Vyhlásili tretí ročník súťaže Senior Friendly

Príprava na dôchodok sa nezačína dovŕšením šesťdesiatky. Už v tridsiatke by každý mal mať jasno v tom, ako sa naň finančne zabezpečí. A životný štýl, ktorý mu raz umožní prežiť starobu aktívne a v zdraví, by si mal osvojiť už v detstve.

26.04.2018 17:11
debata (1)

Neznamená to však, že v samotnej starobe sa musí zaobísť bez pomoci iných – a za každú takúto pomoc sa treba vedieť aj poďakovať. Taká je filozofia organizátorov súťaže o ocenenie Senior Friendly, ktorej tretí ročník vo štvrtok slávnostne vyhlásili v Bratislave.

„Moderný život seniora dnes zďaleka nie je iba o záhradke a starostlivosti o vnúčatá. Musíme sa učiť starnúť aktívne. A naším cieľom je v dobrom upozorniť a morálne odmeniť tých, ktorí nám to uľahčujú,“ osvetlil zmysel podujatia predseda občianskeho združenia Bagar Miloš Nemeček.

Bude tretí ročník najúspešnejší?

„Ak prvé dva ročníky súťaže hodnotíme ako veľmi úspešné, veríme, že tento bude ešte úspešnejší,“ doplnila ho kolegyňa spoluorganizátorka Lívia Matulová Osvaldová z Klubu Luna. Súťaž je určená pre spoločnosti, inštitúcie aj jednotlivcov, ktorí seniorom pomáhajú zvyšovať kvalitu života. Napríklad ponukou istých výhod, služieb, výrobkov, pracovných aktivít či ďalších benefitov. Ocenenie Senior Friendly sa aj tentoraz udelí v štyroch kategóriách: samosprávy, veľké firmy, malé firmy vrátane živnostníkov a vzdelávacie, zdravotnícke či iné inštitúcie. Zúčastniť sa však opäť môžu iba subjekty, ktoré nemajú starostlivosť o seniorov priamo v predmete činnosti. Osobitná cena je určená pre osobnosti, ktoré pomáhajú napĺňať ciele projektu.

Do predchádzajúcich dvoch ročníkov sa zapojilo celkovo 49 subjektov, pričom najaktívnejšie boli samosprávy. „Ukazuje sa, že mestá, obce a mestské časti robia často pre starších občanov oveľa viac, ako je ich základnou povinnosťou,“ vyzdvihol Nemeček. Dodal, že ocenené boli tiež viaceré vzdelávacie a ďalšie inštitúcie a významné firmy, ako napríklad Slovnaft, Duslo Šaľa, Slovalco či Poštová banka.

Prihlášky možno odovzdať do konca septembra

Prihlášky do aktuálneho ročníka treba odovzdať do konca septembra, prihlasovací formulár a ďalšie inštrukcie možno nájsť na internetovej stránke www.seniorfriendly.sk. Podujatie vyvrcholí 19. októbra konferenciou Aktívne starnutie a veková diverzita a slávnostným galavečerom s vyhlásením výsledkov v bratislavskom Zichyho paláci. Súčasťou galavečera bude aj vernisáž výstavy fotografií z cyklu Krásne spolu.

„Podmienkou je, aby na nich boli zobrazené tri generácie ľudí pri spoločných aktivitách. Vôbec celý program tohto ročníka bude zameraný na medzigeneračnosť, ktorá sa v našej spoločnosti akosi stráca,“ priblížila Matulová Osvaldová.

O deň neskôr, v sobotu 20. októbra sa na Hviezdoslavovom námestí v spolupráci s bratislavskou mestskou časťou Staré Mesto uskutoční celodenná akcia Senior Friendly 50+ s bohatým kultúrnym, spoločenským a športovým programom pre starších, ale aj pre ich rodiny a širokú verejnosť. Popri ponuke finančného, zdravotného, výživového či pohybového poradenstva sa návštevníci môžu tešiť na tvorivé dielne či módnu prehliadku modelov pre zrelú generáciu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Senior Friendly