hriechu, neexistuje žiadny dobrý čin, ktorý by vás mohol očistiť. Je to ako osoba, ktorá niekoho zavraždí a napriek tomu je k ostatným ľuďom láskavá,“ povedal ešte v roku 2015 o nehete­rosexuálnych partnerstvách a o kresťanoch, ktorí sa rozviedli a opäť zosobášili. Vyjadrenia kardinála Burkeho sú v rozpore aj s tým, čo koncom roka 2013 vyhlásil pápež František. „Ak je osoba homosexuálna a hľadá Boha a má dobrú vôľu, kto som ja, aby som ju súdil?“ pýtala sa vtedy hlava rímskokatolíckej cirkvi.

Nejde o jediný útok kardinála Burkeho na LGBTI menšinu. Pred niekoľkými rokmi v jednom rozhovore vyhlásil, že rodičia nemajú dovoliť svojim deťom kontakt s homosexuálmi, ktorí sa zapájajú do „zlých, hriešnych a vnútorne neusporiadaných vzťahov“. Dlhodobo vystupuje aj proti politikom, ktorí neodmietajú interrupcie. Podľa neho by nemali mať možnosť pristupovať na bohoslužbách k svätému prijímaniu.

Kardinál Burke patrí medzi najkonzervatív­nejších predstaviteľov katolíckej cirkvi. V minulosti zastával viaceré významné pozície vo Vatikáne. Bol napríklad sudcom Apoštolskej signatúry (najvyšší odvolací súd katolíckej cirkvi, pozn. red.), neskôr aj jej prefektom, či členom Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí (kongregácia, ktorá sa stará o liturgiu a s ňou spojené sakrálne umenie a hudbu, pozn. red.). Pápež ho z týchto funkcií odvolal. Oficiálny dôvod nie je známy, no špekuluje sa, že to mohlo byť práve pre Burkeho tvrdé vyjadrenia.

Organizátori festivalu opisujú kardinála ako človeka, ktorý patrí k najzanietenejším zástancom tradičného katolíckeho učenia o manželstve a rodine. Podľa programu bude v piatok na prednáške v bratislavskom divadle Malá scéna obhajovať stanovisko, že „celoživotná manželská vernosť je napriek svojej náročnosti jedinou cestou zodpovedajúcou pravej láske a milosrdenstvu“. Jeho vystúpenie bude mať formu prednášky, súčasťou nebude žiadny názorový oponent. Po prednáške bude nasledovať iba diskusia s moderátorom a publikom.

„Protest organizujeme preto, lebo tento kardinál príde na návštevu Slovenska a uskutoční tu verejnú prednášku. Nie je to teda čisto náboženská záležitosť, ale je úplne zjavné, že je tu pokus o ovplyvňovanie verejnosti a jej názorov,“ upozornil aktivista Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv, ktorý je iniciátorom tichého protestu. Ako vysvetlil – tichý preto, lebo rešpektujú rôznorodosť názorov.

Riaditeľ festivalu Juraj Šúst sa nazdáva, že na protesty nie je dôvod. Kardinálove vyjadrenia nepovažuje za nenávistné, podľa neho sú v súlade s katolíckym pohľadom. „Chápem to tak, že radí rodičom, aby vnímali kontext, v ktorom sa ich deti pohybujú, aby nepopierali klasickú sexuálnu morálku, podľa ktorej je sexualita morálna v kontexte manželstva,“ nazdáva sa riaditeľ festivalu. Problém nemá ani s radikálnym postojom k interrupciám. „Čo je nenávistné na tom, ak povie, že politici, ktorí podporujú interrupcie, teda zabíjanie nenarodených detí, nie sú v stave ísť na prijímanie, to znamená, že sú v stave ťažkého hriechu? Ja v tom nič nenávistné nevidím,“ dodal Šúst.

Kardinálove názory sú však podľa Weisenbachera problematické najmä v dvoch oblastiach – ženské práva a práva LGBTI menšiny. Čo sa týka ženských práv, ide o kňazove vyhlásenia o interrupciách. Weisenbacher poukazuje, že tým Burke nepriznáva ženám možnosť rozhodovať o vlastnom tele a tiež im upiera prístup k adekvátnej zdravotnej starostlivosti. „V oblasti práv LGBTI menšiny sú jeho výroky až homofóbne a nenávistné, pretože nazýva gejov, lesby a ich vzťahy zlom, dokonca vyzýva ľudí, aby sa s nimi nestýkali. Často používa emocionálne a expresívne slová a v zásade patrí k fundamentalis­tickej časti katolíckej cirkvi. No ľudské práva sú univerzálne a platia pre všetkých, aj pre ženy, aj pre LGBTI ľudí,“ uzavrel Weisenbacher.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #kardinál #Raymond Burke #LGBTI+