Medzi farmármi a ministerkou lietali iskry

Konštruktívna diskusia, ale aj ohnivé výmeny názorov sprevádzali stretnutie ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej s farmármi z celého Slovenska v Košiciach.

26.04.2018 10:07 , aktualizované: 18:45
matečná, farmári, košice Foto: ,
Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná prichádza na pracovné stretnutie štátnych inštitúcií so zástupcami poľnohospodárov o pozemkových a užívateľských vzťahoch v poľnohospodárstve a poskytovaní podpôr.
debata (13)

Do zasadačky Inštitútu vzdelávania veterinárov prišlo na diskusiu s Matečnou vyše dvesto farmárov a obhospodarovateľov pôdy, ktorí prezentovali ministerke svoje skúsenosti, názory, ale aj požiadavky.

Stretnutie bolo reakciou na medializované informácie v agrosektore, podľa ktorých brali niektorí vybraní podnikatelia agropodporu aj na pôdu, na ktorú nemali nárok, a tiež na sťažnosti farmárov, ktorí poukazovali na problematiku vlastníckych práv.

S farmármi sa stretli a diskutovali aj odborníci z ministerstva pôdohospodárstva, zo Slovenského pozemkového fondu, z Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ale aj krajskej polície, prokuratúry a súdu v Košiciach. Hovorilo sa o problematike vlastníckych práv, nedostatočnej ochrane farmárov pred finančnými skupinami, ktoré ich oberajú o pôdu, o problematike subvenčných podvodov, slabej vymožiteľnosti práva, ale aj o podpore mladých farmárov a nedostatočnej ochrane ľudí pôsobiacich v agrosektore zo strany polície.

Polícia: Ide väčšinou o občianske spory

Zástupca Združenia vlastníkov pôdy a farmárov Slovenska Jaroslav Jánoš poukázal, že ich združenie dávalo na políciu dvadsať trestných oznámení z podozrenia na subvenčné podvody, ale trestné stíhanie bolo začaté len v jednom prípade. „Polícia nedostatočne chráni farmárov, ale je na strane finančných skupín,“ zdôraznil Jánoš. Farmári na východnom Slovensku sú už podľa neho v mnohých prípadoch zúfalí a ľudia musia doslova bojovať o svoje majetky.

Krajský policajný riaditeľ v Košiciach Juraj Leško dôrazne popiera, že by polícia v prípadoch farmárov nekonala. Štatistické ukazovatele podľa neho vôbec nepreukazujú problémy medzi farmármi. „Od roku 2014 sme identifikovali 98 spisov, ktoré sa týkali oznámenia poľnohospodármi. Z toho až 82 bolo odmietnutých alebo trestné stíhanie bolo zastavené. Vo väčšine prípadov išlo o občianske spory,“ vysvetlil Leško.

Farmár František Oravec poukázal na nefunkčnosť agrorezortu a aj na prípady, keď sa farmári nevedia dostať k svojim pozemkom, ktoré neprávom užívajú iní. „Namiesto toho, aby sa farmári starali o svoju pôdu, musia platiť právnikov,“ zdôraznil. Farmár Marián Mičko z Tibavy v okrese Sobrance obvinil aj samotnú ministerku Matečnú z toho, že sa ešte ako šéfka Slovenského pozemkového fondu podieľala na vpustení rôznych pofidérnych skupín na východ Slovenska. Tá sa proti jeho obvineniam ohradila a zdôraznila, že fond podpisoval ročne až 4¤500 nájomných zmlúv, ktoré boli preverené pracovníkmi SPF a pred rozhodnutím rady fondu boli zverejnené a bolo ich možné namietať. „K medializovaným prípadom z východu Slovenska však nebola v tom čase vznesená v pripomienkovom konaní žiadna námietka,“ podčiarkla ministerka.

Hovorilo sa aj o prípade exposlankyne Smeru Ľubice Roškovej, ktorej firma poberala podporu aj na parkovisko. Podľa polície však jej meno nefigurovalo v žiadnom trestnom oznámení.

Špeciálni vyšetrovatelia v poľnohospodár­stve?

Ministerka Matečná podotkla, že je záujmom rezortu problémy farmárov riešiť. „Treba povedať, že stav nášho poľnohospodárstva je aj výsledkom desiatok rokov nekoncepčných riešení a zaznávaní tohto rezortu,“ poznamenala.

Ešte predpoludním sa zástupcovia Slovenského pozemkového fondu, ale aj Pôdohospodárskej platobnej agentúry stretli v Košiciach aj s jednotlivými farmármi, s ktorými diskutovali o konkrétnych problémoch, ktoré ich trápia.

Členovia Občianskej iniciatívy Zemplína a platformy Za slušné pôdohospodárstvo a Združenia vlastníkov pôdy a farmárov Slovenska so sídlom v Haniske pri Košiciach sa s ministerkou Matečnou chceli stretnúť už o deviatej hodine ráno, aby s ňou prebrali problematiku farmárov z východného Slovenska. Podmienky stretnutia, aké navrhli, však označilo ministerstvo za nerealizovateľné, preto sa neuskutočnilo.

Farmári z východu napriek tomu čakali ministerku pred Inštitútom vzdelávania veterinárov v Košiciach už od rána. So sebou si priniesli transparenty s odkazmi ako Vyrábame potraviny, týka sa to všetkých alebo Vráťte nám našu zem.

Ministerke a ostatným zástupcom štátnej správy odovzdali tzv. Košickú výzvu, v ktorej upozorňujú na stav v rezorte pôdohospodárstva, dlhodobo nezvládnutú podpornú politiku štátu pri prideľovaní priamych platieb a podpôr z fondov európskeho spoločenstva či na ignoráciu našich mladých, malých a stredných farmárov pri rozdeľovaní pôdy zo Slovenského pozemkového fondu. V Košickej výzve žiadajú okrem iného vytvorenie Poľnohospodárskej kobry, teda špeciálneho oddelenia polície, ktorej úlohou by bolo odhaľovanie subvenčných podvodov, nezákonného obhospodarovania pôdy či násilností páchaných na poľnohospodároch. Žiadajú tiež prijatie novely zákona, ktorá zamedzí nezákonne obhospodarovať pôdu bez právneho titulu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #farmári #Gabriela Matečná #dotácie v agrosektore