Ľudia na Námestí SNP žiadali predčasné voľby, organizátori protestu zbierajú podpisy na referendum

Politici sa skrátenia volebného obdobia obávajú viac ako protestov. Vyhlásil to dnes na bratislavskom zhromaždení "Za predčasné voľby" Matej Hložník z iniciatívy Hnevám sa.

27.04.2018 18:56
SR Bratislava protest Za predčasné voľby Foto: ,
Na snímke účastníci protestu Za predčasné voľby na Námestí SNP v Bratislave.
debata (243)

Tá spolu s iniciatívami Za Slovensko, V teniskách a TERAZ začala zbierať podpisy za predčasné voľby. „Protestovať nestačí, výsledkom sú len kozmetické zmeny,“ vyhlásil pred tisíckami zhromaždených. Oligarchovia a politici podľa neho majú moc a peniaze a len demonštrácie s apelovaním na ich svedomie nepomôžu. Spoluorganizátor zhromaždenia Ján Jenčo zdôraznil, že predčasné voľby sú prvým krokom k nastoleniu slušnosti a spravodlivosti.

„Politici sa nesmú spoliehať, že im frustrovaní občania prepáčia zlyhania,“ vyhlásil. Obaja zároveň vyzvali zhromaždených, aby šírili petičné hárky za referendum o predčasných voľbách.

Herečka Anna Šišková prečítala odkaz od matky zavraždenej Martiny Kušnírovej Zlatice. Tá zhromaždeným odkázala, že denne dostáva nenávistné odkazy, ktoré ju dokonca obviňujú z toho, že chce byť predsedníčkou­ vlády.

„Priala by som si situáciu spred dvoch mesiacov, keď ma nikto nepoznal a Janko a Martinka boli živí,“ zdôraznila. Pripomenula tiež nečinnosť kompetentných, napríklad v prípade vyhrážania sa Kuciakovi. „Kompetentní neurobili, čo mali,“ odkázala Zlatica Kušnírová.

Janíček: Úrady sa ma nezastali

Na zhromaždení tiež vystúpil Ondrej Janíček, známy z kauzy, v ktorej vystupuje aj súčasná štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská. Zhromaždeným povedal, že napriek tomu, že mu 17 rokov mafia robila zo života peklo, polícia, prokuratúra a súdy sa ho nezastali.

Naopak, 20 mesiacov strávil vo väzbe. Zdôraznil, že na Slovensku existujú aj slušní policajti, mnohí sa však podľa neho boja. Iní zatvárajú v podobných prípadoch oči alebo sú podľa neho priamo vykonávači neprávostí.

80-tisíc podpisov

Režiséra Nikitu Slováka dojal príbeh poľnohospodárov na východe Slovenska. „Pre nich je zem niečo posvätné a tohto ich zbavili,“ vyhlásil. Dnešní zhromaždení demonštranti sú podľa Slováka niečo ako bájni Sitnianski rytieri, ktorí majú zasiahnuť, keď nastane neprávosť. „Je rok 2018, ja nechcem byť klamaný, okradnutý a ponižovaný,“ uviedol s tým, že chce vidieť spravodlivosť ešte na tomto svete. Zhromaždení v prestávkach medzi prejavmi skandovali „Dosť bolo Fica“, „Zlodeji“, „Do basy“ a „Predčasné voľby“.

Cieľom aktivistov je zbierať podpisy pod petíciu za referendum o predčasných voľbách a vyzvať verejnosť na aktívnu pomoc pri ich zbere. „Doteraz sme len prácou našich dobrovoľníkov vyzbierali už 80-tisíc podpisov po celom Slovensku. Veríme, že takto vieme skrátiť funkčné obdobie vlády ‚Fico IV.‘,“ konštatujú. Na prvého mája zároveň vyhlásili celoslovenský deň zberu podpisov.

243 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #protest #referendum