Blízkosť Slovenska a Česka môže byť príkladom

Naše vzťahy sú nadštandardné a pretrvajú aj do budúcnosti. Sú o tom presvedčení predsedovia slovenskej a českej vlády Peter Pellegrini (Smer) a Andrej Babiš (ANO). Obaja premiéri spolu s prezidentom Andrejom Kiskom vo štvrtok na Bratislavskom hrade otvárali výstavu Československo na hrad. Prezident si pritom neodpustil kritiku slovenského vzdelávacieho systému. Podľa neho sa žiaci na školách o spoločnej histórii oboch štátov neučia dostatočne. Sociologička Monika Čambáliková je aj napriek tomu optimistická a tvrdí, že mladí ľudia zo Slovenska aj Česka si nájdu k sebe cestu.

26.04.2018 14:42 , aktualizované: 18:27
Babiš Kiska Pellegrini Foto: ,
Prezident Slovenska Andrej Kiska, premiér Česka Andrej Babiš a premiér Slovenska Peter Pellegrini na Česko-slovenskej/Slovensko-českej výstave.
debata (36)

„V roku stého výročia vzniku Československej republiky môžeme konštatovať, že náš spôsob dlhodobého bratského spolužitia, spolupráca a spolupatričnosť, je v európskom aj svetovom priestore príkladný,“ vyhlásil slovenský premiér. Obe krajiny patria podľa Pellegriniho medzi garantov stability v regióne a sú jedným z motorov hospodárskeho rastu v Európe.

V prejave pri otvorení výstavy šéf českej vlády Babiš zdôraznil potrebu myslieť najmä na budúcnosť. „Musíme spoločne bojovať za spoločné hodnoty a bezpečnosť. Nielen pre nás, ale aj pre Európu, ktorá je dnes ťažkopádna a čelí krízam, ako je brexit,“ pripomenul Babiš. Apeloval na spoločné snaženie o zachovanie kultúry. „Chcem, aby si naši vnuci povedali, že sme síce ako národy fungovali samostatne, ale nikto to vlastne ani nespoznal,“ uzavrel český premiér, ktorý je slovenského pôvodu.

Prezident Kiska na margo úspešnej budúcnosti vyhlásil, že nie je možné ju budovať bez poznania minulosti a historického zázemia. „Pochopenie minulosti pomôže súčasníkom lepšie uvažovať o prítomnosti, o jej premenách, a primerane tomu robiť zodpovednejšie rozhodnutia,“ konštatoval prezident. Podľa neho na hodinách dejepisu sa väčšinou obdobiu Československa nevenuje dostatočná pozornosť. „Vedomosti študentov často končia pri druhej svetovej vojne,“ mieni Kiska. Prezident na záver svojho prejavu zatiahol do slávnostnej chvíle aj svoj konflikt so stranou Smer, keď vyjadril podporu mladým ľuďom, ktorí v súčasnosti organizujú protesty proti tejto vládnej strane.

Napriek prezidentovej obave ohľadom našej mládeže sociologické výskumy ukazujú blízke vzťahy medzi národmi aj na úrovni mladších ročníkov. „Stále pretrváva, že mladí majú vrelejšie vzťahy k Čechom ako k Poliakom alebo Rakúšanom,“ uviedla sociologička Monika Čambáliková zo Slovenskej akadémie vied (SAV). Formy vzájomných väzieb sa pod vplyvom globalizácie a cestovania podľa nej môžu zmeniť.

„Nová doba prináša nové spôsoby vzájomnej komunikácie a druhy väzieb. Spoločná história, jazyková a kultúrna previazanosť nás ale predurčuje, že budeme v takomto vzťahu pokračovať aj naďalej,“ mieni odborníčka. Už teraz to mladí prejavujú zvýšeným záujmom o štúdium u západných susedov. „Často v Česku zostanú, nájdu si životného partnera a tým sa vytvárajú aj nové väzby,“ doplnila Čambáliková.

Porozumenie medzi českým a slovenským národom je podľa historika Dušana Kováča zo SAV zásluha minulosti. „Historická, jazyková aj kultúrna blízkosť naďalej funguje, a sú tu tiež široko rozvetvené rodinné či priateľské vzťahy,“ zhodnotil odborník. To, ako dnes Slovensko a Česko vychádzajú, nie je podľa Kováča úplne bežné. „Nestáva sa často, že medzi štátmi nie sú žiadne konfliktné zóny a otázky, ako to je prípade našich dvoch národov,“ pripomenul Kováč.

Hodiny dejepisu na školy by pridal, nie však iba v súvislosti s históriou okolo spoločnej republiky. „Dejepis má u nás najmenší počet vyučovacích hodín v rámci všetkých kultúrnych krajín. To je problém, lebo žiaci nielen nepoznajú dejiny, ale nevedia ani o tom, ako sa spoločnosť vyvíja a potom sú náchylní veriť rôznym konšpiračným teóriám na internete,“ upozornil Kováč. Mladí potom podľa neho majú v súčasnosti problém porozumieť spoločnosti a jej premenám.

Výstava na Bratislavskom hrade mapuje život Čechov a Slovákov v spoločnom štáte. Návštevníci si ju môžu pozrieť do konca septembra, v októbri bude v Národnom múzeu v Prahe.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Československo #Andrej Babiš #Andrej Kiska #Peter Pellegrini #100 rokov vzniku ČSR