Špirko, ktorý informoval o kauzách okolo Kaliňáka a Počiatka, pozná návrh trestu

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko už má v rukách oznámenie o začatí disciplinárneho konania.

26.04.2018 13:36 , aktualizované: 15:35
debata (108)

Televízii JOJ to potvrdil samotný Špirko.

Disciplinárna komisia považuje jeho verejné vystúpenie ku kauzám spojeným s bývalými ministrami Robertom Kaliňákom a Jánom Počiatkom za vážnejší typ previnenia a navrhuje finančnú sankciu. Prokurátorovi však stále hrozí aj strata funkcie. Ako ďalej informuje portál TV JOJ noviny.sk, Špirko pripravuje reakciu pre komisiu, vyjadrenie nateraz neposkytol.

Portál pripomína, že Špirko, ktorý dozoroval vyšetrovanie vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka vo veci kúpy podielu vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka, sa začiatkom marca postavil pred novinárov, kde uviedol, že bývalý minister financií Ján Počiatek a minister vnútra Robert Kaliňák mali z ministerstva vnútra prostredníctvom podozrivých aktivít vytiahnuť až 200 miliónov eur.

Okrem iného uviedol, že podáva na ministra vnútra Roberta Kaliňáka trestné oznámenie za pokus o diskreditáciu jeho osoby. „Chcem, aby boli preverené všetky skutočnosti a dôvody toho, prečo som bol takpovediac účelovo stíhaný za činy, ktoré sa nepotvrdili. Podávam preto trestné oznámenie na ministra vnútra Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta policajného zboru, riaditeľa NAKA a riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky, a to pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu sabotáže,“ uviedol 8. marca Špirko.

Podľa Špirka sa celý príbeh začal tak, že oznamovateľ, ktorému ako obvinenému hrozil vysoký trest v inej veci, požiadal prokurátora o stretnutie. Za to, že bude rozprávať o IT zákazkach na ministerstve vnútra, chcel pre seba nižší trest. "Oznamovateľ opísal Špirkovi sieť spoločností, osôb a finančných tokov. Ako prokurátor uviedol, v roku 2010 realizoval rezort ministerstva vnútra zákazku o dodávke sieťových komponentov a technológií.

Oznamovateľ popísal Špirkovi konkrétne osobnosti a finančné vzťahy, ktoré mali byť do projektu zapojené. Prvou osobou bol „pán Milan“, ktorý projekt realizoval a bol podľa jeho vyjadrení blízkou osobou pre ministra vnútra Roberta Kaliňáka a pre ministra financií Jána Počiatka. Druhou osobou bola osoba, ktorá nie je z verejného života, no používateľ ju označil ako ‚peňaženka‘," pripomína médium.

Ministerstvo potvrdzuje skartáciu zmluvy, ale zverejňuje jej kópiu

Ministerstvo vnútra reagovalo na dnešnú informáciu portálu Aktuality.sk, podľa ktorej o tendri, z ktorého mali podľa prokurátora Vasiľa Špirka získať provízie Robert Kaliňák a Ján Počiatek, už neexistujú na ministerstve vnútra žiadne doklady. Ministerstvo potvrdzuje, že zmluvu z tendra ministerstvo skartovalo v roku 2016 spolu s ďalšími 76 ďalšími všeobecnými dokumentáciami k VO za celý rok 2010. Uviedlo, že Z každej zmluvy, ktorá sa v tom čase uzatvárala, sa robili dve kópie. Dve z nich má dodávateľ a dve boli na MV SR. Druhú kópiu zmluvy so spoločnosťou Tempest poslalo ministerstvo médiám, aj redakcii Pravdy.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #trest #súd #Vasiľ Špirko